Omtumlande dag

Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Inget.

Idag är en dag när jag har både gjort ett minimalt bakslag och flera stora vinster.

Det hela började redan när jag vaknade, jag riktigt KÄNDE att jag var på dåligt humör. Ville bara gråta hela tiden och tyckte mest synd om mig själv (antagligen är det dags för röda veckan snart skulle jag gissa...). Till slut nådde jag min bristningsgräns och hamnade i ett bråk med någon jag älskar väldigt mycket. Jag var så ARG och LEDSEN, så jag snodde en cigarett utav personen och gick ut på balkongen.

När jag hade rökt ett bloss (SOM TUR VAR INTE HALSBLOSS!) så skrek personen på mig att jag skulle fimpa cigaretten och jag protesterade inte, jag fimpade den med en gång. Jag VISSTE att hen hade rätt, det skulle inte hjälpa med en cigarett och jag ville bara spy ut det där enda blosset jag hade tagit. Jag kände mig så äcklad och så misslyckad just då, men samtidigt så motiverad för att ALDRIG ALDRIG ALDRIG röka igen.

Jag bestämde mig då att för springa bort känslorna istället. Det var den största vinsten på länge. Jag sprang 4,5 KM (Jag har aldrig klarat att springa så långt utan att ta en gåpaus) på 32 minuter. Under tiden så märkte jag verkligen hur min lungkapacitet har blivit bättre, jag brukade kippa efter andan vid 1,5 km, men nu sprang jag utan problem. Efteråt så var mina dåliga känslor som bortblåsta. Nu har jag lärt mig en läxa, spring bort dem dåliga känslorna!

Jag är så OTROLIGT tacksam för att hen fanns där och hjälpte mig lite på traven när jag var som djupast nere och var på väg att fallera.
Jag är tacksam över att jag själv insåg att det inte var värt det.
Jag är tacksam över att jag har insett var rökningen gör med min kropp.

Jag tänker inte se det här som ett bakslag, att jag tog ett bloss. Snarare tvärt om. Jag tänker se det här som en vinst, för jag insåg hur mycket jag inte vill att cigaretterna ska vara en del utav mitt liv. Det kändes som om jag dödade mitt röksug för gott där.

Kommentarer

Rätt så. Vi är fortfarande i

Rätt så. Vi är fortfarande i en bräcklig fas där varje gammal vana är djupt rotad och de kanske svåraste är de starkt känsloladdade. Vi är vana att reglera känslorna med cigaretter istället för att öppna oss för känslorna, syna dem i kanterna och undersöka dem. Låt dem komma, låt dem vara där - bli nyfiken på dem. Då blir det även lättare att stå emot suget. Och om det ändå skulle komma, syns suget på samma sätt, med nyfikenhet och fundera på varför det egentligen kommer, vad är det som händer. Och när du förstår, konstatera att du inte behöver ciggen. Eller gör som idag, ut och spring! Super! Härligt med så bra flås - heja dig, nu vet du vilken lärdom du tog idag, så bara borta bort skräpet från knäna och fortsätt vidare, framåt, uppåt!

Starkt av dig att bara släcka

Starkt av dig att bara släcka den där ciggen! varje gång jag har försökt sluta tidigare så har jag tänkt "nu har jag ju ändå misslyckats, så då kan jag lika gärna fortsätta" så jag är mycket imponerad över att du bara släckte den och tog upp kampen igen :)
Heja heja!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se