Thulans blogg

Livets stora prövningar

Humör nu: Mycket dåligt . Nikotinsug nu: Mycket stort .

Dagen har varit ett riktigt helvete från början till slut. Att gå på begravning utan att få röka var det största styrkeprovet hittills. Jag var så nära att att köpa ett paket i förebyggande syfte och intalade mig själv att om det är någon gång man får synda så är det när man har sorg. Men samtidigt vet jag ju att en cigarett inte förändrar någonting, och definitivt inte förbättrar. Snarare ger den mer ångest. Så även om jag går till sängs med ett tungt hjärta idag så kan jag ändå känna en liten stolthet över att jag fortfarande är rökfri trots allt.

Jojo-sluta-rökaren är tillbaka

Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Jojo-bantare har man ju hört talas om. Jag är mer en jojo-sluta-rökare. Hela min arbetsplats gör sig lustiga över att jag så ofta försöker sluta röka men alltid börjar igen. Men jag försöker åtminstone till skillnad från många andra. Skam den som ger sig. Alla har vi olika taktik, vissa röker i 10-20 år och slutar sedan för att sedan börja igen och röker ytterligare i 10 år innan nästa försök att sluta kommer. Jag slutar minst 2 gånger om året, med olika bra resultat varje gång. Det här blir tredje försöket i år. Vissa ser mig kanske som svag och ja, jag är svag när det kommer till cigaretter.

Den här gången var jag "tvungen" att sluta eftersom jag har legat däckad i influensa sedan i torsdags. Min sista cigg tog jag i fredags. Är fortfarande långt ifrån återställd men ju friskare jag blir desto mer ökar röksuget, Det gick så långt att jag tände den sista cigaretten jag hade imorse, höll den i handen en stund för att sedan fimpa den. Just då kände jag mig stark och oövervinnelig!

Nu ska jag läsa ikapp alla era inlägg!

Överlevt första veckan

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Hej!

Nu har det gått en vecka sedan sedan jag slängde mitt sista paket. Är så glad att jag bestämde mig för att ge loggen en ny chans, blir så peppad av er andra och det är roligt att det är mer aktivitet i loggen nu än det varit vid tidigare tillfällen som jag försökt sluta.

Jag har nu helt lagt av helt med mina nödprillor och använder mig av endast 2-4 tuggummin/dag. Står visserligen på paketet att man ska sluta med tuggummin när man är nere på 2 st/dygn men det är jag inte redo för utan jag behöver det stödet ett tag till. Det är verkligen himmel och helvete att sluta röka. Ena stunden är man så stolt över sig själv och tänker att det går så bra att sluta röka medan man i nästa stund håller på att gå upp i atomer av abstinens.

Känner ni några kroppsliga symtom efter rökstoppet? Bra eller dåliga? För min del är det ömmande lungor, har haft så tidigare vid rökstopp, lite obehagligt men jag vet att det går över efter första månaden som rökfri.

Kämpa!

Helgerna är värst

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska stort .

När kvällarna kommer, speciellt en lördag, så är röksuget förjäkla hemskt. Hela dagen har går bra fram till kvällen. Fick nästan panik och var så nära att åka och köpa ett paket cigg. Just där och då fanns det ingen anledningen i värden till varför jag inte skulle göra det. Åkte istället till min rökande vän, tog en äcklig mentolcigg och åkte sedan hem igen. Inte bra, jag vet, men bättre än ett helt paket. Har insett att snuset inte är ett bra substitut vid rökavvänjning och jag vill inte byta ett beroende mot ett annat så har hålla mig till endast nikotintuggummin idag. Hädanefter får snus endast tas vid absolut nödläge. Förresten, dagens cigg smakade verkligen skit. En liten tröst även fast jag snabbt kommer förtränga hur illa den smakade.

Trevlig lördag alla kämpar!

Ska det vara så jäkla svårt?

Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Tillbaka här, igen. Rökte upp mina sista cigg i söndags. Har rökt en cigg om dagen sedan dess (tiggt av vänner/jobbarkompisar) men idag har jag klarat mig utan. Var så nära att åka i väg och handla ett paket både i går kväll och idag. Kvällarna är värst. För att inte tala om helgerna. Den här gången kör jag inte cold turkey som tidigare utan förlitar mig helt på nikotintuggummin och snus. Jag vet att det är mer nikotin i snus än i cigaretter men jag vill bryta vanan. Idag blev det 2 snus och 3 nikotintuggummin (2mg). Nya tag imorgon, en dag i taget.

Dag ett igen...

Igår rökte jag 20 cigarretter.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Förra rökstoppet varade inte länge så nu kör vi igen. Ska för första gången ta ett halvt nikotintuggummi varje gång det blir riktigt jobbigt. Som imorse, då funkade det helt okej efter kaffet och jag höll mig lugn i några timmar mot att innan ha varit ett monster. Kanske bättre att sluta cold turkey som jag gjort alla andra gånger, men för mina barns bästa får det bli så här nu.

Kram

Tillbaka på dag 1

Igår rökte jag 30 cigarretter.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Jaha, då var man tillbaka igen då. Tre månader höll jag ut förra gången. Jag började röka runt jul igen, samma sak både 2015 och 2016. Alltid tre månader och alltid runt jul. Har rökt mer än någonsin sen dess och nu börjar kroppen säga ifrån igen. Har sagt länge nu att "jag ska snart sluta" men skjuter på det hela tiden. Men efter en sen vinkväll igår med alldeles för många cigaretter vaknade jag till ett tomt ciggpaket och jag tänkte att nu slutar jag! Det rätta tillfället kommer aldrig infinna sig. Så nu börjar jag om på dag 1 igen. Idiotiskt mitt under semestern men et struntar jag i . Går det så går det. Inga garantier. Inga förhoppningar. Men en vilja. En dag i taget och en önskan om att hjärnan är tillräckligt stark den här gången också.

Kramar till er

En månad som rökfri

Igår klarade jag ytterligare en milstolpe - första månaden som rökfri! Det går faktiskt riktigt bra just nu. Röksuget kommer sällan och när det väl slår till så går det att hantera. Jag behöver inte längre ta en dag i taget för jag vet att jag kommer hålla mig rökfri i veckorna. Min akilleshäl är helgerna. Det är under helgen utmaningarna kommer. Känna suget att "unna sig en cigg" för att det är helg, ihop med alkohol, fester, middagar, umgås med min bästa (storrökande) vän och resor. Allt detta sker under helger men hittills har jag hålla mig borta från sådana frestelser just för att jag inte vet om jag är redo. Och som det ser ut nu så håller jag mig nog borta ett tag till för säkerhets skull. Kroppsligt tror jag att det har blivit lite bättre. Tarmarna är inte längre lika svullna. Däremot har jag dragit på mig en långvarig infektion, snuva och rosslighet, vilket är klassiskt för mig när jag slutar röka. Inbillar mig att man är mer infektionskänslig när kroppen håller på att rena sig från allt smuts man sugit i sig.

Kämpa på alla nya, gamla och blivande medlemmar!
Kramar

Dag tjugotre

Nikotinsug nu: Mycket lite .

I söndags firade jag 3 veckor som rökfri! Jag överlevde helgen med 12-timmarspassen som jag bävat lite för. Tror inte att tanken på cigaretter dök upp många gånger trots att tristessen var stor. Kanske det går vägen den här gången? Dock vet jag hur lätt det är att börja igen. I höstas/vintras höll jag upp i 3 månader utan större problem men hela tiden kände jag att rökstoppet inte skulle vara för evigt. den här gången känns det annorlunda. Jag kan vara sugen som sjutton vissa stunder, vara svag och bara tänka på de "positiva" sakerna med rökning medan jag oftast är taro och inte för mitt liv kan förstå att man vill dra in alla dessa gifter.

Jag har fortfarande ont i lungorna. Igår var det bättre men idag lika illa igen. Vill så gärna hosta upp allt skit men hostan verkar utebli så jag är livrädd över att allt skit kommer ligga kvar där och göra mig sjuk iaf. Ni andra som slutat, har ni hostat mycket mycket? När började ni hosta och hur länge föll det i sig? Min jobbarkompis hostade upp svart slem när hon slutat - vidrigt!

Kämpa på! Ni är så duktiga! Och ni som tagit ett återfall - sånt är livet men ge för sjutton inte upp!
Kramar

Dag sjutton

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Hej! Det rullar på väldigt bra just nu och röksuget känner jag inte av så mycket men när det väl kommer blir det intensivt. Jag tänker fortfarande mycket på rökning och cigaretter men tanken är inte lika jobbig längre men en viss sorg och saknad finns kvar.

Kroppen håller på att ställa om sig och det känns verkligen vill jag lova. Magen krånglar och är uppsvälld och ömmar och bröstkorgen och lungorna smärtar ordentligt till och från. Väntar på att hostan ska komma igång ordentligt så jag förhoppningvis får upp en del av skiten som är kvar. Kroppsligt har den här gången att sluta röka varit mycket jobbigare än tidigare vilket såklart sporrar mig lite extra att inte börja igen. Som vanligt har jag även blivit mer infektionskänslig vid rökstopp så en rejäl förkylning håller på att bryta ut.

Idag är jag ledig från jobbet och för mig är det oväntat nog jobbigast att hålla mig rökfri hemma. Men jag kämpar på och håller mig sysselsatt. Storrensar garderober och röjer runt vilket känns bra att ha ork och energi till.
Nu laddar jag för 3 veckorsmålet!

Kramar

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se