En dag i taget

Hejsan alla på loggen. Det är kul att titta in här ibland och påminna mig själv om hur och varför, om hur det var och hur det är nu. Jag hade inga vidare förväntningar när jag för drygt ett år sedan fimpade. Men jag hade en stark vilja och fattade beslutet. Dessutom hade jag slutat så pass många gånger att jag visste hur den första veckan skulle kännas. Klokt nog lade jag rökstoppet till första semesterveckan och kunde vara i mitt abstinenstöcken de första dagarna utan att ha en massa krav på mig att fungera normalt. Jag visste att det klingar av under första veckan och det gjorde det.

Sedan är det en dag i taget som gäller. Att ta beslutet om att inte röka idag varje morgon och stå fast vi det oavsett hur det känns eller vad som händer. Och en dag i taget har gett mig över 400 rökfria dagar tills nu, så jag är rätt övertygad om att det fungerar för mig.

En annan sak som varit viktig för mig är att vara observant på hur jag tänker. Lever jag i problemet eller levera jag i lösningen? Det vill säga, går jag och tänker och längtar efter en cigarett, eller tänker jag "Wow, jag slipper röka, jag är äntligen rökfri och inte fast i det där stinkande sjuka fängelset". Hur jag tänker, min attityd till rökstoppet har stor betydelse för mig om jag ska lyckas eller inte. Jag kan faktiskt välja att tänka positiva tankar även om det suger i kroppen. Jag kan se suget som nikotinmonstret eller hjärnspökenas dödskamp. Och för varje gång jag inte tänder den där cigaretten, kan jag notera en seger.

Så har det varit och är för mig. Det mesta av alla fysiska och psykiska obehag som tillfrisknandet innebär har tonat bort. Jag har läst en del och försökt förstå vad som händer i kroppen och hjärnan efter att man slutar förgifta sig. Och det är en hel del. Det är därför resan kan kännas väldigt olika från person till person.

Jag är en mycket tacksam rökfri Cignot idag. Tacksam för allt stöd och läsvärt som finns här på loggen och på andra ställen. Jag vet att jag heller aldrig blir fri från sjukdomen kroniskt nikotinberoende, även om jag inte använder nikotin. Det behövs bara några cigaretter så är jag tillbaka där jag var när jag slutade. Skitdiket.
Och där vill jag inte leva.

Så ha det gott alla. Ge inte upp, tänk på och lev i lösningen...
Problemet lämnar du bakom dig en dag i taget.

Kommentarer

Håller med föregående

Håller med föregående talare.. kunskap är makt i detta krig.

Det jag har kommit fram till och som gör att jag håller mig borta från cigaretterna även i svåra stunder eller under en trevlig kväll med vin och god mat med vänner är att, oberoende av vad situationen må vara, hur mycket sug jag än känner, så är det aldrig en cigarett min kropp vill ha eller behöver, det är nikotinet..

Och om jag nu bara måste få i mig lite nikotin så finns det ju så många andra sätt att göra det på.. jag tar en sugtablett, så är faran över för den gången.

Så, inte cigarett.. nikotin.. tänk så varje gång suget kommer så inser man att man aldrig mer behöver tända en cigarett.

Kram!

/PH

Hej, Cignot! Och du röker

Hej, Cignot! Och du röker inte heller, ser jag. Har man slutat på riktigt, då börjar man inte igen. Så är det bara. Allt annat vore självmord. Ha det så bra!

Visst är det härligt att

Visst är det härligt att känna att man äntligen ÄR rökfri .Hoppas din fru har gått i samma spår :) Själv håller jag mig också rökfri så även maken :) Nu njuter vi rökfritt och gör något roligt för de ca 3000 kr som tobaksbolaget fick förr !! Kramar /bonilla

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se