Bakslag

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket dåligt . Nikotinsug nu: Mycket stort .

Hej alla duktiga/beundransvärda kämpar!

Satt och fyllde i alla uppgifter, då jag var tvungen att fylla i antal år jag rökt..hmmm...
Började när jag var 14 år, höll upp under ett år när jag var i 20-års åldern och idag har jag hunnit fylla 39 år! Hur mycket s-t har jag inte lyckats dragit i mig under alla dessa 24 år?! Fy f-n!
Jag trodde att det skulle gå lika lätt som förra gången, då jag gav mig sjutton på att sluta röka om jag började spela tennis. Det var ju för nästan 20 år sedan, och jag minns det så väl - hur lätt det var och hur motiverad jag kände mig.
I söndags tänkte jag att det skulle vara/kännas likadant, då jag började spela tennis (vilket fortfarande är lika roligt).. Men icke! Idag är det 4:e dagen jag är rökfri, och jag känner hur det bara KRYPER i hela kroppen...
Lättirriterad, ofokuserad, muskelvärk (känner själv att jag sitter och spänner mig), urtrött, sover otroligt dåligt på nätterna, har ett konstant sug, känner mig enormt rastlös... Men annars är det bara bra!
Eller hur?! Försöker läsa mig till alla små tips och råd (har till och med tagit med mig en tandborste till jobbet) -ta några djupa andetag, ta ett glas vatten, ta dig ett tuggummi/frukt el. dylikt, ta en liten paus m.m.. Kan bara meddela att mitt skrivbord är fullt med dessa "tips", men inte f-n hjälper det. Känner hur "hornen" börjar växa ut mer och mer, säger bara det: -"Stackars mina barn och min man"!!!! De flesta jag pratar med säger att det här är den absolut värsta tiden (hur länge då?), men att det kommer att lägga sig (när då?).
Näe, hörni, vet inte varför det känns så här den här gången, då det kändes hur lätt som helst förra gången!
Vad ska jag gör? Hjälp!
Ska nog ställa mig på löpbandet ikväll så att jag får ut lite aggressioner!

Kommentarer

Stå på dig och ge inte upp!

Stå på dig och ge inte upp! Det är de första 3 veckorna som är värst när det gäller abstinensen för det är så lång tid som det tar innan kroppen är fri från allt nikotin. Humöret däremot kan tyvärr ta ännu längre tid innan det balanseras upp men det blir bättre. Bättre att lida ett tag nu för att sedan få njuta av att vara rökfri resten av livet.

Tänk på att redan nu är du rökfri och för varje minut som går så är det en minut mindre du har framför dig att ta dig igenom. Det att det är jobbigare nu är för att du rökt i så många fler år och fått så många rökvanor som måste brytas. Att vara rökare ger oss ett tvångsbeteende, vi måste röka till kaffet, måste röka efter maten etc.

Snart kommer det bli bättre så stå ut, det är det värt:)

Många styrkekramar

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se