Kliar vid tänderna

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Eh.. Det kliar runt tänderna, i tandköttet. Har det med rökstoppet att göra? Läste att det kan blöda ett tag efter man slutar, men hur länge är ett tag? Någon som vet och varit med om samma? Hjälper klorhexidin? Jag ska testa iallafall, då jag har en sådan flaska ståendes. Vad mer kan man göra? Tycker jag luktar apa i munnen också.

Kommentarer

Det har att göra med

Det har att göra med blodcirkulationen som börjar komma igång. Har du bra tandstatus (varit nyligen hos tandhygienisten, alltså ingen tandsten, friskt tandkött med bra blodförsörjning, alltså alla pyttesmå blodkärl i full trimm, inget krympande tandkött alltså begynnande tandlossning) då kommer du inte att blöda när du borsta tänderna och drar tandtråd. Lukten kan bero på tandsten, du känner lukten nu men har luktat så hela tiden, om det vill sig illa. Anners kan lukten komma från halsen. Mitt råd:Ett besök hos din tandhygienist. De kan det där med tandkött och rökningens verkan på tandkött och tänderna.
Många har fått blödande tandkött och alla som slutar röka får bättre munhälsa om det kan vara någon tröst.
Bättre lite besvär med tandköttet nu än en rökare med tandlossning om 10 år.

Jag var nyligen till

Jag var nyligen till tandläkaren, och precis som Gesine skriver så sa han att man kan få lättblödande tandkött en period efter rökstopp. Hoppas det går över snabbt!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se