22:a dagen

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Det är den tjugoandra dagen som pågår och nu börjar det kännas större ... :-D Närmar mig nu helt plötsligt 1 månad mer och mer. Det känns stort och roligt. Och då kommer den som en vänsterkrok: "du kan smaka en cig". Jag börjar dock bli ganska vältränad på att manövrera mig själv genom dessa fantastiskt ihärdiga dumtankar. Egentligen är det ju rent fantastiskt vad väl inlärt vårt rökande är, Rökande och alla tankar kring det. Jag är snart 44 år och har rökt regelbundet sedan jag var 16 år och lite smått då och då före det från 13 års ålder. Det är 30-talet år. Kan jag förvänta mig att alla tankar skall bara försvinna så där pang bom? Nej, det är 30 års inlärningshistoria med ett stort antal försök att sluta röka, där några hållt länge, andra knappt blivit försök ens, dvs. i slutänden misslyckade försök. Så de tankar som kommer av de misslyckade försöken måste jag ju också hitta sätt att förhålla mig till som inte är självfördömande men likväl sanna. Det tar tid och det får ta tid. Men jag kommer att klara det. Jag har lyckats bra så som det ser ut nu och jag ser inte detta rökstopp som ett försök. Det är ett rökstopp. Jag är icke-rökare.Just nu känns det otroligt bra att vara icke-rökare!!

Kommentarer

Det är just inlärning det är

Det är just inlärning det är frågan om. Du vet, korttidsminnet, långtidsminnet, inlärningsplatåer, 2 steg fram och ett steg backåt, ja, du kan ju allt det där själv. Mig hjälpte denna insikt rätt bra på traven, men tyvärr tog det lite tid innan jag kom på det. Samma sak med röksug, belöning etc, när det handlade om negativ stress. Det finns ju träffsäkra ord för allt man kallar lite slappt för röksug, bara man ger sig tid att fundera lite på saken, vad det är frågan om egentligen. Det är ju rätt intressant egentligen med rökavvänjningen, bara man har tid att studera alla faser i lugn och ro. Jobba på - från klarhet till klarhet till Pärleporten och FRIHETEN. GO! GO! GO!

Akuna Matata (stavning???

Akuna Matata (stavning??? nåja) :-D

Jambo - Hakuna matata -

Jambo - Hakuna matata - 70-tal, Boney M. Härlig låt, gillade gruppen väldigt mycket, speciellt By the Rivers of Babylon, riktig långkörare.

Akuna Matata Juntro! Du låter

Akuna Matata Juntro!

Du låter så positiv o fin. Du klarar det.
Här är jag igen, efter 1 år och 6 mån! Efter rökning i ca 40 år.
Nu har jag prövat det mesta efter. Semester, folk som bolmar i ett streck, öl, allt som kan tänkas, men jag klarar det....
Grattis och fortsätt det går! Och jag ser ju att du uppmuntrar andra, du har ju redan klarat det!!!
Du är en icke-rökare nu...inga dumtankar tar vi tillbaka....

Jag hamnade på en operation; de frågade: röker du? Det finns inget bättre än att kunna säga att NEJ!!!
Allt blir plötsligt mycket enkare....

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se