Tankar den Sjätte Dagen

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Att skriva här handlar om att jag peppar mig själv. Om att sätta ord på känslor och tankar. Jag skriver för min egen skull. Som en dagbok.

När blir man en icke-rökare?
Om man bortser från smärre kemiska sug och en kvaddad hjärna som ibland inte har fattat att jag slutat röka, så är jag ju nu per definition en icke-rökare. En icke-rökare är en person som inte röker. Jag röker inte och använder inte nikotin i någon form. Alltså har jag nått mitt mål rent objektivt. Och jag kommer att fortsätta vara en nöjd icke-rökare så länge jag inte tänder en cigarett och röker; eller går lidande och längtar efter en cigarett.

Att leva i lösningen
Även om jag är i början av ”tillfrisknaderesan” från nikotinberoendet så kan jag redan känna både glädje och tacksamhet över att slippa behöva röka idag. Och faktiskt också en viss stolthet. Dagarna är inte en kamp och jag kan välja att röka eller inte. Förr kunde jag inte välja, jag var tvungen att dra i mig skitig rök ungefär en gång i timmen. Jag har levt i problemet i över 30 år. Jag vet hur det ser ut. Nu försöker jag lära mig att leva i lösningen istället. Jag försöker lära mig själv att tänka, känna och fungera som en icke-rökare gör. Det är nytt för mig, men en spännande resa.

En dag i taget blir snart en vecka
Jag tar ett beslut varje morgon om att inte röka idag. Och för varje rökfri dag jag får kommer jag lite längre ifrån mitt gamla fängelse. Lite längre ifrån mina gamla invanda tankar och beteenden som rökare. För varje dag som går tränar jag på att leva och tänka som rökfri. Lite stabilare och säkrare steg för var dag.
För var dag som jag inte röker är jag en vinnare. Och jag känner mig mycket mer tillfreds med att leva som en vinnare än som förut, en jävla looser varje dag…

Det är väl i transferzonen eller övergången mellan identifikationen med att vara en rökare och den nya, att vara en icke-rökare, som vi känner rädsla och otrygghet. Jag måste då säga att det känns fint med ett forum som detta, där det står folk på andra sidan, som har simmat över detta djupa läskiga vatten, och ropar och säger ”Kom bara, det är inte svårt. Något härligt väntar på dig”.

Vill man bli en lycklig fri icke-rökare är det nog viktigt att kliva in i den rollen och inställningen från allra första början (håller med Hemligheten där) och vara där varje dag.

Det var torsdagmorgonens filoferande…. Ha en fin rökfri dag alla.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se