Oh happy day

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Snart är dag 4 förbi och jag har världens energi! Vet inte om det beror på att jag haft världens förkylning och varit hemma och känner mig "utvilad", om det beror på rökstoppet eller att jag faktiskt ätit frukt för en hel månad de senaste dagarna. Ja eller en kombination av alla tre.

Jag tror de flesta känner såhär att man inte riktigt vågar lita på sig själv vad gäller bakslag vid rökning. Jag har en starkare motivation än någonsin men kan inte sluta tänka "tänk OM jag tar ett bloss" fastän jag inte vill men ändå gör det. Låter ju heldumt att göra något som man egentligen inte vill! Men jag antar det är just dum man blir vid rökning. Det är ju oförståndigt.

Jag har många gånger varit i diskussioner om att allt är bra i måttliga mängder, även rökning. Problemet är ju att rökning inte går att hålla måttligt.

Idag tyckte jag det kändes tomt på lunchrasten på jobbet. Jag är van vid att gå iväg och få en stund för mig själv och den möjligheten hade jag inte nu när jag höll mig kvar i lokalerna. Jag var inte sugen på själva rökandet utan kände att jag ville ta en paus och vara för mig själv. Kanske ska jag ta en kort promenad på 5-10 min bara för att komma undan och samla ihop tankarna imorgon? Knasigt nog tänker jag att jag inte skulle orka, men jag har orkat att smyga in i buskar och snår under flera års tid.

Ett annat problem jag stött på idag är att jag alltid har sett rökningen som min identitet. När min kollega frågade under en av pauserna om vi skulle ut så talade jag om att jag slutat. På något vis kände jag mig inte längre rolig. Fast det är nog snarare tvärtom. Jag har ju mer energi och klagar inte på huvudvärk och stress. Det måste ju vara roligare att umgås med en positiv människa som har mera ork. Dessutom var jag med i gemenskapen i fikarummet även om jag gick "miste" om sällskapet i rökrutan.

Jag tycker själv att allt jag skriver låter lite konstigt men helt normalt. Haha, får mig faktiskt att skratta.

Att jag orkar lägga ner kraft på dessa tankar är ju knäppt. Äh, jag tror jag mest av allt är stolt över att varit ännu en dag rökfri. =)

Kommentarer

Bakslag? Det låter som om man

Bakslag? Det låter som om man är ett viljelöst offer som blir påhoppat bakifrån. Har man bestämt sig att inte röka så klarar man nog att inte ta i en cigarett, än mindre stoppa den i munnen osv Ja, jag vet att det låter hurtigt värre, men det fungerar. Ju säkrare man är på sig själv att man står fast vid sitt beslut, dess fortare kommer man bort från röksuget och dess bättre mår man.

Nope inget bakslag här inte!

Nope inget bakslag här inte! Håller dock med om att man inte får tappa motivationen och hålla sig till beslutet om det är det man vill.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se