Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Äh ingen irritation här inte:D

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Jag känner mig irriterad...om inte lite ledsen inuti. Frustration..mest.

Just det där att försöka leva med abstinensen.Jag vet att det går över..Sitter mest och väntar på att den ska passera. Det går i skov, som med allt annat egentligen. Tyckte jag hittade lite tröst när jag läste en av broschyrerna på sluta-röka linjens hemsida. Just det där med att abstinensen oftast går över efter 3 veckor. Om den fortsätter längre så är det snarare ett emotionellt behov än ngt annat. Tror de fysiska reaktionerna irriterar mer än något annat. Från att ha gått från att, ja nu ska jag vara realistisk, enbart lida av andnöd, slemhosta, taskig andedräkt och annat krafs dagligen, till att lida av abstinens, irritation, myrkrypningar och dylikt.. så..

Vad gnäller jag om??
Lägg ner nu..*suck*
Det går ju över haha.. 3 veckor.Ska räkna ner dagarna.Uppenbarligen har jag gjort helt rätt med allt annat.Jag äter frukt, tränar, dricker vatten, ha normala mat-tider, mediterar, målar.. det går ju bra!
Jag gnäller efter 5 dagar.Shit.. Obekvämt för att man medvetet har gjort en förändring i livet?Vad gnäller man om? Det är ju en positiv förändring!! Troligtvis den största presenten jag kunde gett mig själv! Liv!
Och inte bara liv, ett bra liv! Ett friskt liv, med normala fysiska funktioner.Inga onödiga sjukdomar och risk för att bara råka..dö så där, appropå ingenting.haha..
Näe!! Vet ni vad. Jag tror man gör det svårare för sig än vad det egentligen behöver vara. Ska försöka minimera mitt forna "behov" så mycket jag bara kan. Ju mer jag upprepar hur svårt det är desto större gör jag behovet. Det är ett litet skit problem egentligen.. kan man välja att sluta äta frukt helt plötsligt, kan man nog välja sluta röka också. För vad handlar det om? Det är inget monster under sängen, eller hur? Det är en liten pinne, med torkade växtdelar i och 4800 olika gifter. Det är precis vad det är.. nu ska vi inte göra den, rätt så lilla pinnen, större. Hur stor är den? Max sju cm? Knappt 2 cm i omkrets? Det är inget monster som kan ta kontrollen över mig.Den där lilla grejjen. Den har ingen hjärna, så den har ingen vilja att komma efter mig. Det är ju jag som har valt att upprepat föra den till munnen och tända.Den har inga magiska krafter som kan kontrollera mig om jag inte väljer det själv. Näe...dags att tända lampan och kolla under sängen.Ingenting där..Näe..inget monster haha..

Svårare än så var det inte. Den betyder ingenting för mig..

Och det där med nosen. Inte förrän nu man faktist känner hur otroligt mycket doftämnen l'oreal sätter i sin hårfärg.Någon annan som har reagerat? Kändes som en spark i ansiktet.

Kommentarer

Du har rätt. Det finns

Du har rätt. Det finns ingen mr Nikotin. Det finns bara du. Och du väljer att inte röka. Det som jagar dig är faktiskt du själv på någon nivå, eftersom det är din kropp som är abstinent. Ibland kan det vara skönt att konstatera det och ta ledningen ut ur begäret.

Däremot är det ett begär. Ett beroende. Och för en del av oss tar det oss utanför allt annat. Och jag ser att du är en av dem som får de fysiska effekterna, som inte bara drabbas av den gnagande oron och ångesten i att sluta. Som drabbas av myrkrypningarna, av svårigheten att fokusera och koordinera. Du har faktiskt inte valt hur din abstinens ser ut. Vi har bara lite otur... Och får leva med det. Acceptera att det går över. Bit för bit.

Och det är ok att gnälla. Det är också ok att smälla sig själv på fingrarna och inse att inte hela livet gått i baklås. Allt utom just det förjordade rökandet fungerar precis som det alltid har gjort (utom - helvete vad sköljmedlet luktar!!) och det kommer fortsätta att fungera. Ibland är det nog nödvändigt att ruska på sig och säga åt sig själv på skarpen att gå ut och fortsätta som vanligt, sluta tycka synd om sig själv. Och ibland behöver man vara liten o gnällig och tycka synd om sig. Visst valde vi att röka, och vi tar nu konsekvenserna av det valet. Men inte valde vi Nu ska jag tänka en cigarett och sedan ska jag tända 451439 cigaretter till (beräknat på mig om jag lever tills jag är 70år, och äldre lär jag väl inte bli om jag röker) Så lite synd om sig får man tycka. För vi valde som vi valde med den kunskap och mognad vi hade som tonåringar. Och det här, det var vi inte mogna för.

Nej du kaki.Du har så rätt

Nej du kaki.Du har så rätt du! Kloka människa!
Jag vill ge dig en kram!

Det är sant att alla reagerar olika. Somliga har det emotionella, andra det fysiska att tampas med. VIssa har båda två. Man kan aldrig veta vad man själv kommer drabbas av, det har du helt rätt i!

Tror jag själv har just det fysiska eftersom det emotionella inte stör mig. Vi får alla stötta varandra på olika sätt.Det handlar inte om att aldrig ha problem utan lära sig leva med dem. Vara lite mer flexibel.
Man kommer nog till en punkt då man måste acceptera för sin egen del, att det inte hjälper hur mycket man protesterar emot orättvisorna. Problemen kommer inte att ändra på sig..så ..ja..
Flexibilitet är att föredras.:)

hej min vän Läste ditt

hej min vän
Läste ditt inlägg det var jättekul läsning .Det är ju underbart om man med humorns hjälp kan inse vad det är för skit folk går omkring och suger på

kommer nog att lusläsa dina inlägg var häftigt

kram på dej Alf

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se