10 månader

Jag har inte skrivit här på länge. Men just ikväll är det läge.

Ikväll för tio månader sedan fimpade jag och gav mig ut på min rökfria resa. Jag lever ett aktivt liv och är engagerad i mitt jobb, styrelsearbete och föreningsliv. Mitt liv är i balans och jag är en lycklig människa. Jag gör bra saker och det händer bra saker i mitt liv. Men utan Sluta röka-loggen är det tveksamt om jag hade lyckats. Stödet från andra som gör samma resa, både de som går före och de som kommer efter ger styrka, peppning och hopp. Plus att det finns massor med erfarenheter och kunskaper här på bloggen att läsa och ta till sig.

Vid ett par tillfällen har jag “provat på att röka” sedan jag fimpade. Första gången var på en konferens då jag helt plöstligt stod framför en kiosk och köpte ett paket cigaretter. Det var inte planerat och jag reflekterade inte när jag köpte paketet. Inom mig hejjade Svarte Petter (eller Kung Nikotin) på med full kraft. Jag rökte två cigaretter och kastade resten. Sen har det hänt en gång till, och då var det stressen som jag föll på. Han lyckades få mig att bli övertygad om att jag skulle kunna lösa en uppgift om jag bara fick röka lite.

Det som var positivt var att jag vid båda tillfällena snabbt bestämde mig för att vägra gå tillbaka till att bli en rökare igen. Usch och fy fan, dit ville jag inte tillbaka. Vid det andra tillfället hade jag väckt mitt lilla nikotinmonster och fick ta Zonnic till hjälp att trappa ner. Det jag lärt av detta är att Svarte Petter är en del av mig och han kommer förmodligen att finnas där tills jag dör. Jag ska bara lära av misstagen och ge tusan i att lyssna på honom.

Annars är det bara högvinster med att vara rökfri. Jag har sparat nära 17000 kr och sluppit röka 5500 cigaretter. Fysiskt och mentalt mår jag mycket bättre, piggare och mer fokuserad. Självföraktet, skuldkänslorna är helt borta och jag har fått en bättre syn på livet. Jag har sagt det förut, men den stora vinsten för mig är friheten att vara fri från besattheten, fri från det smutsiga fängelset och att kunna ta del i livet utan att behöva smita undan och röka. När jag är tillsammans med rökare gottar jag mig fortfarande åt att jag slipper. Jag får röka men jag vill inte.

Så jobba på alla. Som icke-rökare har man allt att vinna och inget att förlora.

Kommentarer

Amen.. ett liv utan

Amen.. ett liv utan cigaretter är ett liv med mer (längre) liv i. :)

Men precis som du skriver.. "en rökare kommer alltid vara en rökare" (undermedvetet), det handlar bara om att lära sig kontrollera nikotinmonstret (svarte Petter).. för när livet är som jobbigast så ploppar den jäkeln upp till ytan och viskar i ens öra.

"Nej, jag röker inte längre.. försvinn ur mitt huvud ditt dumma nikotinmonstret.. ja tänker inte låta dig lura mig igen, någonsin!" :)

Kram!

GRATTIS! Så härligt det

GRATTIS! Så härligt det låter. Jag traskar på precis tre månader efter dig som vanligt. Kul att du tittar in.
Kram Norna.

Bra gjort! 10 månader... nu

Bra gjort! 10 månader... nu börjar du ju närma dig 1 år på riktig! Då är det bara att leva om varje månad precis som du gjort senaste året.. :)

Grattis, Cignot! Och så

Grattis, Cignot! Och så roligt att läsa att du föll visserligen för frestelsen men kunde motarbeta röksuget på ett proffsigt sätt innan du blev beroende på nytt. Nu finns det inget mera som kan hota dig, jag hade nog inte orkat heja på dig en gång till. Men det behövs inte, ser jag. Du kommer att uppleva både ettårsdagen och tvåårsdagen. Ha det så bra! Hälsning, Gesine

Tack. Ni är alla värdefulla

Tack. Ni är alla värdefulla människor i mitt liv. Även om jag inte skriver så ofta så tittar jag in då och då och läser och känner igen mig. Ha en skön rökfri sommar, njut av alla dofter, det friska syret och känn hur jäkla glada lungorna är. Wow.

Behöver era positiva

Behöver era positiva kommentarer för att orka fortsätta rökuppehållet, sex månader idag!!! Stolt över det, men fortfarande dötråkigt å skitsvårt...
Sau e de :)

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se