Fina damer röker inte

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Jag var barnvakt igår. Efter tre timmars lek lämnade jag honom åter till hans mamma. Hon kom och mötte oss på stan, nyfixad i håret hos frissan, högklackat, pratade i telefon, tog över barnvagnen...och tände en cigg. Jag kunde inte låta bli att se det för hur det egentligen såg ut. Bilden av av en upptagen businesswoman med barn, attraktiv, fullt upptagen, självständig...och rökare. Det passar in som handen i handsken. Är det så samhället har matat oss att det ska se ut? Det var så jag fick bilden att det skulle se ut när jag var yngre iaf. Det var sån jag ville bli. Med ciggen i handen.
Första gången jag rökte var jag fem år. Jag kom in till köket, med en låtsastelefon vid örat, lekte upptagen, och en penna i munnen. När mamma frågade vad jag gjorde så sa jag att jag var en fin dam. Fina damer röker inte, sa hon. Då blev jag generad... Men det var ändå den bilden jag hade i flera flera år. Och det var den bilden jag såg igår. Men igår såg jag för första gången hur det egentligen såg ut. Hur oattraktivt det faktiskt var. Och det skrämmande var att jag såg även hur den unga mamman hade samma bild inpräntat i huvudet som jag alltid haft. Hur det passar ihop, hur hon "ska" se ut.
Men jag förstår nu vad mamma menade med att fina damer röker inte.
(Ska även tillägga att min mamma rökt hela mitt liv, och hon sitter fortfarande under fläkten och pratar om att hon också ska sluta. Någon dag...)

Kommentarer

"Bilden av av en upptagen

"Bilden av av en upptagen businesswoman med barn, attraktiv, fullt upptagen, självständig...och rökare. Det passar in som handen i handsken. Är det så samhället har matat oss att det ska se ut?"
Ja det är så vi får se i filmer och annat ur samhället hur en kvinna ska se ut och det är så vi ha lärt oss. Tyvärr har det inte blivit bättre än vad det såg ut förr i filmer. Karriärkvinnan som lyckas i livet och i karriären gestaltas "snyggt" rökande ... Inte bra! Något som behöver förändras!! Nej, fina damer röker inte. Inte egentligen. Finns inget fint i att röka!

I min värld rökte en kvinna

I min värld rökte en kvinna överhuvudtaget inte på gatan, en fin dam rökte civiliserat i salongen efter en god middag, eller för all del till kaffeet, EN cigarett, som det bjöds på. Den emanciperade välutbildade yrkeskvinnan rökte så klart, men har slutat för länge sedan och en ung karierkvinna eller på annat sätt självständig yrkeskvinna röker överhuvudtaget inte, har aldrig ghort det för det var inte inne ens när hon gick i gymnasiet. Hon går med telefon och barnvagn, ok, men hon är vältrimmat och går på gym. Så ser min bild av samhället ut, mycket subjektivt, men jag känner ingen som röker, träffar sällan någon som gör det, begripligt, eftersom den överväldigande majoriteteb ju inte röker och alla vi här ju inte heller gör det. Personligen förstår jag överhuvudtaget inte hur någon under 40 kan ha blivit rökare så mycket som det har tjatats om att man inte skall göra det de senaste 30 åren. Men, som sagt, det är min uppfattning, högst subjektivt. Ursäkta, Malin, att jag skriver detta på din logg, jag tar självfallet bort det om du vill.

Nej, här behövs absolut inget

Nej, här behövs absolut inget raderas. Jag tar inte illa upp :) Och ja, jag håller med i att nuförtiden är det mer inne att springa på gym, vara vältränad och äta hälsosamt. Rökare nuförtiden ses ofta som sluskar och lite sämre än de övriga. Dock är det väldigt intressant att se vilken bild man har av en rökare. Tidigare har jag verkligen förknippat rökande kvinnor med antingen karriär och världsvana, eller revolt och "jag-skiter-i"-attityden. Och bägge grupperna är sådana som lockade mig när jag var yngre. Jag har aldrig riktigt lagt märke till folk som inte rökt faktiskt. Men, som jag berättat tidigare, så har jag ju 90% rökare runtomkring mig. Det är knappt att jag kommer på ngn i min närmsta familj eller vänkrets som Inte röker.
Men samhället förändras ju. Och till det positiva i det här fallet!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se