Motivation

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Motivation, inställning och ett mål är nyckeln till att sluta röka. Ja, jag är övertygad om att alla de bitarna måste finnas för att nå framgång. Jag har tidigare försökt sluta men misslyckats varje gång. Då har jag slutat av de gamla vanliga anledningarna. Att det är farligt, det är dyrt, du stinker osv osv. Alltså rent allmäna grejer. I höstas började jag motionera och hade ingen som helst tanke på att lägga av med bolmandet. Efter drygt två månader märkte jag att det var svårt att förbättra löpningen så mycket som jag önskade. Visst, förbättringarna skedde rasande fort men inte tillräckligt. Det var då tanken föddes på att lägga av. Jag satte 1 december som stoppdatum men orkade inte vänta så länge utan tog mina sista bloss den 24 november. Jag är så grymt nyfiken på att se hur jag utvecklas nu. Dessvärre har lite stukade fötter och en envis förkylning gjort att jag inte kunna träna så mycket som jag tänkt mig.

Jag har diverse tävlingar inbokade fram till 3 oktober 2015 så fram till dess ska jag inte röka. Efter det får jag röka om jag vill. Vilket troligtvis inte kommer hända. Men syftet med det här inlägget är att jag verkligen vet varför jag inte ska röka, jag vet varför det har så stor betydelse för mig. Det har blivit så personligt liksom. Och det gäller att vara stenhård mot sig själv. Inte ett bloss! Det är bara en kort tid det är riktigt jobbigt.

Det är ju en del som får bakslag och blir svaga ibland. Glöm då inte att det faktiskt är enbart du själv som gör det aktiva valet att röka. Så kom igen nu alla, skaffa er en riktig personlig anledning till varför ni vill sluta och håll fast vid den. Och till sist... minska rökningens betydelse! Ni är så mycket mer än bara rökare!

Kommentarer

Bra skrivet och bra jobbat.

Bra skrivet och bra jobbat.

Mitt stora motiv är att mina

Mitt stora motiv är att mina tänder är åt h-e :( Tandläkaren har övertygat mig om att mina tänder kommer inte att bli riktigt bra, framför allt den påbörjade tandlossningen, om jag inte slutar att röka. Jag har sådan hemsk tandläkarskräck så att en möjlighet att i framtiden slippa mycket av tandarbetet känns som ett verkligt och giltigt skäl att sluta med det som ja efter 23 dagar fortfarande saknar så oerhört!!!
Hoppas att detta motiv är tillräckligt för mig!

Ja, det är det där personliga

Ja, det är det där personliga målet som är så viktigt också. Och naturligtvis är det jag som väljer att röka. Tack för pepp, det behövs!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se