Svar

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Svar på några frågor jag fick vid mitt förra inlägg ("2 1/2 år"):
Till PH: Det går inte att säga exakt, när röksuget försvann och jag kände mig helt fri från all abstinens. Den fysiska abstinensen, dvs att nikotinet har gått ur kroppen tar bara 2 - 3 veckor. Värt att tänka på, för sen är det "bara" vanan! Jag intalade mig hela tiden att det var skönt att sluta röka. Tillät mig aldrig att tycka synd om mig själv. Tillslut började det så sakteliga att tona bort, även det psykiska begäret. Idag är jag aldrig röksugen och det har nog varit så det senaste året. Jag vet att jag aldrig kommer att röka igen och skulle jag mot förmodan falla och smaka på en cigarett så vet jag att det inte innebär ett återfall. Det enda hot som finns mot min rökfrihet är, att jag skulle drabbas av en STOR katastrof. Jag är rädd att då skulle min nikotinskadade hjärna få för sig att cigaretter skulle vara en bra tröst. Så det är kanske så: en gång rökare alltid rökare. Fast å andra sidan, min gubbe har varit rökfri i 15 år och han har kommit så långt att han aldrig skulle komma på tanken att trösta sig med cigaretter. Så förr eller senare är man helt fri...
Till Erik: Det här var mitt första riktigt seriösa försök att sluta röka. Jag gjorde två mycket halvhjärtade försök för många år sen, som ju naturligtvis misslyckades. Men den här gången var jag så bestämd, det fanns liksom inga alternativ: jag skulle sluta! Och se, jag lyckades:). Fast det är ju väldigt många som gör ett oändligt antal försök innan de slutligen lyckas. Själv kände jag att jag orkade inte "försöka". Det är så jobbigt, jag ville verkligen bara sluta och inte försöka igen och igen.
Till Gesine: Har nu läst dina senaste logginlägg och kan bara säga grattis! Vilken tur att du red ut stormen!
Lycka till alla!

Kommentarer

Tack för att ni veteraner

Tack för att ni veteraner kommer in här då och då, för att berätta. Jag vill själv kunna (och förhoppningsvis komma ihåg att), göra det i framtiden. Ha det fint, Norna.

Tack, Fringrid. Jag måste

Tack, Fringrid. Jag måste medge att det kändes lite skakigt att bli sådär frestat efter så lång tid. Nu börjar det kännas normalt igen.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se