Tobak och vikt!

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Känner mig stolt att ha klarat ännu en dag utan cigg! (3 dagen) Fick idag broschyrer från sluta röka linjen som var intressanta och lite deppiga att läsa bl.a för att suget är över efter NÅGRA veckor! Jag önskar av hela mitt hjärta att de ska bli bättre med den saken redan nu, helst i går. Och vad jag fasar för är vikt upp gång, är sedan många år aktiv på gymmet men har tyvärr inte kunnat tränat på flera veckor pga ryggbesvär. Det står så här " Nikotin ökar utsändningen av stresshormoner som leder till att kroppen förbränner mer energi och när man slutar normaliseras ämnesomsättningen och fyra av fem går i genomsnitt upp 3-4 kilo". Ok inte de värsta det blir värre konsekvenser av att vara aktiv rökare. Nu blir det för mig sjukgymnast så att jag kan börja träna igen, men innan dess ska jag unna mig en semla som ligger i köket och väntar på mig. Kämpa på alla ni duktiga!!

Kommentarer

Vikten kan du ta hand om

Vikten kan du ta hand om sedan. Dessutom gynnas rökstoppet av motion och även om den måste anpassas till vad din rygg klarar så får du säkert nåt utbyte av det.

Eller så gör du som jag och

Eller så gör du som jag och sätter dig på diet samtidigt. Det går faktiskt.

Grejen är den att du är INTE så sugen om 2 veckor som du har varit de här dagarna. Det att bli kvitt själva nikotinet tar 3-5 dagar och då har du dom riktiga abstinensbesvären . Jag tror redan efter 3 dagar börjar det vara längre stunder mellan ilen av sug.
Nästa fas är ju inom 3 veckor då du kan känna "sug" då det händer något speciellt. Den biten är egentligen mest psykologisk och där beror det lite på hur du själv upplever det. Sätt i jämnförelse att du är rädd för ett nålstick, då känns det värre än det är. Jag får fortfarande efter nästan 4 veckor påminna mig i vissa situationer att "nej du är inte rökare" då telefonen ringer och jag vill ut på altan med en kaffekopp och cigg. Men det är inte så att det är jobbigt utan bara att jag faktiskt måste hejda mig nångång då och då. Jag är absolut inte röksugen.

Vad jag vill säga är att det inte finns en dag då det bara slår om, utan det kommer gradvis att försvinna. Du mest troligt redan gjort den värsta biten (iaf om du inte använder nikotinersättning)

Mer om vikten och sluta röka. Jag märkte att det var lättare för mig att sluta då jag inte tog till annat samtidigt. De första dagarna åt jag hela tiden. Men det som händer är att man fortsätter mata belöningssystemet som du har använt på samma sätt med cigaretter. Det här gör det jobbigare för du blir "röksugen" oftare. Drick vatten istället. En annan vinst med att ha någon tråkig diet är att då jag får för mig jag är sugen så är det numera en stor saftig bulle jag tänker på :)

Så jättepepp till dig, du har gjort värsta biten redan :)

Hela vårt sluta-röka-projekt

Hela vårt sluta-röka-projekt är egentligen en del av det stora projektet NYTT LIV. Och där ingår hälsosammare matvanor - att äta sunt, om man inte gjorde det som rökare är det nu ett gyllene tillfälle med dieter etc. Och en hälsosam livsstil med regelbundenmotion, om man inte redan gör det. Egentligen skulle vi behöva en länk till någon nyttig-mat-sida och motion-för-alla-sida, men det räcker långt med alla tips man kan få via andras bloggar. Man måste inte gå upp i vikt. Du bränner som interökande 200-300kcal mindre. Det kan du kompensera genom bättre mat och mera motion.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se