Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Dag 1

Igår rökte jag 20 cigarretter.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Hej
Har bokat dyrt träningskort kostar 2 1/2 paket cig i veckan. Träningen får mig att må bra och cigaretter får mig att må jätteilla. Konstigt att det ska kännas så svårt att göra detta val. Blir besviken på mig själv om jag inte klarar att avstå nu eftersom det påverkar min ekonomi och hälsa avsevärt. Ser träningen som ett substitut men tror jag behöver plåster också.. har inte bestämt mig. Tidigare har plåstren hjälpt mig att må bra och inte bli så yr. Uppmärksammade att cigaretter också gör mig yr. Vad är skillnaden hur ska jag tänka? Har lågt blodtryck och har lätt för att det snurrar utan nikotin. Blodtrycket är högt för högt när jag röker och orken inte bra. Skäms för min skrälliga slemmiga hosta när jag tränar. Tänk om jag skulle slippa det. Vet ju sen tidigare att hostan försvinner den slemmiga äckliga som gör att jag kan vakna mitt i natten och känna kvävningskänslor.Tror en vecka så blir det bättre. Vilken ångest kvävningskänslor framkallar. Jag luktar också illa och väljer bort närhet till andra. Rökning på smutsiga platser genomför jag. Det känns som jag lever i skuggan av ett liv. Rädd att kasta de 3 sista..

Kommentarer

Halo Annie och välkommen till

Halo Annie och välkommen till loggen!

Det är svårt att sluta röka, bland det svåraste vi går igenom i livet.. inte bara för att det är ett väldigt starkt beroende (nikotinet), utan också för att man som rökare även säger "hej då" till sin bästa vän (cigaretten).. dock en vän på gott och ont.. därför är det så svårt att göra valet att sluta röka och dessutom hålla fast vid det beslutet livet ut.

Ang. att bli yr av att röka, men även av att inte röka.. Skulle tro att det beror på att:

- När du inte röker får du ett förändrat blodtryck samtidigt som nikotinabstinensen slår till. Är nog en förklaring till varför du blir yr när du inte röker..

- När du sedan röker så får du även då ett förändrat blodtryck åt andra hållet (en nikotinkick?), detta upplevs också som att man blir yr en kort stund..

Slemmet och hostan kommer ju från rökningen.. Slutar du dock röka så kommer slem-produktionen minska efter ett tag (hur långt tag är dock individuellt), men att fortsätta röka gör det bara värre. Om det är så pass illa att du vaknar mitt i natten av att du inte får luft, så kan det ju bero på flera saker.. men ta och kolla upp det på VC om du är orolig, är nog ett tecken på att det är dags att sluta röka.

Något som är viktigt att känna till är att det tar lång tid att sluta röka.. ett livslångt projekt.
Det handlar om att lära sig själv att leva ett nytt liv utan cigaretter. Har man det kännedomen och accepterar att det kommer vara ett långt lidande innan man är fri, så har man kommit långt på vägen..

Stort lycka till!!

/PH

Det här med plåster tycker

Det här med plåster tycker jag är bra. Men det är svårt att dosera. Har jag det starkaste på som de rekommenderar när man slutar att röka efter att ha rökt en ask per dag blir den för stark tycker jag. Det resulterar i att man ligger vaken hela natten och inte kan sova. Jag har 24 timmars och det ska man nog inte ha då. Nu har jag klippt av ett plåster får se hur det funkar.
Drick mycket om du har lågt blodtryck.
Träningskort å vad du är duktig som orkar så.
kram

Hej Annie! Träna är jätte bra

Hej Annie! Träna är jätte bra tycker jag och roligare nu när man märker att man har fått bättre kondition ... Jag klarar tyvärr inte av att gå på gym eller hårdtränar på något vis eftersom jag har fibromyalgi. Men två långpromenader var dag blir det och det är mer än jag fixade innan. Känns det bättre med plåster eller något annat nikotin läkemedel så tycker jag du ska använda det, jag kör plåster och är inne på min näst sista vecka nu, fungerar utmärkt tycker jag stort Lycka till
Kram/ Lotta

Var inte rädd, ge dig ut på

Var inte rädd, ge dig ut på en resa med både backar och dalar. Efter någon tids åkande når du målet och kan titta bakåt med ett smil på dina läppar :)

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se