Nyfikenheten driver mig

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Jag har som sagt rökt i hela mitt vuxna liv, dvs i 29 år. Ett paket om dagen. Minst. Jag har helt enkelt inga minnen kvar av hur saker ska lukta, hur maten ska smaka, hur det är att springa med friska lungor. Just nu så är jag extremt nyfiken på hur det är att vara som en vanlig människa och få uppleva alla dessa saker de får uppleva.

Jag sitter väldigt ofta i sekretariatet på diverse innebandymatcher och sköter tidtagningen och konversationen med domarna, så även igår kväll. De flesta ur publiken är tvungna att passera förbi mig när de går in i hallen. Det sjuka var att jag helt plötsligt kom till insikt om att jag faktiskt kände hur de flesta människor luktade när de gick förbi. Har aldrig lagt märke till det förut =)

Inne på tredje dygnet nu utan cig och hittills inte ett enda litet bakslag sen jag slutade. Jag vet att min dotter har cig hemma och att det vore väldigt lätt att ta en. Konsumtionen av nikotintuggummi börja minska faktiskt. Men det känns inte ett dugg lättare med någonting. Rökningen finns i tankarna nästan hela min vakna tid. Jag letar ständigt efter nya saker som kan öka på min motivation och idag kom jag på att det snart är jul och jag kommer att få uppleva årets julmat som rökfri. Med smaksinne!

Kommentarer

Hmm..jag gillar dina texter.

Hmm..jag gillar dina texter. Det stämmer ju det där, allt omkring oss doftar och smakar och det är helt fantastiskt att märka det när man aldrig märkt det förut. För att inte tala om hur det känns när man märker att man själv INTE luktar längre. Inga gula fingrar ingen dålig andedräkt, inga unken rök i fuktiga utekläder. Bestäm dig redan nu för att inte ta cigg av din dotter vad som än händer, om du bestämmer dig för att röka så gå och köp egna. Jag har under det senaste året råkat ut för EN situation där jag inte är säker på att jag hade kunnat hålla mig om det hade funnits cigg i huset, men de tankarna går rätt snabbt om, så man hinner liksom inte åka till butiken eller liknande för då hinner man tänka om, men hade det funnits en cigg liggande framme då så vet jag faktiskt inte hur det skulle ha gått....knappast skulle jag ha rökt den, men man vet ju aldrig...;)

Tack Tinttu! Det gläder mig

Tack Tinttu! Det gläder mig att du gillar det jag skriver, jag ser skrivandet som nån slags terapi. Och det är underbart att kunna göra det anonymt tillsammans med människor som verkligen förstår vad man genomlider just nu. Än så länge har jag inte märkt av hur jag själv luktar men tydligen har det skett en förändring. Fick en kommentar av en kollega idag. Hon sa att det luktar mycket bättre på mitt kontor nu. Hon menade egentligen att det i själva verket var jag som luktade bättre =)

Jag kände då när jag rökte

Jag kände då när jag rökte att händerna luktade rök när jag gick och lade mig på kvällarna (rökte ju innan jag skulle sova). Måste väl kännas kul att hitta peppande positiva saker i vardagen nu som du kanske inte märkte när du rökte. Du kämpar på bra. Fortsätt såhär! :)

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se