Rock On!

Att sluta röka, eller kanske bättre uttyckt, att bryta ett mångårigt missbruk är en rätt stor omställning, både fysiskt och psykiskt. De flesta av oss som fimpar hoppas och tror att det handlar om några dagar eller högst någon vecka, sedan fungerar allt som vanligt igen. Med den skillnaden att man inte röker. Sanningen är nog att det aldrig blir som ”vanligt” igen. Omställningen och förvandlingen är rätt stor, den är långsam och mer djupgående än jag trott. Det handlar inte bara om att fimpa. Det krävs en större remake av mig. Det är inte säkert att det är så för dig.

Det är rätt stor skillnad mellan en rökares levnadssätt och vanor och en icke-rökares. En rökares hjärna är full med tankar om rökning under dygnets vakna timmar till skillnad från en icke-rökares som aldrig behöver tänka på rökpauser, cigaretter, lukt, hosta och konsekvenser. Icke-rökaren behöver heller inte fylla sin hjärna med en massa självrättfärdigande bortförklaringar till varför hon behöver röka.

När vi fimpar börjar vi resan till att bli och fungera som en icke-rökare. Det är inte gjort på en vecka. Vi kommer att få leva med de avklingande resterna av vårt rökarliv under rätt lång tid framöver, samtidigt som den nye rökfrie personligheten växer sig starkare. Det är den här resan som är så spännande och intressant. Att göra om sitt liv är att göra om sig själv. Jag har släppt taget om det gamla och flyter sakta över till den andra sidan. Under tiden förändras jag. Jag har tro och tillit, en dag i taget. Rock On!

Kommentarer

Nej det stämmer det blir inte

Nej det stämmer det blir inte som vanligt igen! Men det är spännande det du skriver, tänker bl.a på att jag läste en jobbannons dom ville inte ha några rökare! Oj jag kan ju söka!! Nej jag ska inte byta jobb nu. Inga vinkningar till chefen om bensträckare på mötena det står dom andra rökarna för nu! Och nej allt detta är inte gjort på en vecka, det tar tid, kanske man alltid får fortsätta att mota bort röksuget, men det må va hänt. Du kämpar på och jag hejar på dej! Rock On!

Bra skrivet för så är det nog

Bra skrivet för så är det nog allt nu har jag turen att de flesta runt omkring mig inte röker alls så då blir det i alla fall inte att jag blir påmind och sugen när vi ses.
Och visst är det en spännande resa för som du säger så förändras man mycket som människa också.
Ha det bra då gott och Rock on du med !

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se