De första tjugotvå timmarna i mitt liv.

Igår rökte jag 10 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Nu har det gått exakt 22 timmar sen jag satt med självföraktet på axeln. På en kall balkong med frusna händer, mitt i stan och till allmän beskådan av omkringliggande höghus. Jag rökte inte en cigg, nej minst tre per gång. Jag hade ingen tanke på att sluta då. Jag kände mig inte förberedd. Det är nog lika bra.
Det var bara så att min syster och jag startade ett litet hälsoprojekt igår. Det funkar så här; Man måste göra minst en hälsosam sak varje dag. Det kan vara att göra en smoothie, meditera, träna, ja ni fattar. Stort som smått, men något varje dag. Vi startade ett gemensamt dokument där man skriver upp sina saker varje datum. Det finns också ett fält för att peppa och kommentera varandra. Hon är väldigt duktig på att träna och äta hälsosamt, och har en jäkla självdisciplin. Jag nöjde mig med att jag skulle gå en kvarts promenad på jobblunchen. Men en kvart blev 70 minuter och jag tog mig tiden i min stressiga kropp att faktiskt lyssna på sluta röka bandet. Och nu sitter jag här. Visst längtar jag efter en kaffe och cigg. Men inte efter att vara en rykande apa i bur på balkongen. Inte efter att tycka att jag är dålig. Jag är -som så många andra- dålig på att ta emot komplimanger. Nu när jag så stolt över mig själv. Eller ja... snarare: så JÄKLA IMPONERAD så är det svårt att ta in nästan.

Jag känner mig trött och vill sova. Det känns som att jag äntligen börjar få ner hjärtats hastighet lite så jag kan vila. Jag är så rastlös av mig annars. Gör alltid nått. Städar jämt, Duttar och tvättar och grejjar.
Men nu vilar jag.

Jag fick aldrig säga hej då till min cigg. Men det är lika bra. Dels vet jag bara att vi inte kommer ses den närmaste timmen och jag är väldigt dålig på avsked.

P.s. Tack för era kommentarer på mitt förra inlägg. Åh vad det känns bra!
Mia Törnblom är min guru och jag ska genast uppdatera mig i boken. Tack alla!

Kommentarer

Du är så duktig! Intressant

Du är så duktig! Intressant idé det där med att peppa varandra med ett hälsoprojekt. Hoppas att det fungerar för dig. :) Jag ska tala om för dig att det blir lite lättare för varje dag som går. Åtminstone var det så för mig. Dem första dagarna är jobbigast, HÅLL UT! :) Du kommer att klara detta! Kram

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se