Fjortonde dygnet - värmen kom

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Värmen kom. Och det fjortonde dygnet pågår. Imorgon klockan 9 inleds det femtonde. Dessa dygn - på något sätt ännu viktiga! Varje dag räknas och ibland under dessa snart två veckor har det varit - en stund i taget. Om ett inte så långt tag kommer dessa dagar att flyta ihop och vi talar om veckor, månader och oj - kanske till och med år. Men här och nu är det idag, en dag, den fjortonde.

Jag är icke-rökare .... och jag tror att det är viktigt att betona just att jag är icke-rökare, inte bara "hon som alltid har rökt och fallit dit efter ett tag när hon till slut lyckats göra ett rökstopp. Jag är äntligen icke-rökare IDAG!

Jag är idag - ganska snäll mot mig själv i det att jag kan klappa mig själv på axeln och säga BRA JOBBAT! du har inte rökt på snart två veckor! Men jag kan lika gärna smälla mig själv på truten för minsta lilla fel jag gör eller minsta lilla tveksamhet jag känner till min egen förmåga och det gäller i mitt arbete eller mina studier också. Jag kan alltså vara otroligt hård mot mig själv också och jag tror att det skulle kunna vara en del av varför jag egentligen rökt. Om man är hård mot sig själv har man nära till att straffa sig för saker man gör "dåligt" och här kommer eventuellt det destruktiva beteendet röka in. Nu är det ju även så att det som jag för stunden anser är "dåligt" är inte nödvändigtvis "dåligt" alls, utan det kan vara den över-kritiska delen av mig som bedömer det så. Det är ju ett destruktivt beteende att röka oavsett orsak till rökningen.

Jag jobbar på att försöka vara snällare mot mig själv och nu när jag slutat rökt märker jag hur dum jag i ord kan vara mot mig själv. Det är något jag behöver jobba med.

Kommentarer

Grattis! 2 veckor är STORT.

Grattis!

2 veckor är STORT. Var stolt över dig själv, och fortsätt att ge dig klappar på axeln. Du kanske skulle ta och belöna dig med dom pengar, som du har sparat på cigg? Jag känner igen det där med, att vara dum mot sig själv. Men jag är nog ganska säker på att man växer med uppgiften, och självförtroendet blir mycket bättre, ju längre man lyckas motstå giftet. Köp något till dig själv som du behöver, eller skulle vilja ha. För varje dag som går, så växer pengarna som man rökt/snusat upp och det blir ju ganska mycket i veckan, som man kan göra något roligare för. Du har varit jätteduktig. Du klarar det här!

Hej! Jag känner igen mig i

Hej!
Jag känner igen mig i det du skriver, jag har också så otroligt stora krav på mig själv (tror t ex knappt att jag ska bli godkänd och sedan får jag vg på tentan). Precis som du, har jag också förstått att jag behöver jobba med att "vara mer snäll mot mig själv".

Börja med att glädjas åt att du faktiskt har klarat två veckor! Unna dig något du tycker om och ta sedan en liten bit i taget. Och tillåt dig att inte vara på supertopp hela tiden - det tar massa kraft och energi att sluta röka. Ha tålamod med dig själv :-)

Japp, var stolt. För varje

Japp, var stolt. För varje dag man klarar blir det ju lättare och man blir starkare av att gå igenom detta. Vi kan klappa oss på axeln och säga att vi ÄR duktiga. Vi begär frihet och vi tillåter oss att vara snälla mot oss själva genom att inte röka!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se