Varför vakna?

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Väckarklockan ringer ilsket. Jag hör den men vill inte höra. Första tanken är att varför ska man vakna alls. Jag får ju ändå inte röka. Inser till slut att jag trots allt måste till jobbet och går upp. På med kaffebryggarn och nu då? De senaste 29 åren har jag alltid gått ut och tagit första underbara ciggen medans kaffet blir klart. Bestämmer mig för att ändå gå ut på altanen, frisk luft är alltid skönt. Går omkring en stund och är extremt rastlös. Vad gör ickerökare på morgonen?

Nu har jag varit vaken i nästan 2 timmar och ta mig tusan, känns det inte lite lättare idag! Ingen yrsel, inga skakningar och jag är absolut inte lika stirrig. Längtan och suget finns där men inte alls lika starkt. Jag börjar känna att det är jag som har kontrollen över mig själv och mitt beroende.

Kommentarer

Haha... Känner så väl igen

Haha... Känner så väl igen det. Vad gör ickerökare? Ja, säkerligen har man mer tid till det mesta. Det tar aldrig de där extra fem minuterna att göra saker för att man ska hinna ta en cig först. Kämpa på Du. Lös något litet pussel eller något istället. Eller varför inte rosta en macka och ät den medan du väntar på kaffet? Jag tror att rutinerna som rökare är de svåraste att bli av med. Lycka till på färden!

Man kan alltid se

Man kan alltid se nyhetsmorgon :-) Aldrig har då jag varit så insatt i nyheterna som nu.. Det är tungt, och det låter som en klyscha. Men det BLIR bättre. På riktigt! Håll ut. Trodde aldrig att jag skulle klara det men håll ut en minut till. Du klarar det!

Ja rutinerna är jobbiga. Får

Ja rutinerna är jobbiga. Får ofta höra från personer som aldrig rökt eller snusat att det "bara" handlar om att bryta en vana. Javisst är det så. Bara det att man måste bryta en vana 20 gånger varenda dag! Att ersätta enstaka rökpauser med något annat är inte så svårt, men att göra det 20 gånger per dag... Jag har börjat dela upp dagen i rökfria 3-timmarspass. Känns lättare att tänka att man inte ska röka de närmaste 3 timmarna än att tänka att man aldrig mer ska röka överhuvudtaget.

Haha säger jag med. Vad gör

Haha säger jag med. Vad gör ickerökare? Min förstamorgon vågade jag knappt gå upp. Men jag har gjort så, att jag tagit kaffet med ut och suttit i min rökhörna. Det är ju skönt med luft och att ta in dagen och vädret osv. ändå. Även vid andra toksug har jag gått ut och satt mig där jag brukar, och djupandats och pustat tills det lugnat sig. Det är helt galet att sluta röka, men det är ännu galnare att fortsätta, så det är bara att hålla ut.

Första dagarna efter rökstopp

Första dagarna efter rökstopp gick jag ut flera gånger per dag och drack kaffe/the på altanen. Man kan ju lika gärna gå ut och lufta sig på altan och ta en paus utan nikotin, bara för att få lite luft och känna av vädret. :)

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se