Bakslag

Igår rökte jag 7 cigarretter.
Humör nu: Mycket dåligt . Nikotinsug nu: Inget.

Så jag köpte ett paket och jag rökte nästan halva på jobbet ikväll. Bestämde mig redan innan jag gick dit att jag skulle göra det. Och det värsta är att jobbet faktiskt var trevligare, men jag tog i alla fall inte med mig cigaretterna hem...

Kommentarer

Det är sånthär du måste

Det är sånthär du måste bestämma dig för att INTE göra när du ska sluta röka. Det kommer vara jobbigt ett tag. Och du kommer få tankar att - bara ett paket till jobbet. Bara ett paket till fredagkvällen. Bara ett paket på semestern. Men NEJ. Du kommer inte kunna vara period-rökare. Mig veterligen har ingen, som rökt på heltid, lyckats hålla sig till att bara röka då och då. Förr eller senare blir du heltidsrökare igen. Been there - done that. Bestäm dig nu, vill du sluta? Och gå efter det, oavsett vilka bakslag du än får. Testa nikotinläkemedel om det känns för tungt?
Jag menar inte att vara hård, jag försöker bara hjälpa - from my point of view. Kör nu, vi hejjar på dig!!

Instämmer med malinelisabeth.

Instämmer med malinelisabeth. Det är oftast på sånt slirigt tänkande jag torskat tillbaka på varenda gång. Röka lite? Fungerar inte. Man är snabbt tillbaka på snusktåget igen och tuffar på i full fart.
Jag har en mening från Allen Carrs bok som ledstjärna den här gången:

"Det enda som är väsentligt om man vill bli en icke-rökare, är att inte röka.”

Tja, vad skall man säga som

Tja, vad skall man säga som inte redan är sagt. Gör nu som Malin säger, hon kan det här, hon har lyckats. Cignot har så rätt, han med och förhoppningsvis kommer han att lyckas, han med. Om du verkligen inte längre vill röka, så gör du inte det. INGEN KAN TVINGA DIG ATT TÄNDA EN CIG OCH DRA IN RÖKEN - om du har bestämt dig att det är färdigrökt för din del. Alternativet är den evige slutaren, en periodare alltså. Inget fel i det heller, det blir ju en hel del orökta cigaretter det med. MEN: Det är jobbigt på sikt att bara uppleva den första jobbiga tiden med abstinens och allt och aldrig kunna få njuta av frukterna av sin insats, nämligen den där underbara friheten att inte vilja röka ens om man finge betalt för det. Den frihetskänslan brukar inställa sig senast efter 100 dagar och sedan behöver du inte bekymra dig längre, du har lyckats och är fri från begäret, vanan, beroendet eller hur du nu vill kalla det. Lycka till!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se