Mitt så kallade liv

Igår rökte jag 6 cigarretter och snusade inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Har aldrig provat att skriva av mig om röksuget, kanske kan detta vara precis vad jag behöver för att få min hjärna att sluta vilja ha giftpinnarna? Kognitiv terapi är nog annars på tur...

Feströkare sedan jag var 17 år, så fort livet blir till en snart 30 årig daglig fest . :) Slutat och börjat, förstår inte vad det är som jag attraheras av med själva rökningen, mår alltid skitdåligt efter första ciggen vid ett litet uppehåll.. Att sluta röka är en vinst: jag sover mycket bättre och känner mig inte som en gammal askkopp, konditionen blir så snabbt bättre och man känner sig ren och har plötsligt väldigt mycket pengar att röra sig med! Att röka är samtidigt högsta vinsten ur ett annat perspektiv. ..

Min situation är så komplex, en del av mig har aldrig velat erkänna att jag är rökare, det har varit förnekande och framförallt har jag tyckt att det är en dålig egenskap varav jag har aldrig rökt på jobbet eller offentligt på stan. Istället har jag blossat hemma på kvällarna, längtar hem efter min cigg på balkongen och i goda rökares sällskap... Förr var det lätt att sluta ett tag men nu efter åter ett gradvis upptrappande och semester och gott vin har jag fastnat i den dagliga fällan. Och jag vill verkligen inte röka längre, jag känner mig ofräsch och nedstämd av cigaretterna och trots detta och att jag varje dag kastar överblivna paket och rensar undan askfat blir jag som tokig efter cigaretter fram åt kvällen. Under dagen finns inget sug alls om jag inte är hemma och uttråkad. Som nu, är på jobbet och trots att jag skriver om att röka är jag inte det minsta sugen. Men vänta tills ikväll...

Mitt förhållande till cigaretterna är väldigt beroende på mitt humör. Är min sambo eller icke-rökande vänner hemma och vi har en mysig kväll är det inga problem att låta bli att röka, om vi dricker vin går det sämre... Men är jag själv hemma kan jag blossa som en tok och tycker det är underbart!!! Dagen efter mår jag dåligt men ändå tänder jag en cigg så fort jag kommer hem... Är det en mild form av personlighetsklyvning?

Nu vill jag sluta och behöver få läsa och höra om andras erfarenheter, vi har alla ett individuellt förhållningssätt till rökandet - själv tror jag att jag har lurat min hjärna att tro att efter en dags arbete SKALL man koppla av med cigg - och nu är det upp till mig själv att programmera om till att kunna uppskatta att INTE röka. Att inte känna mig uttråkad eller rastlös så fort jag inte röker eller tanken på att inte få röka - det är en stor utmaning men jag vet att man kan om man vill. Varför vill jag då inte? Viljan att röka är tydligen större än min vilja att sluta. Försöker tänka på alla hälsorisker, alla hälsovinster med att sluta, att vi vill ha barn om något år och då skall jag ha varit rökfri ett bra tag, att min sambo avskyr röklukten och jag vill kunna kramas utan att undra om han tycker att jag luktar illa, att helt enkelt bli som jag var en gång FÖRE cigaretternas begynnelse...
Varför kan man inte bara ta ett beslut att inte få tillverka cigaretter längre? Då hade det ju varit så enkelt, finns det inte så är det ju ingen idé att längta efter det:)

Lycka till alla andra och glöm inte att allt är möjligt!

Kommentarer

Hej Stina Jag har rökt i 38

Hej Stina
Jag har rökt i 38 år (sedan jag var 14) och har nu varit rökfri i 22 dagar.

I flera år har jag ältat för mig själv att jag ville sluta, jag mådde dåligt varje gång jag tände en cig.
Men jag kom aldrig till skott med att sluta helt. Jag var helt enkelt skräckslagen bara av tanken.

Så fick jag höra talas om Champix....... Av läkaren fick jag ett recept och började äta tabletterna med planer på att sluta 2 veckor senare. Men 11 dagar senare ville jag inte ha cigaretter mer. Det smakade inget att röka så det kändes meningslöst.

Helt smärtfritt har resan naturligtvis inte varit, men läkerol, vindruvor och inte minst jordgubbar har varit en stor hjälp.
Sen när det blir lite jobbigt så brukar jag tänka att livet faktiskt går upp och ner, med eller utan cigaretter.

Ett stoort lycka till önskar jag dig

MonikaH

Instämmer helt i Monika H.s

Instämmer helt i Monika H.s kommentar. Jag önskar dig all lycka till. Använder du något hjälpmedel?

Instämmer helt i Monika H.s

Instämmer helt i Monika H.s kommentar. Jag önskar dig all lycka till. Använder du något hjälpmedel?

Välkommen Stina!! Hur går

Välkommen Stina!! Hur går det för dig? Skriv och läs här, jag hade aldrig kunnat stå ut om jag inte fått stöd här!!! Lycka till och peppiskram från Liselott

Hej och välkommen! Det här

Hej och välkommen!
Det här loggen är ett jättebra stöd när man vill sluta!
Du undrar varför du är attraherad till cig. Ett svar är att du är beroende av nikotin + att du luras att tro att ciggen kan ge dig något - avslappning etc. (vilket det egentligen INTE kan).
Jag rekommenderar att du köper Äntligen icke-rökare av Allen Carr, du kommer få svar på de frågor du ställer i din logg.
Skriv och berätta hur det går!!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se