Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Det är gott att röka

Igår rökte jag 15 cigarretter.

Hur ofta har jag inte tänkt att; det vore gott med en cigg nu? Och hur ofta har jag inte tänkt eller sagt att det är gott med en cigg till kaffet eller efter en middag? Eller efter en längre flygresa eller annan rökfri situtation, när jag äntligen får tända en cigarett. Ah, det var gott.

Så vad är det i cigaretten som är gott? De torkade malda tobaksbladen? Är det ammoniaken som tillsätts för att förstärka kroppens upptagning av nikotin? Är det vätecyaniden som hämmar cellernas förmåga att ta upp syre? Är det kolmonoxiden som synnerligen effektivt hindrar livgivande syre att tranporteras runt i kroppen? Tjäran som kletar sig fast i lungorna, cancerframkallande formaldehyd, tändvätskan butan, stearinsyran, lösningsmedlet toulen, metanolen, arseniken, ättiksyran, färgämnena, bensen, kadmium, bly, nickel, terpentin…

En cigarett är en sinnrikt konstruerad kemisk fabrik. Förutom tobaken tillsätts över 4000 ämnen som ska snabba på och förstärka beroendet. Ingen av dem smakar gott. De flesta är gifter som jag aldrig skulle stoppa i munnen och många av dem orsakar stora skador i kroppen.

Frågan är, varför tycker jag att det är gott med en cigarett? Om jag är ärlig när jag röker så kan jag inte påstå att rök smakar gott. Det är ingen kulinarisk upplevelse för mina smaklökar. Det smakar egentligen rätt äckligt och ger en rätt vidrig eftersmak i munnen...

Jag borde egentligen säga att det ”gör gott”. Men det enda ”goda” eller positiva en cigarett åstadkommer är att reducera abstinensen från den förra cigaretten jag rökte. Jag känner en liten uppåtkick. Nikotinnivån i kroppen sjunker snabbt efter en cigarett och inom en timme börjar abstinensen skapa en oroskänsla i hjärnan. Den stillas något av niktotinet i nästa cigarett och jag upplever det som en uppåtkick. Alla beroende tycker och känner så; alkisen som tar ett par klunkar T-sprit, heroinisten som tömmer en spruta i armen eller kokainisten som drar i sig en lina. Alla tycker att det är ”gott”. Det är bara effekten vi vill åt.

Om någon skulle erbjuda mig en cigarett med torkade malda rabarberblad mixat med ett gäng kemikalier, skulle jag tända den? Naturligtvis inte. Det är ju nikotinet jag vill ha, hur jävligt det än smakar.

Kill Your Darlings:
Jag röker inte för att det är gott.
Jag röker för att jag är nikotinberoende.

Kommentarer

precis!

precis!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se