Egentligen är det

Igår rökte jag 10 cigarretter.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Egentligen är det beslutet och sedan att stå för det beslutet som är problemet. Jag har under flera dagar nu inlett med X antal rökfria timmar för att sedan skjuta upp det till morgondagen och det är här jag måste bara bestämma mig för att hålla ut. För efter fem minuter in i varje röksug vill jag ju egentligen inte ha ciggen. Och är det vilja jag har de där minuterna? Nej, det är beroendet ... nikotinreceptorerna som vill ha sin lilla dos.

Vi har en hel massa ursäkter till att röka och när de ursäkterna försvinner så blir det lättare att inte röka. Att beslutet att sluta är fel - det finns ju inte egentligen, ändå ifrågasätter vi det beslutet och ger med oss. Jag har inte förlorat, ger inte upp något med att inte röka.

Kommentarer

Jag flyttade fram mitt

Jag flyttade fram mitt rökstopp 22 dagar. Började med att trappa ner, gick lite upp och ner. Börjande även med rökfria timmar och räknade dem, tre timmar inte mer, det klarar jag inte!! Vem bestämde det? Jag fick se att jag skrivit rökstopp 140614! Hjälp! Började att flytta igen! Men NEJ NEJ NEJ inte igen! 140613 21.35 tog jag min sista cigg. Nu har jag varit rökfri i 45 timmar!!! Det går och nu har jag delat in det i 6 timmars pass! Inga stora framgångar men det är framgångar och det kommer du också att fixa! Kämpa på!

Nej du har alldeles rätt i

Nej du har alldeles rätt i att det inte hjälper mot ledan. Det fick bli en kort promenad, en kopp kaffe och ett köp av tobak- och nikotinfri ersättningssnus istället. Nu ska jag sluta undvika det tråkiga jobbet och se till att få något gjort, för det värsta suget har lagt sig och jag kan tänka igen. Jag tror, precis som den första kommentaren här säger, att det hjälper att tänka i kortare tidsperioder när man är "ny-slutad". Vissa stunder när det är som värst tänker jag tre-fyra minuter i taget, alltså: "det kanske är så att jag tar en snus snart igen, men jag ska först stå ut tre minuter till", och så vidare, tills man plötsligt har kommit igenom attacken.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se