hjelps blogg

4 veckor nikotin och tobaksfri

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Så nu har jag nått ett lite större mål, nämligen nästan en hel månad utan mitt älskade snus. De har och är jobbigt, men det blir bättre. Jag tycker saker smakar mer, är det någon mer som slutat snusa som uppfattar det

? Trodde bara det hände av rökning.

Kram på er alla där ute som kämpar <3

Tre veckor

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Nu har det gått tre hela veckor utan varken nikotin och tobak. Jag är fortfarande sugen och lite ledsen tillochfrån, men jag tror det mesta sitter i psyket. Snus var trots allt min allra största tröst, och nu när jag inte har den trösten längre så har jag svårt att hålla tillbaka tårarna när jag blir ledsen. Något jag måste lära mig hantera på annat sätt, måste hitta en annan hälsosammare tröst.

Jag har en app i telefonen som heter "rökfri" nu har jag ju förvisso inte rökt utan snusat, men det går att ställa in den efter snus också. När det blir jobbigt, eller när pappa sitter bredvid mig och tar en snus så brukar jag kolla i den appen och påminna mig själv om att det vore jävligt dumt att börja igen, för då har jag gjort de här tre veckorna i onödan. Appen visar även hur mycket pengar man sparat. Jag har än så länge inte snusat 549 snus och har sparat 686 kronor.

Jag tänker dock ganska ofta om hur gott det skulle vara med en snus. Det är okej att känna så, och jag kommer nog känna så ett tag framöver. Det gäller att inte låta sig falla tillbaka hur lockande det än är.

En vecka

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Äntligen har jag nått mitt första lilla mål, en hel vecka utan både tobak och nikotin. Var väldigt tveksam att jag faktiskt skulle klara det, men bara man har viljan så kan man åstadkomma vad som helst.

Jag har aldrig någonsin varit utan nikotin i en hel vecka, max jag varit utan har varit ett halvt dygn kanske.

Det har varit jobbigt som fan, men samtidigt har det varit enklare än vad jag trodde att det skulle vara. De tre första dagarna var värst, när blodtrycket sjönk och man kände sig konstant yr, de gick över efter ungefär fyra dagar dock.

Självklart blir jag fortfarande sugen som till exempel när man är och handlar och man ser snus, har varit nära på att köpa en dosa flera gånger men låtit bli. Men de är inte det ända jag tänker på längre som de var de första fyra dagarna. Jag känner inte längre sug efter en snus efter varje måltid.

Det värsta av allt har dock varit den känslosamma biten, jag älskar snus, det gör mig lugn och belåten. Den senaste veckan har jag gråtit ungefär 4 gånger. Snuset har varit som någon form av tröst för mig. Men man får försöka hitta något annat att trösta sig med, och gör man inte det så får man faktiskt gråta lite så känns det förmodligen bättre sen.

Hursomhelst så känns det som om det allra värsta är förbi.

Kram på er.

Dag 5

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Jag har länge velat sluta snusa men aldrig riktigt hittat ett bra tillfälle att faktiskt ta tag i det, förens nu. Jag känner att jag inom några år kommer vilja skaffa barn, och jag slutar hellre nu än att försöka sluta när jag får reda på att jag är gravid, jag är tveksam att jag skulle kunna sluta just då pga omständigheterna.

Just nu har jag gått fem dagar utan någon form av nikotin. Jag mår extremt dåligt, blir arg jättesnabbt och har till och med gråtit utan anledning vid två tillfällen. Hur lång tid tar det innan man slipper den här ångesten och den här abstinensen? Jag är trött på att göra folk i min omgivning ledsna för att jag blir arg på dem utan någon vettig anledning.

Jag ville också passa på och tipsa om några saker som hjälpt mig. Kickups nikotin och tobaksfria snus har verkligen hjälpt mig. Sen har jag försökt hålla mig upptagen, vissa dagar har jag bokstavligen sovit hela dagarna och andra dagar har jag suttit och spelat World of Warcraft. Att dämpa sitt sug med mat/godis/läsk har också hjälpt väldigt mycket, nackdelen med detta är att man istället går upp i vikt och kanske drar på sig ett sockerberoende istället.

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se