Att stiga upp på morgonen och inte ta en cigg.

Igår rökte jag 7 cigarretter.
Humör nu: Mycket dåligt . Nikotinsug nu: Mycket stort .

Imorse när jag vaknade upp var det tomt.
Vanligtvis går jag direkt ut och tar en cigg när jag vaknar, men nu hade jag inga cigaretter och jag mindes snabbt att: juste, jag skulle sluta.

Hela min kropp skriker efter nikotin (eller vanan?), jag är på bristningsgränsen och höll på att börja gråta när jag läste de peppande kommentarerna från er, mina ben är rastlösa och mitt huvud snurrar, inget känns sammanhängande. Förnuftet peppar på, påminner om fördelarna, men beroendet vill slå mig sönder och samman.

Hur ska jag klara den här dagen?
Jag försöker motivera mig med att någon dag kommer jag stå där och tycka att det är äckligt, och för varje dag jag är rökfri så mår jag bättre.

Kommentarer

Kämpa på, tänk dig suget som

Kämpa på, tänk dig suget som en våg som du surfar på. Den går över ganska snabbt, inom någon minut. I början kommer det jätteofta, men ju mer du står emot desto mer sällan kommer det komma och desto lättare blir det! Blir det riktigt för djävligt, åk till apoteket och köp sugtabletter eller tuggummin. En rask promenad eller träningspass kan ta udden av det där jättejobbiga.
Första dagen är absolut värst, världen snurrar och man vet inte vad som är upp och ned. Men det går över! Tänk dig att det är nikotinberoendet som du stryper ihjäl och det är därför det känns sådär. Det blir lättare för varje dag. Har du inte Vårdguidens app 'Rökfri' än rekommenderar jag den. Varje gång det känns oöverstigligt, öppna appen och se hur långt du har kommit. Nikotinet lämnar kroppen på ett dygn, kolmonoxiden likaså. Sedan blir det lite lättare för varje dag. Kram och kämpa på, ta halvtimme för halvtimme - du är jätteduktig!

Jag själv har precis slutat,

Jag själv har precis slutat, inne på min 4:e dag nikotinfri. Första dagarna var galet jobbiga men nu börjar jag känna mig stolt. Visst är det ingen dans på rosor men försök bli arg och bemästra monstret som knackar dig på ryggen. Stå på dig och lycka till

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se