En lång envis kamp

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Fem dygn nu utan rök. Har kommit på att det är både lätt och svårt att sluta. Lätt eftersom det rent teoretisk bara handlar om att inte ta en cig i munnen. Svårt för att jag nu börjar inse hur mycket av livet som helt sjukt kretsat kring rökningen. Det kommer att bli en lång och envis kamp det här. Att vara rökare är ju även en stor del av ens identitet. Det är tryggt att veta vem man är. Vågar man släppa taget helt och helt plötsligt inte veta vem man är längre?

Som sagt, en lång och envis kamp blir det men samtidigt en mycket spännande resa =)

PS. Blev skitsur på min löprunda igår. Hade som målsättning att ta mig runt under 55 minuter, kom i mål på 55.02! Får trimma mina knallrosa löparskor och ta en ny runda idag. Idag ska det bara gå!

Kommentarer

Bra där, 5 dygn. :) Klart att

Bra där, 5 dygn. :) Klart att det känns läskigt att bryta med ciggen. Men ibland måste man prova nya saker också. Fast man provar inte att vara rökfri iofs. Utan man börjar ett ny, gammalt liv. Senast man mindes att man var rökfri, var ju trots allt innan man utvecklats färdigt. Så nu får man lära känna sig själv på nytt. Ganska spännande faktiskt. Inte sant? ;) Tror vi fixar det här.

Jovisst, släpp bara, det är

Jovisst, släpp bara, det är inte farligt. Och grattis till löptiden. Nu är du nära. Själv är jag ingen vidare löpare, så jag går. 7km i timmen nöjer jag mig med, men jag skall ju heller ingenstans, bara hålla vikten, rättare sagt, kompensera för de 200-300 kcal som jag inte längre bränner som interökare.

Ja, det är större att sluta

Ja, det är större att sluta röka än att bara sluta röka, det kan många vittna om. Och det är det som är extra coolt och extra jobbigt med att sluta. Att det blir en extensiell process. Tror att det är riktigt, riktigt hälsosamt inte bara fysiskt utan även psykiskt att utsätta sig för. Men en dag i taget nu, du är riktigt duktig och det kommer att gå bra!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se