Tottos blogg

Bortbjuden

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra.

Igår var jag hos borta på baluns.Snackade med en granne som slutat röka efter TRE lunginflammationer. Senare på kvällen fick jag syn på henne med en cigarrett i nypan. Hon medgav att det inte smakade gott alls. Så fimpa då, sa jag. Och det gjorde hon.
Fast jag måste erkänna att jag stod och snusade in dofterna av rök ibland, för det luktar ju gott även om det smakar apa.

Feberfri

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Första feberfria dagen. Det regnar. Att inte röka går fint, känns bara lite konstigt vid morgonkaffet, som för övrigt smakar lite konstigt också.
Jag har givit mig fri tillgång till Zonnic men vet inte om jag har lust att fortsätta så. Det känns lite dumt. Allen Carr hävdar att man ska go cold turkey. Å andra sidan är jag inte klar med hans bok än.

Droppen

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

som fick bägaren att rinna över var en tur med ambulans och några dagar på lasarettet med lunginflammation. Nu är jag trött på det här och om man nu behöver en känga i baken för att lägga av med giftpinnarna kan jag inte tänka mig en mer verkningsfull.

För snart två år sen la jag av med tobak, både snus och cigg, på ett planerat sätt tillsammans med rökavvänjare och det gick ganska bra, förutom att jag gick upp så mycket i vikt. Och det var inte för att jag åt mer. Första tre veckorna gick jag upp sex kilo, sen sex kilo till så efter tre månader hade jag gått från 62 till 74 kilo och det var inte roligt. Sen blev både mor och min man sjuka och då sket jag i att hålla mig ifrån tobak, dvs jag började röka igen. Snus har jag hållit mig ifrån. Sen blev jag moderlös och strax efter det blev jag änka. Och jag rökte och rökte. Det var ingen hejd på hur mycket jag rökte. Förr brukade jag klara mig med två paket tobak i månaden, nu räckte det inte med två paket i veckan. Jag hade börjat tröttna på det och så kom då lunginflammationen. A blessing in disguise skulle jag säga. Nu läser jag om The Easy Way to Stop Smoking och tänker att nu får det vara nog. Det är inte roligt längre.

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se