1 år = 365 dagar

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Den 4/2 2012 kl 11.30 rökte jag min sista cigarett utanför ett hotell i London. Jag kommer att äta en god lunch i morgon den tiden och tänka på den stunden och på året som gått sedan dess.
I dag står det 365 dagar som rökfri på min räknare här på sluta-röka-loggen. 365 dagar !!!! 1 helt år !! Inte illa.
Jag känner mig oerhört stolt över detta. Gudarna ska veta att det inte varit en lätt resa. Detta gift, detta monster är verkligen inte att leka med !! Efter åtskilliga misslyckade försök att sluta röka under mina 35 år som rökare verkar det som detta senaste försök ÄNTLIGEN fått mig att lyckas !!!

Vad kan då det bero på ? Jag skulle vilja lyfta fram några saker: Allen Carr's bok 'Äntligen Icke-rökare' , denna fantastiska logg, träning och min egna vilja och envishet.
Allen Carr får oss att förstå livet som ickerökare - läs den om du inte redan gjort det !!
Denna logg ger en otrolig motivation, pepping och styrka. Här kan man skriva av sig då det är jobbigt, man kan läsa om andra som upplever samma sak. Vi här inne förstår varandra - vi hjälper varandra. 1000 tack till alla som gett mig tips och peppat mig under året !! Att läsa och hjälpa andra har oxå varit av stor betydelse.
Att träna har också blivit en livsnödvändighet för mig. Under träning är tanken på att röka ALDRIG närvarande ! Så skönt ! Dessutom blir man av med aggretioner, överskottsenergi osv osv av träning.

Nu har så ett år gått. Min förhoppning, och övertygelse, är att nästa år kommer att gå betydligt lättare. Nu har jag 'gjort allt' en gång. Jag har firat påsk,midsommar, jul och nyår utan cig. Jag har varit utomlands, jag har grillat och druckit vin utan cigaretter. Jag har varit på fest med rökare. Jag har upplevt glada stunder, ledsna stunder, uttråkande stunder - ja alla sinnesstämningar - utan cigaretter. Det har inte alltid varit lätt - men jag har insett att en cigarett inte kommer att göra det lättare.

Jag har nu fått bättre hälsa. Jag luktar godare, jag har bättre luktsinne, bättre smaksinne. Jag har skaffat mig mer tid, lugnare liv genom att inte alltid måsta planera in min nästa rökpaus. Den bästa känslan nu är då man känner att det är SKÖNT att INTE röka. Den känslan infinner sig titt som tätt. Tex då man går förbi en rökruta där de står ute i regn och rusk, och jag SLIPPER. Det är skönt att inte springa ut i reklampauserna och ta ett bloss. Det finns massor av tillfällen då jag upplever en lättnad över att inte röka, en känsla av frihet. Då suget kommer över en ibland, eller snarare saknaden, så brukar jag fråga mig själv om jag verkligen vill offra det jag uppnått? svaret är ALLTID NEJ, nej och åter NEJ.
Det enda som gäller nu framöver i livet är att INTE ta den där 'enda' - det valet finns inte längre !!

Jag läser här inne på loggen ofta, följer er nya som gamla. Jag önskar er alla lycka till med ert rökstopp. Försök tänka positivt, tänk 'skönt att inte behöva röka' då suget sätter in. Jag är helt övertygad om att ju snabbare vi kan programmera om hjärnan till att vara ickerökare desto fortare är vi fria.

Lycka till alla där ute !! Alla kan klara detta. Kan jag - kan alla !! Tro mig ! Det går :))) Och det är VÄRT besväret.

Kramar,
Lena

Kommentarer

Grattis till ditt första år

Grattis till ditt första år som rökfri :)

Stort grattis på ettårsdagen!

Stort grattis på ettårsdagen! Förstår att det inte vart lätt men som du säger - nu har du gjort allt och haft alla möjliga sinnesstämningar. Kul att du kom in hit och ger oss som ännu inte klarat lika länge hopp och en ärlig bild av hur det varit för dig att sluta.
Fortsätt på samma sätt - så skriver du här om ett år igen och då har det ju gått två år - över 700 dagar!

Åh, fantastiskt jobbat -

Åh, fantastiskt jobbat - stort grattis! Ser att du våarit en sån där långtidsrökare precis som jag.
Och visst är det konstigt att man kan både resa, festa, dricka vin och dammsuga utan att behöva pausa med en cig. Det trodde jag aldrig skulle gå.

JIPPI OCH STORT GRATTIS

JIPPI OCH STORT GRATTIS !!!!!!!Nu är det du som ska firas med pompa och ståt ,du har gjort ett enormt jobb och det har varit väldigt roligt att sluta tillsammans med dig :)) Tänk vilken resa vi gjort och som det har gått upp och ner ....MEN VI FIXADE DET !!!!!!!! Tack Lena för allt stöttande och peppande ,det har varit Guld värt . Nu fortsätter vi vårt rökfria liv och är nu på år 2 :))) Precis som du så är det också fortsatt träning som gäller för mig och även jag är här inne titt som tätt och försöker stötta ibland ... Nu siktar vi mot 500 dagar :)) KRAMAR I MASSOR / DIN VÄN GUNILLA/ bonilla

Grattis Lena, det är bra

Grattis Lena, det är bra gjort. Skönt att se att vi är många som nu passerar det första året, så skönt att se att vi kan lura skattmasen på lite pengar :). Jag väntar på dina och bonillas 500 dagar, sedan har vi inte långt till 1000. Nu finns det inga tvivel på att man är en fd rökare som aldrig mer kommer att börja igen. Grattis och bra jobbat.

Min första dag som rökfri och

Min första dag som rökfri och min första kommentar kommer nu; HIPP HURRA FÖR DIG IDAG! En förebild som heter duga. Tänk att det kan fungera. Du ger HOPP <3

Stort Grattis! Många

Stort Grattis!
Många hälsningar/Maritha

Stort grattis Lena! Har inte

Stort grattis Lena! Har inte varit inne här den här veckan och missade tyvärr din årsdag men bättre lite sent än aldrig, eller hur? ;-) Visst är det underbart att ha det jobbigaste bakom sig nu och veta att det nya året borde bli lättare? Ligger några dagar efter dig fortfarande och det är härligt att ha dig och en del andra som förebild och inspiration. Har följt din resa detta år som gått och kommer fortsätta läsa det du skriver under det här nya året.
Än en gång, grattis :-)

Många kramar

Tack alla ! Tack snälla ni

Tack alla ! Tack snälla ni för fina kommentarer - det värmer !
Jag önskar av hela mitt hjärta att alla ni som nyss börjat på sluta-röka-resan , alla ni som kommit längre än jag, alla däremellan får ett fortsatt bra liv som icke rökare.

Även om det lilla monstret poppar upp i vårt medvetande nu och då - kanske hela livet??? - så ska vi VARJE gång det händer komma ihåg vad alla här på loggen sagt både en och 1000 gånger : Ta den inte !! Inget är värt att ramla tillbaka igen. Det enda du behöver göra är att inte röka igen :))

Kramar i massor till alla kämpar därute !!!

//Lena

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se