Schackbrädet

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Inget.

Jag har en tendens att grubbla och fastnar i tankar där det positiva och goda ska vinna. Som världskrig inom. Detta har bland annat gällt att röka eller inte röka.
Om man tänker sig ett schackspel, så behöver man svarta alternativt vita pjäser, två spelare och ett schackbräde. Om vi tänker oss de svarta pjäserna som mörka tankar (du måste ha en cig, bara ett bloss) och de ljusa (nej, du vet att det inte fungerar, du klarar det, du är ickerökare osv). Utan en aktör, en som flyttar pjäserna kan inte varken den svarta eller vita sidan vinna. Jag får tankar om att röka, bara ett bloss osv.

Det är ingen idé att försöka tränga undan att de finns där. Men jag behöver inte agera på dem. De finns där för att jag en gång har rökt. Det kan jag inte förändra, det får jag acceptera.

Men jag behöver inte ge dem näring genom att diskutera emot varför jag inte ska röka. Jag röker inte längre. Jag förändrar det jag kan, mitt agerande.

Mycket handlar om att acceptera att tankar på att röka finns där. Det är lätt att tänka att de vita tankarna ska vinna över de svarta - de svarta ska försvinna och de vita ta över. Men tankarna är inte farliga, det gör inget om tankarna finns där. Jag kan acceptera det. Kan inte förändra att de kommer. Men kan acceptera det som inte går att förändra och förändra det jag kan.

Jag kan ta positionen att jag tänker mig mig själv som schackbrädet, inte spelaren. Schacbrädet som låter pjäserna stå där, finnas. Tankarna får finnas. Jag accepterar dem. De får inget svar. Och jag agerar inte på dem. Då försvinner de, passerar till sist.

Jag vet inte om jag lyckades förmedla detta tydligt nog. Men ett sätt att försöka förklara att låta tankarna passera ...

Kommentarer

Juntro, du kommer ofta med

Juntro, du kommer ofta med smarta ord. Det här ska jag tänka på när tankarna sätter in. Cig-tankarna. Såg att det är 203 dagar sen jag rökte nu. Otroligt, ren tur att jag inte trillat dit. Har skrivit om det i loggen också. Har klarat mig hittills, och nu fick jag -tack Juntro- nya smarta redskap att ta till.

Tack! Jag tror att jag

Tack!
Jag tror att jag behöver läsa flera gånger för att försöka förstå! Du skrev också att det är ett tankesätt man behöver träna på - ska genast sätta igång! Jag är en riktig grubblare som behöver kunna tänka tankar och kunna släppa dom sen! Och herr nikotin lär ju dyka upp igen
Tack igen för att du ville förklara din tankegång för oss!

försökt skriva ut det och

försökt skriva ut det och dela upp det så det blir lite tydligare.

Hej! Jättetydligt och bra

Hej! Jättetydligt och bra beskrivet - nu gäller det att få in tankegången i mitt huvud så att det funkar när herr nikotin knackar på nästa gång!!!
Hade skrivit ett längre inlägg - som försvann - så det får räcka för tillfället.
"nu"

Grattis till 40 dagar -

Grattis till 40 dagar - superbra!!!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se