Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Kanetas blogg

Dag 471

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra.

Dag 471 som rökfri och det bara rullar på :o)

401 dagar

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Idag har jag varit rökfri i 401 dagar!

Att tiden kan gå så fort! I början när jag hade slutat röka tyckte jag att tiden gick långsamt. Det kändes som om jag aldrig skulle komma fram till dag 100 som rökfri. Innom mig räknade jag timmar och dagar. Rökfri 1 dag, 12 dagar 1 månad osv. Hela min vakna tid kretsade kring rökslutet: Hur många dagar är det kvar tills 100. Hur skall jag lindra röksuget, vad är bäst? tuggumi, plåster osv. Men plötsligt en dag så hade det gått flera månader. Någon stans på vägen slutar man räkna dagar (det är bara här på loggen som jag vet antal dagar) och "glömmer" att man slutat. Livet lunkar på som vanligt det är bara det att man inte röker längre och det som var en stor grej under en period i mitt liv har blivit ett konstaterande: Jag är en ickerökare!

En skön känsla som jag vill och hoppas att alla ni som slutar röka får uppleva.

Att sätta en tid på när man slutar att vara röksugen är omöjligt. Det enda man kan säga är att det är värst i början och klingar av med tiden. Jag kan fortfarande få små "hugg" av saknad men det är sällan och dom varar bara några sekunder. Jag slutade med nikotintuggumi ca 3 månader efter att jag slutat röka och då försvann det mesta av röksuget.

Nikotinersättning håller suget vid liv. Så använd nikotinersättning med sunt förnuft och sluta med det när ni känner er trygga i ert rökslut. Det är jättebra i början som hjälp men sedan förlänger det "lidandet".

Lycka till alla rökslutare!

309 dagar

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Idag är det dag 309 som rökfri! För ett år sedan gick jag omkring och mådde jättedåligt för att jag rökte. Jag kunde inte sova pga astma, hade inte sovit en hel natt på evigheter. Mina barn klagade på min lukt och var oroliga för att dom trodde jag skulle dö.
Jag hade bestämt mig för att sluta under våren 2010 men velade fram och tillbaka vilken datum som gälde. Tillslut insåg jag att våren snart var slut och bestämde mig för att sluta 1 maj. Och det gjorde jag! Och jag har inte ångrat mig en sekund! Det har varit mycket lättare än jag trodde.

Situationer som jag trodde skulle bli jobbiga tex efter en god middag, om man festar, har passerat utan problem men däremot lördag morgon och min först kopp kaffen för dagen, att det skulle vara jobbigast kunde jag inte föreställa mig i min vildaste fantasi men nu är det också över. Jag kan ta en kopp kaffe på lördagsmorgon utan att ens fundera på att röka.

Ni som bestäm er för att sluta: Tillåt dig inte att tveka och ifråga sätt aldrig ditt bestlut. Det kommer alltid att dyka upp situationer där du kommer att tro att en cigg kommer att hjälpa. Men låt er inte luras av den känslan! Det är bara ert nikotinmonster som försöker få er på fall.

En vännina till mig började röka igen efter många års uppehåll pga att hon fick STORA problem med sin tonårsdotter. Lite elak kände jag mig när jag frågade: "och exakt hur många ciggaretter behövde du röka för att allt skulle bli bra igen?"

Lycka till alla ni som bestämt er för att sluta. Det kommer att gå jättebra! Ni behöver inte ciggaretterna, det är ert nikotinmonster som behöver det!

Nu skall jag ut och springa! Min nya hobby!

Gott Nytt Rök Slut!

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra.

Idag är det dag 245 sedan jag slutade röka! 245 dagar som till absolut största del varit utan större problem. Det har varit lättare än jag trodde.

Lycka till alla ni som har som nyårslöfte att sluta röka. Det kommer att gå jättebra!

Använd denna sida som ett stöd. Skriv av er när det är jobbigt OCH när det går bra. Ni kommer att få stöd och goda råd när ni behöver det!

Dag 170!

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra.

Hade ett par riktigt jobbig dagar för några veckor. Jag skulle få besök (rökare) över en helg. Från måndag tills fredag, då hon kom, tänkte jag på rökning hela tiden. Mitt inre nikotinmonster vaknade till liv med full kraft och skrek innom mig, saker som tex:

"snart är det fredag, då kommer hon! Då skall jag få röka! Hurra!" Samtidigt som mitt klokare jag stod och skrek i den andra änden av min hjärna "Är du inte klok?! Du har slutat! Du har träffat henne flera gånger sedan du slutat och inte haft problem med att hon rökt!" men fick till svar "Det skiter jag i! Jag skall röka!" Jag kände mig minst sagt lite schitzofren!

Vad hände på fredagen då hon kom? Jo hon slutat röka hon också! :o)

Det blev tvär tyst på mitt nikotinmonster och han har hållit sig väldigt lugn sedan dess!

Nu tror jag inte på fullt allvar att jag skulle ha rökt i alla fall. Dels hade hon aldrig gett mig cigg även om jag tiggde och grät. Och hade jag snott cigg av henne, som plan 2 var, skulle jag gjort henne förtvivlad. Åka och köpa hade jag aldrig gjort.

Så här i efterhand kan jag ändå känna att det var bra att få ett par jobbiga dagar. Det går lätt slentrian i att ha slutat röka. Och jag vet att man kan ha varit rökfri MYCKET länge och ändå åka dit för att man blir för säker på sig själv och tror att man klarar "bara" en cigg.

Kom ihåg det alla rökslutare, det är aldrig "bara" en ciggarett! Din nästa tanke blir med automatik:

" Jag klarade ju en cigg förra gången. så jag kan nog ta en till"

Och sen får ni räkna ut resten själva...

Lycka till allihopa!

Dag 153

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Börjar min nedräkning mot dag 200! som rökfri!

Hej alla rökslutare. Ni verkar lite deppiga. Många som har det jobbigt.

Det har varit ganska tyst om boken "Äntligen rökfri" av Allen Carr. Ni som inte läst den och som tycker livet är pest och det är svårt att sluta röka, läs den! Det var inte enbart den som fick mig att sluta men den gav mig ett helt nytt sätt att tänka! Och deffinitivt en rejäl knuff i rätt riktning. Vet flera som slutat i samma ögonblick dom läst färdigt boken!

Glöm inte varför ni vill sluta röka. Jag är själv asmatiker och en av anledningarna till att jag slutade var att jag inte fått sova en enda hel natt på 1 1/2 år. Jag vaknade av att jag hostade och hade svårt att andas 4-10 ggr per natt. Det är min starkaste sporre + naturligtvis en massa andra saker som , lungcanser, dålig andedräkt, pengar mm.

# Försök att fokusera på det positiva med att sluta röka inte det negativa.
# Läs Allen Carrs bok eller någon annan inspirerande sluta rökar bok.
# Bestäm er för att ni är icke rökare en gång för alltid och håll fast vid det! Vägra lyssna på röksuget!

Lycka till alla kämpare! Ni är jätte duktiga!

141 dagar

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Det var länge sedan jag var här och inser till min förvåning att det gått totalt 141 dagar sedan jag slutade. Det går inte en dag utan att jag tänker på rökning men till 99% är det possitiva "vad skönt att jag har slutat" tankar . Skall erkänna att ett par gånger per vecka hugger det till ett litet extra röksug som går över på mindre än en minut och vid ett par tillfällen den senaste månaden har jag haft en dag eller två som har varit lite jobbiga men inte så farligt att jag övervägt att börja röka igen. Jag har varit på fest, konferens mm och har bara känt en lättnad när rökarna gått ut och jag lugnt suttit kvar utan problem.

Var på kurs igår med jobbet och satt hela dagen brevid en rökare. Sur-kaffe-med-rök-andedräkt är inte att leka med! Gjorde inte mej speciellt röksugen ialla fall!

Lycka till att rökslutare och stå fast i era beslut att sluta röka!

Dag 99!!!!!

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Firar dag 99 som rökfri idag!

En fantastisk känsla! Funderinga på det bästa sättet att räkna längden på min rökfrihet. Dagar, veckor, månader? From när jag passerat 100 så blir det nog månader. Har slutat med all form av nikotin för en vecka sedan och måste säga att jag blev förvånad av hur lätt det var! Jag blev faktiskt mindre röksugen än när jag idisslade nikotintuggumi! Jag har dock några nikotintabletter om jag skulle få ett stolleryck!

För mig är de flesta dagar helt vanliga dagar när jag inte funderar så mycket på mitt rökslut. Det händer roliga saker, tråkiga saker, det är vardag, semester, ibland fest, födelsedagar, mycket att göra på jobbet, ibland lite, tvätt som skall tvättas, disk att diska, osv. Med andra ord samma "gamla" vanliga liv! (som jag gillar!) Och det blir mer och mer sällan som röksuget attakerar mig med någon större kraft!

Men några saker har blivit annorlunda:
Jag luktar inte gammal fimp! Jag kan krama mina barn utan att dom klagar på min lukt.
Jag vaknar inte 4-10 ggr per natt och hostar. Jag sover hela nätter!
Min astma har försvunnit till 95%!
Jag har fått mer energi! (massor!)
Jag har slutat oroa mig för lungcancer
Min kondition är bättre
Jag sparar pengar

Lycka till alla rökslutare!

90 dagar!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra.

Idag är det 90 dagar sedan jag slutade röka! Underbart! Jag saknar fortfarande cigaretterna ibland men det är korta ögonblick som går över med en gång. Har tuggat nikotintuggummi fram tills i fredag då jag av misstag köpte nikotintabletter istället. Fick nästan panik när jag upptäkte det! Men eftersom jag hade druckit lite vin kunde jag inte ge mig ut för att köpa tuggummi. Så fruktansvärt äkliga dom var! Och till min stora förvåning så är röksuget inte större trots att jag bara tar ett par tabletter om dagen istället för 10-12 tuggummi. Nu har jag bestämt mig att fortsätta med tabletterna till dag 100 sedan är det slut med det också. Sedan blir jag fri på riktigt från mitt nikotinberoende.

69 dagar snart 70!!!!!!!!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Idag är det dag 69 för mig. Allt flyter på och jag har massor av energi. Första veckan på semestern kan ju hjälpa till en del också :o)

Det känns som om hela jag är fylld till brädden med energi! Igår tog jag tag i vårt sovrum som jag retat mig på i flera år. Målade om garderober och byrå i samma vita färg. Tog ner mina gamla tråkiga gardiner och satte upp nya. Jag torkade av väggar och lister. Tog ut allt som inte hör hemma i sovrummet. Gick igenom garderoberna mm mm. Tror jag måste lugna ner mig lite, fast det spritter i kroppen!

Och jag saknar inte rökningen ett dugg!

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se