Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Jemimas blogg

Dag 7. Börja festsnusa, dum idé?

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Idag är min sjunde rökfria dag och förutom stunder av stark ångest så känns det så bra att jag tagit beslutet att bli rökfri.

Igår kväll gick jag ut med några vänner och drack vin. Visste att jag skulle få väldigt starka röksug då jag varje gång när jag druckit alkohol sen jag var 14 kombinerat det med cigg. I vilket fall så var jag fast besluten att inte röka denna kväll. Istället köpte jag snus att ha i värsta fall om röksuget blev för starkt (har bara festsnusat enstaka gånger tidigare)

Det slutade med att jag snusade 3 prillor under kvällen. Har inte haft nikotinläkemedel när jag slutat röka så det kanske var dumt att snusa och fylla på kroppen med nikotin. Har lite ångest idag över det, har känslan av att ha fuskat och är rädd att mitt sug efter cigg ska bli starkare.. Men just nu känns det bra iaf och har inget sug efter nikotin alls.

Vad tycker ni om att festsnusa efter att man slutat röka? Är det en dum idé?

Dag 5, allt känns lite lättare

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Idag har jag varit produktiv: tvättat, städat, tränat, jobbat.
Tror att knepet för mig att inte röka är att hålla mig väldigt sysselsatt så att jag inte hinner tänka på cigg och tycka synd om mig själv. Det har känts jobbigt till och från idag men om jag jämför med mina 4 första dagar så ser jag en förbättring :)

När jag inte har röksug så känner jag mig duktig och snäll mot mig själv som slutar.
Problemet är NÄR jag har röksug. Känner så starkt att jag verkligen vill/måste röka och att det absolut inte är någon idé att sluta, att jag trots allt tycker att det är värt att röka eftersom att jag tycker om det så mycket och "förtjänar" att njuta av ett par cigg om dagen. Sen när suget försvinner så känner jag tvärtom att jag redan mår bättre av att inte röka och att det är så värt det.

Jag hoppas att jag inte får ett röksug när jag typ är med några som röker eller råkar vara inne i en kiosk eller något. Just eftersom att jag för stunden inte kan tänka logiskt eller långsiktigt så är jag inte säker på om jag skulle kunna stå emot..

Ska vara hemma och ta det lugnt ikväll. Känns lite tråkigt att inte kunna gå ut som jag brukar men samtidigt är det inget alternativ eftersom att jag vet att jag inte skulle kunna hantera min abstinens i utesammanhang

Hoppas alla ni får en fin Fredag!

Dag 4

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Fick ett sådant sinnessjukt starkt röksug idag när en kompis rökte.
Glad och nöjd nu att jag inte föll för frestelsen.
Egentligen så obehagligt att beroendet kan vara så starkt att det verkligen känns som att man MÅSTE röka..
Men känner mig ännu mer motiverad att sluta nu..
Tack för era svar igår, peppande :) Hoppas det går bra för alla!

Dag 3

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket dåligt . Nikotinsug nu: Mycket stort .

Hej! Jag är ny här, är en 20 årig tjej som slutade röka för 2 dagar sen.

Jag har alltid tyckt om lukten av rök. Började feströka när jag var 14, så har typ alltid rökt när jag har druckit alkohol. Jag var alltid noggrann med att inte röka till vardags, fram tills att jag var 17 då jag tänkte att jag var gammal nog att kunna röka lite då och då utan att bli beroende. Började dumt nog röka varje dag när jag var 18 då jag verkligen njöt av att röka och tänkte typ "hur svårt kan det vara att sluta? jag ska inte röka så länge, bara några månader/tills jag inte känner för det längre...". Haha, så dumt..

Brukade röka typ 5-10 cigg, flest på kvällen. Har lite halvhjärtat försökt sluta ett par gånger men börjat må så psykiskt dåligt att jag inte orkat och skjutit upp det. Den här gånger slutar jag på riktigt, tänker inte tillåta mig själv att vara beroende av cigaretter.

Jag känner mig motiverad men det är jobbigt med abstinensen.
Känner mig nere, ledsen, irriterad, tom och ångestfylld.
Svettas också på kvällen när jag ska sova och drömmer mardrömmar. Någon som känner igen sig?
Jag vet ju att det är tillfälligt och går över, läste någonstans att dag 5 brukar vara en vändpunkt..

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se