Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Mår så fysiskt dåligt...

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Hej, jag måste höra om det är någon som har det som jag.... Jag slutade röka för 24 dagar sedan, en tisdagkväll så var det bara nog... Det räcker nu! Jag vill inte röka mer. Jag har varit storrökare i 35 år , är 48 år och förstod att det är dags om det någonsin ska hända. Det hör till saken att min man fick en hjärtinfarkt för 10 månader sedan - trots att han är vältränad och ickerökare... Jag vill inte utsätta mina barn för den risk det är att röka - det var dags.
Första dagarna var euforiska - det gick, jag luktade gott och mådde fantastiskt bra. Från början hade jag plåster och tuggummi och det kändes enkelt. Efter ert par dagar började kroppen protestera - magen pajade. Jag fattade att jag inte kunde använda tuggummi och för ett par dagar sedan så tog jag bort nikotinerrsättningen. Jag mår så dåligt, hostar tills jag spyr. Mår allmänt tjuvens hela tiden. En känsla av illamående förföljer mej, jag vill inte äta men känner hur kroppen suger och magen protesterar. Hjärtat bankar, huvudet yrslar... Kan det vara så här eller har jag blivit sjuk på något sätt... Man pratar om röksug - det här är något helt annat... Berätta för mej, kan det vara så här?

Kommentarer

Det är ju en del gifter som

Det är ju en del gifter som ska ut ur våra kroppar när vi slutar röka. Det du beskriver låter ändå som att jag skulle vilja rekommendera att kontakta 1177 för att få råd av dem. Magen blir lite ur led och förändras, ämnesomsättningen, yrsel och illamående - kanske - se över vad du äter och hur mycket du är ute och rör dig. Fysisk aktivitet är bra!! Ute i dagsljus är bra.

Yes yes.. allt du beskriver

Yes yes.. allt du beskriver är abstinensbesvär och är väldigt vanligt vid ett rökstopp. Det kommer gå över med tiden, samtidigt som nya symtom kommer att dyka upp och passera.. Det är din kropp som försöker anpassa sig till ett nytt liv utan gifterna samtidigt som Mr. Nikotin gör allt i sin makt för att få dig att vilja dra i dig mer nikotin.. Man kan känna sig arg, groggy, ledsen osv osv osv, och allt handlar om att kroppen vill ha sin drog. Heter ju vanlig folkmun "beroende". :)

Lycka till!

/PH

Det finns ett ord för det:

Det finns ett ord för det: Tillfrisknande.

Den första dagarna man är helt nikotinfri upplever vi kemiska abstinensbesvär. Lilla nikotinmonstret skriker efter en dos och jag kände mig jätteflummig de första två dagarna. Det tonar bort och efter tre veckor är kroppen nikotinfri.

Som rökare har vi regelbundet matat kroppen med gifter som förändrat och försämrat nervsystem, organ, blodomlopp, syresättning av kroppens organ och påverkat en massa funktioner i kroppen. När vi slutar tillföra gifterna så börjar kroppen omgående att rensa bort allt skräp och återställa normala funktioner. De flesta märker av det som yrsel, trötthet, magkrångel, huvudvärk, hosta, slem, täppt i näsan etc. Listan kan göras lång och det är väldigt individuellt hur man reagerar.
Men det stabiliseras och går över med tiden. Kroppen hittar hem till ett normalt rökfritt liv. Kroppen är en fantastisk apparat. När man varit rökfri i 10 år är man lika frisk som om man aldrig rökt, läste jag.

Ett tips som jag använde var att balansera detta med att skriva tacksamhetslistor, dvs punkta ner alla fördelar med att inte röka och inte vara beroende. De övervägde obehagen med råge.

PS. Får man allvarliga eller akuta besvär ska man givetvis kontakta läkare och berätta vad man håller på med.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se