Inspirerad av Allen Carr

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt.

Allen Carrs bok "Äntligen icke-rökare" har gett mig perspektiv på min egen situation sedan jag slutade röka definitivt för ca två månader sedan. Här följer några av hans tankegångar som också kan inspirera er andra:
- Cigarretter är en drog som naturen och människan har konstruerat i maskopi för att hålla dig fången för alltid om du inte själv bryter denna beroendekedja.
- Rökning är en kedjereaktion där en cigarrett skapar beroendet av nästa cigarrett i all oändlighet.
- Vi röker för att befria oss från den abstinens som de föregående cigarretterna skapat och upplever då bara för stunden viss tillfredställelse för när nikotinet lämnat blodomloppet efter kanske ca en timme kräver våra kroppar ytterligare nikotinpåfyllning. Detta kan också vara en anledning till att inte använda nikotinsubstitut eftersom nikotinet ständigt kräver mer.
- Nikotinet som vi för in i våra kroppar skapar ett ständigt behov av påfyllning därför borde det naturliga vara att kedjeröka om vi inte lät hindra oss av oro för den egna hälsan, vår ekonomi etc.
- Cigarretter smakar och luktar inte gott, vilket somliga av oss kanske inbillat sig. Det är snarare så att vi blivit immuna mot den hemska smaken och lukten för att få vår s k kick. Detta kanske inte är så svårt att förstå om vi drar oss till minnes den där första perioden av tillvänjning då många av oss försökte uthärda den dåliga smaken, lukten, illamåendet, yrseln, hostan etc. för att i sociala sammanhang kunna behärska rökningen.
- Man väljer inte att bli rökare men däremot väljer man att ta sin första cigarrett som många av oss minns som illlasmakande och illaluktande och därför inte trodde att vi skulle kunna bli beroende av. Men nikotinet är en snabbverkande drog och förrän man anar sitter man fast i ett livslångt beroende .
- När man väl beslutat sig för det definitiva rökstoppet skall man känna sig befriad från det ständiga tvånget av att vilja röka och så sakteliga kväva sig själv med cancerogen tjära och definitivt inte uppleva detta beslut som en uppoffring. Vad du istället offrar som fortsatt rökare är din hälsa, ekonomi, självkänsla etc.
- Det som får oss att tro att vi sitter fast är ofta det kemiska beroendet av nikotin, vilket lämnar kroppen relativt snart. Det psykiska beroendet däremot som bl a består av den rädsla och de tvivel vi upplever då vi försöker sluta röka är oftast det som dröjer kvar och hindrar oss från att sluta. Därför är det också viktigt att befria sig från dessa rädslor och tvivel som kan handla om hur jag utan mina cigaretter skall kunna njuta av livet, måltider, sociala tillställningar, hantera stress och koppla av, koncentrera mig etc.
- En egenskap för nikotin liksom för andra droger är att vad den ger tar den sedan tillbaka, vilket också gör att man lätt fastnar i sitt beroende. De tomhetskänslor man t ex kan uppleva efter att att ha slutat röka är orsakade av den cigarrett man precis rökt och den i sin tur av alla de föregående cigarretterna. Cigarretter lindrar inte tomhetskänslan utan de skapar den.

Kommentarer

Visst är det häftigt när man

Visst är det häftigt när man kommer på det! Att varje cigg man tagit egentligen aldrig har smakat gott som man trott utan varit ett sätt att hålla abstinensen borta.

Härliga Allen Carr!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se