Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Snapes blogg

100 dagar ! :D

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Då var det äntligen min tur att få fira hela 100 rökfria dagar!
Känns fantastiskt då jag aldrig har klarat att hålla upp så här länge någonsin. Är stolt och förvånad över mig själv. Min största utmaning nu blir att fortsätta hålla mig rökfri och inte tappa motivationen som nog är lätt hänt efter 100 dagar, då det kanske är det största målet i början!

Men, hur som helst är det underbart att vara rökfri och det innebär så många vinster på flera plan! Så fortsätt kämpa ni som är i början och ni som är längre fram. Det blir bättre!

Kram på er!

Positivt med att sluta röka

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Hej på er alla fantastiska kämpar!
Jag, och säkert många andra, använder kanske främst loggen de dagar då besvären är som värst och man är nära att börja röka igen och därför är det nog lätt hänt att det till stor del bara beskrivs hur otroligt jobbigt och svårt det är att sluta röka så jag tänkte dela med mig av det positiva jag upplevt sen jag slutade :)

Det som varit min största personliga vinst är att min panikångest och ångest blivit betydligt bättre. Jag har dels börjat med medicinering mot min panikångest men det tog inte bort det helt och hållet men sen jag slutade röka har jag i princip inte haft en enda panikångestattack. Dels för att jag inte längre har hög puls dygnet runt på grund av rökningen men också för att jag slipper stressen kring ciggen hela tiden och kan istället vara mer i nuet. Tidigare hade jag oerhört svårt att vara lugn och koncentrerad på t.ex föreläsningar etc då jag bara satt och stressade och väntade på nästa rast så att jag äntligen kunde få gå ut och röka. idag slipper jag den stressen och kan istället koncentrera mig och vara närvarande på lektionerna och jag har blivit mer lugn.

En annan positiv grej är att när man slutar röka börjar man även ofta ta hand om sig själv på flera plan. Rökning är ju som alla redan vet en sån otroligt dålig grej och när man väl lägger av med det så vill man även ofta börja träna och äta bättre. Jag tror att man förändras mer än vad man tror i och med ett rökstopp då ciggen styr ens liv så sjukt mycket, vilket man ofta inte inser förrän man slutar med det.

Andra positiva saker är ju såklart den förbättrade konditionen, andningen, att slippa lukta rök, att kunna njuta av en kopp kaffe i lugn och ro utan den där förbannade ciggen, att känna sig stolt och stark för att man klarar av det.

90 dagar imorgon

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Hej! Inte skrivit på några dagar men livet har kommit emellan. Hur som helst, jag har kämpat mig igenom de här senaste veckornas intensiva röksug och det har tack och lov börjat lätta lite nu. Var riktigt riktigt nära att jag aktivt tog ett beslut om att börja röka igen pga det starka suget samt den bristande motivationen som började uppstå. Konstigt egentligen då jag fortfarande tar till snus som substitut. Vet forfarande att det inte är det bästa att byta ett beroende mot ett annat men just nu är det mitt slut och det har hjälpt mig att klara 89 dagar utan cigg, vilket är mitt främsta mål, att bli rökfri.

Har äntligen slutat drömma varje natt att jag börjar röka igen vilket känns oerhört skönt och bidrar till att tankarna på cigg inte kommer lika ofta. Drömde dock i natt att jag föll dit och rökte och jag tänkte att "gud vad jobbigt, hur kunde jag falla tillbaka efter snart 90 dagar? Nu måste jag ju gå in på loggen och skriva om att jag fallit tillbaka. Jag kommer skämmas så". Underbart att det bara var en dröm. Jag ser heller inte ner på de som faller tillbaka, jag inspireras snarare av er fantastiska viljestyrka att inte låta en eller flera cigg få er att ge upp. Du Roxy är en grym kämpe som tar dig upp och fortsätter kämpa. Och gör man inte det så är man inte det minsta sämre heller. Alla känner när det är rätt tid att sluta!

De senaste veckornas intensiva röksug tror jag bland annat har att göra med att mina rutiner har kaosat totalt. Jag mår skit utan rutiner och så fort jag kommer ur balans så är röksuget där. Men nu är jag back on track och kämpar vidare mot 100 dagars rökfrihet.

Kram på er och sorry för långt inlägg!

75 dagar

Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

75 dagar som rökfri men känns nästan som att det blir svårare och svårare för varje dag att fortsätta vara rökfri. Har varit fruktansvärt röksugen varje kväll och natt nu och tänker mer och mer på att börja röka igen, även fast jag egentligen inte vill. Gah. Varför ska det vara så farligt med cigg.. vill bara kunna röka

70 dagar

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

70 dagar avklarade, eller ja, 71 nu när klockan är över 12 men det känns bra!

Är dock fruktansvärt trött på att jag seriöst fortfarande varje natt drömmer att jag röker. Det är samma sak i varje dröm, jag röker och någon jag känner frågar om jag inte hade slutat röka varpå jag svarar att jag hållit upp så pass länge nu att jag är okej med att ta en nån gång ibland. Jag blir alltid lika besviken för att det känns som att jag "fuskat" och rökt en cigg då och då, trots att det bara är i drömmen. I och med mina resonemang i drömmen samt att det nu sker varje natt så börjar ju dom där resonemangen ta sig in i huvudet även i vaket tillstånd. Sjukt jobbigt när dom där intensiva röksugperioderna kommer då man kan va ständigt röksugen i en vecka men sen har man tre veckor utan ett enda sug. Märkligt det där. Det svåra är ju egentligen inte att sluta, utan att bibehålla motivationen när det gått ett tag. Nu när jag haft och har en relativt jobbig period så kommer tankarna hela tiden om att nu när jag har det så jäkligt borde jag skita i att sluta röka eftersom det blir dubbelt jäkligt. Men jag vet ju att problemen inte skulle försvinna för att jag börjar röka igen, jag skulle snarare må sämre i och med den stora besvikelsen jag skulle känna över att ha fallit tillbaka igen efter ett sådant långt uppehåll. Gah. Blir det någonsin lättare?

Föresten, saknar dig på loggen Roxy. Hoppas det går bra för dig!

:D

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Sen jag slutade röka har jag egentligen inte stött på några riktiga utmaningar då endast två av mina vänner i staden jag pluggar röker och dom träffar jag inte varje dag. Mina vänner i min hemstad är storrökare men jag har inte träffat dom förrän nu. Det gick faktiskt förvånansvärt bra! Min närmsta vän som verkligen är en storrökare träffade jag och drack vin med och satt även med ute när han rökte och det gick hur bra som helst och den andra vännen jag hann träffa satt jag också ute med en stund medan hon rökte och även det gick bra. Jag tror det handlar om att bestämma sig innan man går ut och dricker eller har middag med vänner etc, att man helt enkelt inte ska röka. Självklart kan suget komma ändå men man måste ju ändå bestämma sig för att helt enkelt inte röka. Tidigare gånger då jag slutat kan jag ha gått ut med inställningen att jag ska försöka att inte röka men sen har man ju fallit dit efter en öl. Men den här gången klarar jag det och ska fortsätta att klara det.

Fantastiskt nog har jag inspirerat mina två rökande vänner i min pluggstad att också sluta röka, vilket känns underbart!

Fick även reda på tentaresultatet idag. Jag klarade den! Livet rullar på även när man inte längre röker och det är underbart, om inte mer, utan dom där ciggen!

Fortsätt kämpa. Det går att bli rökfri!

Dag 60 avklarad!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Idag nådde jag mitt egentligen största mål med hela rökstoppet. Efter flera misslyckade försök från förra hösten så bestämde jag mig för att fortsätta röka tills vidare men att jag oavsett vad inte skulle röka när jag är 22 år. Jag kände att om jag fortfarande röker då så kommer jag nog också röka när jag är 30. Idag fyller jag 22 och är även inne på den 60:e dagen och det känns helt otroligt att jag faktiskt kommit så långt. Jag har försökt slutat ett flertal gånger innan men aldrig har jag lyckats hålla upp så här länge och så enkelt. Har även varit hos läkaren idag och ska nu höja dosen på min medicin så nu ser jag ljust på framtiden! Livet är fantastiskt underbart och ibland behövs det lite motgångar för att kunna uppskatta det lite extra.

Kram på er och fortsätt kämpa! Det är underbart att vara rökfri!

Dag 53

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Hela 53 dagar har gått nu och jag har äntligen haft en period utan några direkt starka sug. Dock har tankarna på att börja röka igen ökat men jag står emot. Min kära depression har blivit lite värre och vill därför höja dosen på medicinen men fick en tid om två veckor eftersom att sjukvården sällan tar psykisk ohälsa på allvar. När jag ringde och bokade tid frågade hon om det var brådskande. Vet att det inte skulle bli bättre av att röka men innan jag slutade röka nu så jag rökte jag rätt mycket på nätterna och nu när depressionen blivit lite värre så ligger jag i stort sett vaken hela nätterna och somnar inte förrän på morgonen och då hade det varit underbart att få sitta på balkongen och röka hela nätterna istället. Får försöka hålla ut fram till läkarbesöket och hoppas att det vänder snart.

Just nu är det nästan bara mina brorsdöttrar som motiverar mig till att fortsätta hålla mig rökfri. Jag minns i somras när ena dottern sprang fram till mig och ville att jag skulle hålla henne men jag hade precis tänt en cigg så hon fick vänta, varpå hon otåligt började gråta. Kändes så otroligt fel att välja bort henne framför ciggen men nu är jag stolt över att ha klarat 53 dagar, och fler ska det bli!

Dag 44

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Vid mitt senaste inlägg var jag så röksugen att jag var nära att falla dit. Tack och lov att man inte hade några gamla cigg liggandes kvar hemma samt att butikerna var stängda. Känns fantastiskt att jag valde att avstå och nu är inne på dag 44. den här veckan som varit är första gången jag varit riktigt röksugen men nu känns det bättre. Troligtvis berodde det på att det var veckan innan tentan och jag pluggade från morgon till kväll. Men gud så mycket mer gjort man får när man inte röker haha, i vanligt fall prokrastinerar jag som bara den och tar rökpauser hela tiden men nu går det betydligt bättre. Dock är det viktigt att inte glömma bort att ta pauser ändå, men någonting annat än att röka.

Har den senaste veckan också drömt i princip varje natt att jag rökt och det har varit så oerhört verkligt att när man först vaknar känner besvikelsen innan man inser att det bara var en dröm.

Hur som helst, jag fortsätter att kämpa och sänker inte garden än.

Kram på er

röksugen

Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Nu är jag så röksugen att jag håller på och dö. Första stressiga perioden sen rökstoppet. Tentaplugg. har suttit hela dagarna och stresspluggat och ska göra det resten av veckan. I vanligt fall har ciggen varit den bästa belöningen och pausen men nu finns den inte mer. Gör allt för att stå emot men fan så jobbigt det är.

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se