13 dagar utan ciggaretter. känslor och berättelser om min rökning och rökstopp

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

När jag var 13 år tog jag mitt första bloss. kommer ihåg känslan av första nikotinpåverkan i min kropp. Ett smått illamående men en skön snurrande känsla i huvudet. Jag började ta fimpar från min mamma och pappa som jag tvingade mig själv att röka upp även fast det smakade vidrigt. Snart hade jag vant mig vid smaken och började till och med anse att det som var så äckligt smakade riktigt gott. Jag var fast! Att röka gav mig enorma fördelar i skolan då jag nu helt plötsligt uppfattades som lite cool och fick vara med de coola och äldre i skolan. Riktigt häftig var jag där jag stod och gömde mig för våra lärare nere vid kiosken. Självklart fick även jag brev hem om att jag rökte men breven hann jag slänga innan mamma kom hem från jobbet. Åren tickade på snabbt och jag blev till sluy gravid. då var det konstigt nog inga problem att sluta röka!

Dock började jag igen direkt efter jag slutat ammat. 1.5 år gick som rökare tills jag ännu en gång slutade pga en graviditet. Inga problem att sluta denna gången heller. men givetvis började jag direkt när amningen var slut. nu har det gått 1.5 år sen jag började igen och idag har jag inte rökt på 13 dagar. Är oerhört stolt över mig själv just nu.

De första 3 dagarna kan ha varit de värsta dagarna i mitt liv. Oron i kroppen tog över hela mitt liv. jag var rädd och paranoid kände mig skakis och hade svårt att klara av vardagen på grund av oron men den blev bättre och bättre och på dag 5 var den nästan borta. Jag valde att inte ta hjälp av några nikotinpreparat då jag tidigare bytt ut mitt rökte roande till nikotintuggummiberoende eller snusberoende. jag har istället gått igenom ett par riktigt tuffa dagar för att nu känna mig stolt och glad. saknar inte att röka och har inte en tendens till att vilja ta en ciggarett än när jag är med mina vänner som röker. Har aldrig kännt den här känslan när jag försökt tidigare.

Att träna hjälper väldigt. För tillfället tränar jag 6-8 ggr i veckan. det håller endorfinerna på en bra balans och gör att röksuget känns bättre. Min familj är även väldigt stöttande och glada för att jag slutat röka. kommer göra allt för att inte trilla dit igen.

Kommentarer

Hej, Lindaco och välkommen.

Hej, Lindaco och välkommen. Du behöver nog inga tips och goda råd av mig - du vet ju redan, att du lätt kan leva utan cigg om du får något bättre istället. Den där rökande tonåringen- det stadiet har du ju passerat för länge sedan. Du är ju vuxen på riktigt och vet att vuxna inte börjar röka när de en gång har slutat. Akta dig bara för idiottankar, typ: Skall bara röka lite. Jag minns ju hur gott det var.... Ja, du kan ju allt det där. Det tar 2 år högst att bli av med lilla rökare-jaget, en del klarar det på kortare tid, som Hemligheten t.ex. Du gjorde helt rätt - bara sluta, genomlida den relativt korta abstinensen och sikta in sig på friheten. Lycka till! Hälsning, Gesine

Stort Grattis! Verkligen

Stort Grattis! Verkligen starkt jobbat! Välkommen till icke rökarnas värld :)

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se