Nedstämd

Igår rökte jag 5 cigarretter och snusade inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Hej alla.
Jag har rökt i 20 år och har en stor vilja att sluta röka. Jag har provat att sluta många gånger men inte klarat så länge. Och varje gång så glömmer jag varför jag inte klarar av det. Nu till ämnet det är att vara ledsen, att bli deppig av att sluta röka. jag använder plåster så nikotinet får jag. Men när jag inte röker blir allt så tråkigt. Min belöning är borta. Jag undrar hur jag ska klara av det här denna gång. Har totalt havererat flera gånger och då tagit en cigg som tröst återigen. Går upp och ner men önskar att jag kunde sluta röka helt då jag just har haft en infektion med bronkit. Haft antibiotika och tagit sista antibiotikan i dag. Jag vet med mig att slutade jag att röka skulle jag ha större motståndskraft mot luftvägsinfektioner.
Jag hostar upp slem och vill inte ha det så här. Jag kommer inte berätta för någon om att jag funderar på att sluta röka för då blir det bara ett nytt nederlag när jag inte kan sluta. Jag säger att jag minskar eller håller upp möjligen. Jag vill ha mer kondis och inte känna mig så andfådd. Jag vill inte lukta lilla och jag vill se frisk ut. Ha ork och rosig hy. Allt det känns främmande och långt bort nu.
Jag har läst era insändare och jag tycker ni alla är sådana kämpar och att ni är så duktiga.
Jag tycker synd om mig själv på något vis när jag inte får röka.
Lyckades hälla uppe två hela dygn men sedan rökte jag ikapp när jag kände att jag låg på havets botten. det kändes bra att få röka igen då. det var lite som att finna mig själv igen.
Jag kände mig gladare efteråt men sedan har man sådan ångest över att ha åkt dit återigen.

Kommentarer

Halo! Förstår precis var du

Halo!

Förstår precis var du befinner dig.. alla går igenom liknande stadier innan och under sitt rökstopp.
Mao, helt naturliga symtom du har.. och mao går dom att ta sig igenom. :)

Att livet känns tomt och inget är roligt längre, been there, done that!
Allt det du skriver var jag för ca 8 månader sedan.. jag var så trött på att vara en rökare att jag bara va tvungen att försöka lägga av.. och bevisligen så gick det, dock inte alls lätt inte, framför allt den 1a månaden.

Hur jag lyckades ta mig igenom den första tiden:

- När du fimpat för sista gången, se till att ha tillräckligt med nikotinersättning till hands.
- Tillåt dig själv att "lida". Låter kanske lite konstigt, men man har faktiskt rätt att tycka synd om sig själv ibland. Bara koka en kopp te och krypa ner i soffan under en filt och kolla nån dålig film.. vissa sjukskriver sig bara för att slippa alla måsten när det är som jobbigast.
- Se till att inte ha tillgång till cigaretter, och hur sugen du än blir på att röka, (stor text med dubble utropstecken) GÅ INTE OCH KÖP NÅGRA NYA CIGARETTER!!

Klarar du första veckan så har du kommit en lång bit på vägen.. Sedan handlar det om att börja utsätta sig för alla de vanliga situationerna i livet där man tidigare brukade röka.. fast utan att röka. Till slut har man skapat nya vanor, och man tänker inte ens längre på att man inte har cigaretter.

När du känner dig redo, börja ta långa promenader.. och börjar du då känna ett röksug, ta till nikotinhjälpmedel och andas så djupt du kan ett 10-20-tal gånger, tills röksuget går över..

Stort lycka till nu.. och tro på att du kan fixa detta!
Kunde jag så kan garanterat du..... :)

/PH

Hej Persson! Så här känner

Hej Persson! Så här känner alla de första tre veckorna när man slutar med sitt nikotin beroende. Om man verkligen vill sluta röka så måste man tillåta sig att må rent SKIT de här tre veckorna. Det känns som en evighet och jag var på väg att ge upp så många gånger. Och tog några bloss efter två veckor . Det är ok att ta ett felsteg men låt det stanna vid det ... Kasta inte in handduken utan ta nya friska tag. Jag tror det är jätte viktigt att ha massor stöd runt ikring sig så man får prata av sig ofta ofta, och att ha någon att gråta ut hos min man har varit mitt stora stöd i denna resa ,att någon lyssnar när man är super deppig och ledsen. Jag tycker du ska berätta för alla att du slutar och att du behöver massor stöd och hjälp just för att du kommer att må så här dåligt ett tag. Sen blir det bättre, och bättre. Det blir det för alla... Stort lycka till
Kram/ Lotta

Tusen tack för att ni tog er

Tusen tack för att ni tog er tid att skriva ett inlägg. Tack åter igen.

Hej Persson Bra du skrev om

Hej Persson
Bra du skrev om nikotinplåster och sömn. Vad händer om du tar bort det på kvällen när du är trött och tar på nytt på morgonen..
Kram och på återseende

Det är så viktigt att hitta

Det är så viktigt att hitta den inre motivationen. Varför gör jag detta? Om inte det känns meningsfullt för dig blir det svårt. Det finns så många positiva saker med att sluta röka. Hitta dessa, sätt ord på dem. Världen runt omkring blir jo inte annorlunda/tråkigare bara för att man slutar röka. Den ända skillnad är att man inte håller i en liten fjuttig pinne :) Kämpa på du.

Hej Persson Kan du hitta på

Hej Persson
Kan du hitta på minibelöningar.?
Dagbelöningar
Veckobelöningar...osv?
Tror på dig! Oss plåstrade emellan.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se