Min första dag som icke rökare och sista som nikotinist av något slag.

Igår rökte jag 22 cigarretter.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Den allra första cigaretten jag tog var när jag fyllde 12 år då jag snodde en från farsans jacka och ville spela vuxen och min andra var då jag gick ut grundskolan, jag har rökt konstant sedan 2006 då jag började gymnasiet och hade råd med paket cigaretter. Jag var så säker på att jag jag inte var nikotin beroende tills jag försökte att sluta.
Jag har haft lunginflammation och hamnat i akuten men skräcken att få vara utan cigarett gjorde att jag rökte trots smärta. Att jag struntat i min astma och inte tagit medicinerna också har berott på skräck över att sluta.

För 3 år sen slutade jag i 5 månader med tortyr under hela fösta månaden för att fastna igen efter nästa cigg. Jag har så sent som för ett halv år sen slutat i 2 veckor men varit konstant röksugen och svag. Jag började att läsa boken "äntligen icke-rökare" fast på engelska "The easy way to stop smoking". Boken går inte ut på att man är svag och kan spara pengar samt all trams man redan vet om utan den är så perfekt, den tvingar en att inte trappa ner eller sluta innan den lästs klart. Den tar fram detaljer om hur du reagerat och tänkt kring situationer. Allt stämmer och det enda man frågar sig själv vid slutet är "Hur kunde jag tillåta mig att luras på så sätt".
Jag skrattade åt det hela när en kompis rekommenderade boken för en vecka sen men i torsdags hade jag tråkigt och lyssnade på audioboken. Redan vid kapitel 30 började cigaretterna smaka helt annorlunda och jag började märka hur jag varit hjärntvättad sedan barnsben.

Det gjorde mig smått nervös och jag började sabotera det hela med att göra mig så röksugen som möjligt för att få cigaretten att smaka riktigt gott.

Igår vaknade jag och kände mig så hjälplös och började om med boken från start, nu har jag avslutat den.
Idag satt jag och grät och jag är känd för att vara små iskall av mig, missförstå mig inte för det kändes så bra. Vid 2/3 av boken, ville jag inte mer ha en enda cigarett men var tvungen att ta min vanliga dos tills jag läst klart den. Jag har aldrig varit så säker på något så som jag varit på det här beslutet. Jag var en 20 cigg rökare per dag och tog då min dos varje halv timme medan att det blev 30 cigaretter per dag under mitt sabbats år.

Men i 6 timmar har jag varit utan en och starten var det jobbigaste i mina misslyckande försök tidigare. För en kvart sedan stod jag väldigt nära några som rökte och diskuterade med leende och jag kände absolut ingenting; jo jag kände något och det var frihet från nikotin under resten av mitt liv och jag njuter av varje abstinens attack då jag vet att giftet håller på att gå bort och mina nerver håller på att läka igen. Jag tyckte synd om dem och såg mig "för en dag sen" i dem.

The chain's broken. I am free.
Lycka till allihopa.

Kommentarer

Lycka till sjäv!

Lycka till sjäv!

JA! När man till slut fattar

JA! När man till slut fattar att man var fångad i ett beroende så längtar man till friheten och den längtan är verkligen stark. Det finns ingen bättre motivation än det.

Har man läst den boken så kan man inte ljuga för sej själv längre :). Man kan inte längre tro att en cigarett är en vän eller en belöning eller allt tillsammans. Slutar man med alla lögner så är det lättare att stå ut genom de värsta 2 månader och sen går det av bara farten.
Jag rökte mer än 20 och det tog mej 40 år att fatta det. Är nästan avundsjuk på dej för jag gissar att du slitit dej lös medan du fortfarande är ung. Grattis!
Skaffa ett ex av boken att ha hemma till hands ifall du glömmer det du vet idag :)
gaia

Nej det går inte att lura sig

Nej det går inte att lura sig själv eller bli lurad i den aspekten längre. Jag beställde boken igår och borde väl få hem det inom en eller två dagar.
Jag är så glad för din skull, att du är fri och börjat att leva livet.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se