Dag 39..varför vill jag röka nu..?

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Jag har idag varit rökfri i 39 dagar och inne på min 40:e. Har mått superbra och tyckt att det har gått riktigt bra - fram tills nu.. Idag är jag så röksugen och sitter på riktigt och leker med tanken på att köpa cigaretter...
Känner mig så snopen och förvirrad - och besviken, lite arg! Jag har klarat många jobbiga tillfällen - renoverat huset, festat, bråkat med både make och barn och på alla sätt kommit undan utan att vilja röka för det. Men NU..?
Det är väl kanske nu när det känns som vanligt att vara rökfri - jag har liksom uppnått det jag ville då kan man unna sig nåt? Men hur sjukt är det att tänka så?! Hjälp mig - hur behåller jag inspirationen och motivationen nu när det inte är så himla häftigt och nyhetens behag av att vara rökfri har lagt sig!

Kommentarer

Oh min vän, om du bara visste

Oh min vän, om du bara visste hur mycket jag känner igen mig.Kram till dig, du är superduktig!!!!!!!

Jag känner igen dig så

Jag känner igen dig så väl!

Har alltid tyckt att det är lättare att sluta röka än att hålla sig rökfri, när "nyhetens behag" lagt sig.

Alltså, jag som precis har slutat, tänker så här:

* Jag hostade en massa och mådde så dåligt av mina cigaretter. Jag ville inte att jag skulle lukta så illa och jag ville inte att så stor del av mitt liv skulle gå åt till att röka. Jag ville inte tvingas anpassa mig efter ett beroende.

* Jag vill kunna bli gravid (vilket jag inte blivit än) och om jag blir det så vill jag inte dö ifrån mina barn och min man och alla som älskar mig.

* Cigaretter är, vad du än får för dig nu, jävlig äckligt. Det är inte gott att röka och det vet du också. Man tvingar sig själva att lära sig att göra det när man börjar röka. Ingen tar cigg nr 2 för att det är så gott. Du vet att om du rökte nu skulle du behöva tvinga dig igenom ett par cigaretter innan din kropp slutade protestera och accepterade ditt rökande. Du skulle få yrsel av sådant slag att du i normalfallet hade gått till en läkare.

Om jag vore du, sätt dig ned och skriv ner de skäl som du hade för att sluta röka en gång i tiden.Inspireras av våra orsaker i den här tråden om du har svårt att komma ihåg hur det kändes att faktiskt vara rökare. Smaken i munnen av nikotin som lade sig som en beläggning som hindrade från att verkligen känna smaken på mat t.ex. Eller hostattackerna. Eller vad det nu kan vara. Rökning är inte den glamourösa filmstjärnan med det perfekta läppstiftet. Rökning är den smutsiga personen med mascara i ansiktet och flottigt hår som bor i en husvagn och askar i blomkrukan!

Tack...tack.. för ni stöttar,

Tack...tack.. för ni stöttar, hejar och påminner nu när jag behöver det som mest ! Så länge jag hänger här och kan tanka motivation så springer jag inte till affären och handlar cig i alla fall..

Och verkligen..hahaha.. de där sista raderna var underbara! Hihi.."..bor i husvagn och fimpar i blomkrukan..". Så roligt.. men också obehagligt nog tänkvärt och..sant.. Det ska jag lägga på minnet..!

Tack för stöttningen, den

Tack för stöttningen, den behövdes!

Nu måste du tänka på hälsoaspekterna; vi vet att rökning ger upphov till cancer, men framförallt hjärt- och kärlsjukdomar. Tränar du? Om inte; börja bygga upp en superhälsa & försök vara en schysst förebild för barnen. Köp en bok idag, börja läs den, distrahera dig från röksuget. Säg till dig själv; jag är bäst. Vi som är ex-nikotinister (eller mja... nyktra nikotinister) har varit lurade en lång tid, den tiden är nu över!

Lycka till

Dr E

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se