Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Hur lågt får man sjunka?

Jag är i en ordentlig svacka, det är inget att hymla om. I min fantasi är livet som rökare ett enda lyckorus, i mina ljusare stunder vet jag att detta är en stor fet lögn. Men dessa ögonblick av klartänkthet är en droppe i havet. Jag ser för det mesta inga fördelar alls med interökarelivet. Jo, två vinster finns kvar i minnet.
1. Blodcirkulationen är mycket bättre, ända in i fingertopparna. Jag har alltid varma
händer och kan hantera motorsågen utan att fingrarna domnar av vibrationen.
2. Kroppstemperaturen verkar vara högre, jag fryser inte lika lätt som förut. Det betyder att badsäsongen blir mycket längre för min del. Förut var gränsen 14 grader, förra sommaren blev det 12. Men det är långt till dess, än är det is på sjön.
Alla andra fördelar har försvunnit ur mitt minne sorgligt nog. Jag mår bra helt enkelt
Och då kan jag röka lite igen.
Idag tog jag bilen till sopstationen och åkte förbi affären, där jag inte hade något att göra. Men innerst inne hade jag redan bestämt mig - jag köper en ask xxx.
I en liten hörna av min hjärna pep en liten, liten röst: nej,nej,nej, gör inte det!
Jag klängde mig fast vid hyllan med choklad - nej, jag är inte godissugen.
Och vad kom jag till kassan med? EN JÄVLA CHIPSPÅSE!
Jag tycker inte om skräpmat och tomma kalorier, mår dåligt efter fet mat. Och det är ingen ursäkt att det var ekologiska chips, junkfood som junkfood. Jag har tryckt i mig halva påsen nu, kommer att tömma den helt innan dagen är slut och kommer att må jättedåligt efter det. Att ligga i soffan och äter chips - hur lågt får man sjunka?
Enda trösten i eländet - jag har inte köpt den där jävla asken, men det känns inte bra att jag hade tänkt göra det. Men jag börjar bli lite rädd för mina hjärnspöken, det är väl så ett återfall går till, eller? Tyvärr saknar jag erfarenheter på denna punkt för att jag har aldrig slutat röka förut - bara tidsbegränsad nikotinfrihet i samband med graviditet och det är inte samma sak.
Ja, nu har jag rensat hjärnan lite, det känns bättre nu.
Annars har jag ibte så mycket att meddela från rökfrifronten. På min vandring till Skuleskogen (precis som förra året) har jag nu passerat Gävle. Nästa anhalt blir
Tönnebro, ifall någon vet hur det ser ut på E4 mellan Stockholm och Ö-vik.
Ha det så bra allihopa och håll fast vid ert beslut att inte ta den där första av många tusen efterföljande cigaretter. Att det har gått över 14 rökfria månader är tyvärr ingen garanti för att man inte kan hamna i en riktigt otrevlig svacka.
Men kanske är en påse chips ändå ett bättre alternativ till en ask cigaretter.
Hälsning, Gesine - på väg till Skuleskogen.

Kommentarer

Bra att du stod emot!!! :)

Bra att du stod emot!!! :)

Ja du, jag vet inte riktigt hur jag ska formulera mig. Men jag vet precis vad du går igenom och jag gör det för att jag varit där flera gånger. Man har tappat bort sitt varför.. och så tror man att man kan ta en cigg, eller röka bara ett tag. För röka resten av livet tills man dör, det ska man ju inte! Eller?! Men att röka är en lång kedjereaktion som aldrig tar slut. Rök en cigg bli nöjd, om 20 min vill du ha till.. rök igen, kortvarig lycka.. men sen vill du röka igen. Och så håller det på.

Nu tänker jag istället att den är just den där ciggen, den där asken som du precis var på väg att köpa som gör dig till en rökare igen. Och glöm aldrig att det beslut du tog när du valde att sluta var det rätta och det kloka. Allt annat är tankekaos. Du har gjort ditt livs klokaste val. Gör inte ditt livs dummaste nu.

Njut av chipsen och var inte arg på dig för att du äter dem, klappa dig själv på axeln istället ;)

Tack, Monkyman, det var

Tack, Monkyman, det var precis det jag behövde höra. Jag hade faktiskt glömt mitt "varför". Och jag skall INTE köpa den där asken som skulle bli början till slutet. Hellre svälta än att så småningom röka ihjäl sig. Och chipsen var faktiskt inte så äckliga, jag dog åtminstone inte av dem.

Hej Gesine. Du ska inte ha

Hej Gesine.
Du ska inte ha dåligt samvete för chipsen eller för dina tankar. I stället ska du vara stolt över att du klarat av att hålla ditt löfte under lång tid. Att du får en tankesvacka är nog många av oss som känner igen och så länge det är en tanke och inte en handling så har du all anledning att fortsätta känna dig stor, stark och oövervinnerlig. För visst är det så att du är oövervinnerlig i ditt beslut? Visst är det väl så att du kommer att möta våren och första doppet som rökfri? Ja, självklart är det så och blir du sugen på mera chips så njut av dem då och då för mätt i nyttighet så är det ju ingen tvekan om vad som är nyttigast och efter 14 månaders rökfrihet även godast.
Njut i Skuleskogen!

Tack, Kia (med alla dina

Tack, Kia (med alla dina guldstjärnor - jag har läst din blogg). Jag känner mig rörd av att folk bryr sig, fast jag borde klara av mina lyxproblem själv efter så många rökfria dagar. Jag vet att jag kommer ur svackan om några dagar, men just idag kände jag mig riktigt ynklig för att rökfriheten inte sitter djupare än så. Man får aldrig bli övermodig och hänge sig åt positiva tankar angående rökning har jag insett nu. Nu skall jag skärpa upp mig lite, återfall kommer inte på frågan.

Det är skrämmande att man

Det är skrämmande att man efter 14 månader (Stort Grattis till det), kan känna som du gör!! Men som sagt, tankar är en sak, handling en annan. Så ha aldrig dåligt samvete för chipsen, jag menar, vad är en påse chips jämfört med de usla taggarna, absolut ingenting att haka upp sig på. Fortsatt lycka till och, så klart du kommer ur "feltänket":)

Försökte skriva på ditt förra

Försökte skriva på ditt förra inlägg, men blev markerad som spammare. Skulle önska att jag hade ett enkelt svar och simpel lösning. Men som du själv vet så går det i vågor. Just nu har jag varit utan sug under längre tid, men jag är nästan säker på att det kommer igen. Det man har lärt sig över tiden är att man kan stå emot. Fortsätt framåt som rökfri. Jag tror på dig.

Tack, Ullabella. Chipspåsen

Tack, Ullabella. Chipspåsen är tom och jag mår bra. Hade det varit en ask cig istället hade jag nu stått framför ruinerna av mitt rökfria liv.
Tack, Klara Elvira! Du har så rätt som vanligt. Det finns inga enkla lösningar, styrkan att avhålla sig från rökningen ligger nog i att man vet hur man skall stå emot frestelsen. Jag hade tagit för givit att jag inte röker och focusserat på vikten istället. Det var en stor miss. Nu har jag min normalvikt igen och så kom röktankarna smygande. Och jag insåg inte hur farligt det är att leka med tanken på att bli tillfällighetsrökare. Det finns inga nyanser när det gäller rökning helt klart. Antingen är jag rökare, det vet jag hur det är, det har jag varit i många år, eller så är man interökare och det har jag varit en mycket kort tid i jämförelse. Som kampen mellan David och Goliath och den kampen skall jag vinna. Visserligen har jag ingen liten slangbella, men en relativt stor erfarenhet vad som gäller att parera röksug. I fortsättningen skall jag njuta av alla stunder utan röktankar och inte låta mig skrämmas eller lockas av tanken "så gott det vore med en liten cigarett". Jag skall istället tänka "vad äckligt det är med denna berg av askar som jag måste tömma"
Nu har jag över 20 000 kronor istället för en massa skit i kroppen. Nåja, pengarna gick åt för annat men det gäller ju inte pengar egentligen utan hälsan. Och den vill jag behålla - det var ju därför jag slutade. Loggen skall jag också behålla - jag behöver fortfarande stöd då och då. TACK FÖR STÖDET!

Ibland måste man ner i någon

Ibland måste man ner i någon slags känslomässig botten innan man kan vända. Det gäller mycket här i livet, i alla fall för mig. Och där, vid vägs ände, finns två val. Jag är glad att du valde chipspåsens väg och välkommen upp till ytan igen. Frisk luft är gott.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se