Vi SKA vara ledsna ;) (bara abstinens det går över!)

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

OM ABSTINENS:

Blodtrycksfall
Nikotin är blodtryckshöjande och efter rökstoppet kan patienten känna av detta som yrsel, trötthet och oföretagsamhet.

Rekommendera patienten att röra på sig, till exempel genom att promenera. Det är också viktigt att man får i sig tillräckligt med vätska.

Blåsor i munnen
Blåsor i munnen är inte ovanligt vid rökstopp. Det kan vara så besvärligt för den som drabbas att risken för återfall är stor. Orsaken är inte känd och något botemedel finns inte.

Rekommendera patienten att undvika starka kryddor, använda enzymtandkrämen Zendium, både att borsta tänderna med och att smörja på blåsorna. Kenakortsalva och Xylocainsalva kan användas som smärtstillande och inflammationshämmande.

Blödande tandkött
Blödande tandkött kan upplevas som obehagligt, men är oftast inget att oroa sig för, utan är vanligt när nikotinet inte längre drar ihop kärlen i munslemhinnan och blodcirkulationen ökar. Det är oftast snabbt övergående.

Rekommendera försiktighet vid tandborstning och mjuk tandborste. Är patienten ändå orolig, rekommendera ett besök hos tandläkaren.

Depression
Ett fåtal patienter drabbas av depression i samband med rökstopp. Vanligast är detta hos patienter som tidigare behandlats för klinisk depression. Rekommendera läkarkonsultation för antidepressiv medicinering.

Huvudvärk
Stress, blodsocker - och blodtryckssänkning, samt den tillfälligt ökade vätskeansamlingen i kroppen kan orsaka huvudvärk. Undersök om patienten kan hitta ett sätt att slappna av. Rekommendera att äta och dricka regelbundet.

Magbesvär
Förstoppning, gaser och orolig mage är vanligt vid rökstopp. Nervsystemet ska nu fungera utan nikotin och det tar tid innan kroppen fungerar normalt. Vätskebalansen är tillfälligt förändrad och mag- och tarmrörelserna är tillfälligt långsammare. Mycket vanligt är att patienten blir förstoppad eftersom hon har skött magen med hjälp av nikotin (ofta i kombination med kaffe).

Rekommendera fiberrik kost, mycket vätska och motion. Är besvären ihållande kan man behöva rekommendera laxermedel.

Nedstämdhet
Nikotinet stimulerar hjärnans belöningssystem. Den första tiden efter rökstoppet sker en tillfällig minskning av dopamintillförseln till hjärnans belöningssystem och man kan uppleva livet som trist och meningslöst. Berätta att det är vanligt att kroppen reagerar på det här sättet och att det gäller att hålla ut tills det går över.

Uppmuntra patienten att göra sådant som hon tycker är roligt och att hon gör saker som får henne att må så bra som möjligt under den här tiden. Att använda läkemedel vid rökstopp motverkar också nedstämdhet.

Oro, irritation, ilska
Många känsloyttringar är starkt förknippade med rökning. Rökaren har ofta i hela sitt vuxna liv hanterat sina känslor med hjälp av nikotin utan att lära sig något annat sätt. Har man inte förberett sig på detta innan stoppet kan en händelse som utlöser oro eller ilska orsaka återfall.

Hjälp patienten att hitta sätt att hantera känslorna på utan hjälp av cigaretter. Motion kan hjälpa, liksom läkemedel för rökavvänjning.

Röksug
De flesta upplever röksug första tiden efter rökstoppet. Hur länge det kvarstår varierar från person till person. För några kan suget vara kännbart under en längre period och återkomma i vissa situationer i månader och år.

Vanan att röka är förknippad med många olika situationer. I varje vanlig "röksituation" känner patienten ett röksug, till exempel när hon sitter på favoritplatsen på balkongen och ska koppla av. Kopplingarna till rökningen måste brytas, till exempel genom att möblera om på balkongen, eller sätta sig någon annanstans.

Svettningar
Kraftiga svettningar vid rökstopp beror på den ökade stressen som kroppen utsätts för. Det är också ett sätt för kroppen att rensa ut giftiga ämnen som finns lagrade. Om du förklarar detta kan besvären bli lättare att stå ut med. Rekommendera att patienten dricker lite extra för att kompensera vätskeförlusten.

Trötthet
Att sluta röka är energikrävande. Kroppens omställning till ett nikotinfritt liv kan kännas svårt och patienten som hört så mycket om hur pigg man blir när man slutar röka kan känna sig lurad och besviken. Lugna patienten och berätta att det här är övergående besvär och att det kan kräva energi att hålla sig rökfri.

Motion kan verka uppiggande. Om patienten använder nikotinläkemedel kan du kontrollera att hon tar tillräcklig dos. Rekommendera annars en ökning av dosen för att se om det hjälper. Fråga om patienten äter ordentligt.

Sömnstörningar
Nervsystemets omställning och den ökade stressen som det kan innebära att sluta röka kan också orsaka sömnstörningar. Berätta att det är övergående besvär. Rekommendera patienten att undvika att dricka kaffe på kvällen. Rekommendera 16-timmarsplåster istället för 24-timmars.

En kvällspromenad kan vara bra. För patienter som använder bupropion (Zyban), kan problemen motverkas genom att kvällsdosen tas tidigare (dock minst 8 timmar efter morgondosen).

Viktökning
De flesta går inte upp i vikt av att sluta röka, utan på grund av vad de stoppar i munnen efter rökstoppet. Röksug förväxlas ofta med att kroppen behöver hjälp med att höja blodtryck och blodsocker, något som nikotinet har gjort tidigare. När den före detta rökaren känner det som ett sug dövas det ofta med snabba kolhydrater, godis, choklad eller något annat sött och kaloririkt.

Förklara att det är viktigt att hålla en jämn blodsockernivå genom att äta regelbundet. Gör man det så minskar suget och risken för viktuppgång. Undersök om det finns möjlighet till att motionera.

Yrsel
Beror vanligen på att blodtryck och blodsocker tillfälligt sänks vid ett rökstopp. Rekommendera patienten att äta regelbundna måltider, gärna frukt som mellanmål, och att dricka regelbundet. Att använda sig av något som snabbt höjer blodsockret, till exempel druvsocker eller fruktjuicer, kan också hjälpa.

Kommentarer

Blunda och tänk efter noga...

Blunda och tänk efter noga... har du aldrig haft några av dessa symptom även när du rökt under alla år..? inte har ciggen botat dig från blåsor, magknip eller yrsel heller... ;)
snälla skriv ett lika långt inlägg om vinsterna !

Haha, förstår vad du menar :)

Haha, förstår vad du menar :)

(Jag har dock inte skrivit detta).

Men: Några här mådde dåligt och jag ville bara visa att det var helt naturligt, att det går över och att det finns strategier att ta till. Att det just nu känns som att vi vill gömma oss under täcket och gråta är ok, för det är bara abstinens och det går över!

Hä går över

Hä går över

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se