Nu har jag bestämt mig.

Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Så har jag bestämt mig.
Jag vill sluta röka, och gärna nu. Fördelarna med att jag slutar röka är ju att jag kommer må bättre, kommer få bättre kondition till nästa års Tough Viking. Men nästan det viktigaste, jag kommer inte att kasta pengar i sjön.

Alla dessa fördelar känns ju solklara, men det är något i mig som skriker, något som gör mig livrädd. Vad ska jag göra med all min tid jag får över? Hur ska jag klara mig utan morgonciggen? Vad ska jag göra på rasterna istället?

Samtidigt som en annan sida drar i mig och säger det att det kommer vara tufft ett tag, men det kommer gå över. Någon dag kommer jag stå där och äcklas utav cigarettröken om mig, förhoppningsvis vilja spy när jag tänker på cigaretter.
Men jag vet att vägen dit är lång.

Hur ska jag motivera mig när jag så gärna vill ta en cigarett? Kan jag ersätta beroendet med något annat, äpplen?

Jag försöker själv visualisera upp en plan, sätta mål och belöningsmål.
Om 4 cigaretter tar det slut. Då ska jag göra min största ansträngning någonsin för att sluta röka.

Kommentarer

Hej! Nu vill jag verkligen

Hej!
Nu vill jag verkligen peppa dig. Har nu varit rökfri i 3 veckor och jag förstår precis hur du känner det.
Alla måste göra på sitt vis, har fått så mycket råd tex att man skall ha cigg hemma, att man inte ska till vare sig tuggummi, sugtabletter mm.
Jag har varit storrökare i 45 år. När jag sluta tog jag en dag i sänder och tänkte inte som jag gjort tidigare att nu får jag aldrig röka mer.
En dag i taget blir veckor. De två första veckorna var värst. Nu har jag fått tillbaks lukten och tycker att det luktar illa hos mig, som jag aldrig har känt förut.
När jag rökte vat jag helt igen täppt i näsan och fick använda nässpray varje morgon, slut på det .

Ta till hjälpmedel när det är som värst.
Lycka till.

Grattis till ett bra

Grattis till ett bra beslut:). Jag har inte kommit till mitt rökstopp ännu men en smart sak har jag lärt mej här på sidan: att varje morgon fatta ett nytt beslut om en rökfri dag!! Ser man för långt framåt så känns det oöverstigligt (typ varför vara ledig/gå på fest o s v om man inte för röka".........
Finns 100 saker att göra, och du vet själva röksuget varar ju bara någon minut.....å då gäller det att sysselsätta sig:) Att gå in här och läsa och läsa är också kanon, när det känns som värst.
Kram och lycka till nu!!!

Bra råd ovan. Var och en

Bra råd ovan. Var och en hittar sin egen metod, men A & O är nog viljan. Att ha bestämt sig. Det kan vara bättre att förbereda stoppet om det ger fler verktyg. Det finns massor av olika saker och metoder. En del av dem kan hjälpa dig att skapa nya rutiner att fylla tomrummet med. Själv har jag börjat stryka tvätt när jag normalt skulle gå och röka (tidigare har jag alltid gått till jobbet med ostrukna kläder :-)). Jag var också orolig och rädd i början och kände som du. Jag tror vi är rädda för att det ska bli tråkigt. Och för att vi vet att tristessen ofta tröstas med en cigg och vi räds därmed vad det innebär.

Att sätta upp mål, delmål och visualisera är jättebra! För mig hjälpte det att dela upp dagarna i pyttesmå delmål första tiden, 20 minuter i stöten, sedan 40 min osv. Tillslut var jag uppe i två dagar utan att jag ens hade tänkt på saken.

Lycka till, det här kommer gå jättebra!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se