12 h och 15 min efter rökstopp

Igår rökte jag 20 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Hej!

Igår klockan 01.00 slutade jag röka. Jag har velat ta steget länge, men antingen gett upp efter några timmar eller glömt mitt löfte (läs: totalt struntat i det pga röksug och kaffecravings) när jag vaknat dagen efter. Men nu är jag igång igen, och denna gång tänker jag lyckas.

För fem år sedan slutade jag röka och höll upp i ett år. Jag började röka igen när jag börjat se mig själv som icke-rökare och glömde bort faran i att bara ta ett bloss på en kompis cigarett när vi var ute och drack öl en varm vårkväll. Därefter gick det utför - inom en vecka hade jag köpt mitt första, efter rökslutet, paket cigaretter och inom två var jag fullt upptagen med att ta igen ALLA de cigaretter jag inte rökt under det gångna året. Som jag skämdes. Och njöt. Självföraktet kickade igång direkt, och sedan dess har jag försökt sluta i snitt fyra gånger per år. Jag kan inte riktigt fatta att det faktiskt är fem år sen heller.

Som nybörjare i det rökfria livet tänker jag i alla fall lista hur jag gjorde förra gången för att sluta. Jag kommer att skilja på hur en gör för att sluta röka, och hur en gör för att fortsätta vara rökfri, eftersom de olika faserna bjuder på helt olika utmaningar och sinneslägen.

När jag slutade:
- Tuggade jag nikotintuggummi konstant de två första dygnen för att se till att mina abstinensbesvär aldrig peakade.
- Stack jag ut och joggade varje gång jag kände mig frustrerad, röksugen, godissugen eller förbannad. (Ett tips om du har dålig kondition är att börja med långpromenader i rask takt och efter en vecka eller två jogga sista biten och därefter öka antalet minuter du joggar. På detta sättet kunde jag se hur min kondition och uthållighet ökade i raketfart - på en vecka kunde jag faktiskt springa i en halvtimme utan att tro att jag skulle falla död ner, och dessutom gick jag ner i vikt = jättebra motivation att fortsätta sluta. Efter träningen kommer du dessutom känna noll behov av cigaretter eftersom du fått ur dig all din frustration och fått kroppen att fatta att den vill vara frisk.)
- Hade jag tuggat nikotintuggummi i en månad när jag till min förvåning en vecka märkte att jag bara tuggat två stycken, och att jag således inte behövde dem. Min nertrappning av nikotinet skedde alltså utan att jag egentligen var medveten om det. Jag tog ett tuggummi när abstinensen började komma. Till slut insåg jag att den upphörde.
- Såg jag till att få min dagliga timme av träning eller motion för mig själv, varje dag. Det gav mig samma känsla av "tid för mig själv" som när jag gick ut och tog en cigarett.
- Såg jag till att skörda frukterna av rökslutet och påminna mig själv om fördelerna, praktiskt: jag tog skogspromenader och älskade hur jag kunde lukta mig till när sommaren slog om till höst, hur havet luktade salt och hur ren luften var när jag drog in den i mina lungor. Jag påminde också mig själv om att mina lungor, för varje friskt andetag jag tog, blev mer rosa och friska.

Det här blev ett långt inlägg. När jag skriver inser jag ju att jag har alla verktyg för att sluta - jag har redan gjort det en gång, men föll dit i finalen. Nästa inlägg kommer handla om det. Eller snarare om nästa fas i rökslutet som innehåller identitetskris och utmaningen att fortsätta sluta. Den biten upplevde jag som absolut svårast, och det var väl därför jag föll dit igen. Jag tänker att om jag identifierar för mig själv och er vad jag inte gjorde tillräckligt förra gången, kan både jag och ni undvika fällorna som i alla fall uppstod för mig.

Tack för mig!

Emilia

Kommentarer

Hej, Härligt inlägg att

Hej,
Härligt inlägg att läsa.
Ska försöka ta till mig så mycket som möjligt av det du skrev! Speciellt detta med motion eftersom jag redan innan rökstoppet var överviktig och jag vill absolut inte lägga på mig mer.

Lycka till!
Det låter som du kommer att klara av det här!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se