Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Mikes blogg

Dag 10

Igår rökte jag 2 cigarretter och snusade inte.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Skit

Åkte dit i helgen. I fredags 3 cigaretter, i lördags 2 cigaretter och i söndags 2 cigaretter.
Vet ju att perioden med abstinens därmed förlängs men kunde ändå inte stå emot. Dagen idag har därmed börjat kämpigt, men är långt, långt ifrån att slänga in handduken (dvs att börja igen).

Har sett att många likt mig ibland "åker dit" men som på något sätt ändå kommer ur beroendet. Så skall det också bli för mig även om jag vet att utrymmet för ytterligare snedsteg i form av bloss har krympt rätt rejält. Kan ju inte hålla på att smygryka allt för länge. Risken till att bli riktig rökare lär ju öka då.

Annars är vädret här på västkusten riktigt höstlikt. Har inte den minsta lust att spendera tid utomhus. Blir att försöka göra det mysigt i soffan med en god bok istället. Håller just nu på med Stieg Larssons trilogi. Vet att jag är sent ute men bättre sent än aldrig. Var för några veckor sedan på en konferans som avslutades med att vi fick se ett avsnitt ur den första filmen som kommer på bio i februari, Män som hatar kvinnor.
Konferencieren frågade publiken (som var drygt 300 perosner) vilka som inte hade läst hans böcker. Jag tillsammans med tre (3!!) andra räckte upp handen. Det var nästan så jag skämdes.
Nu har jag ialla fall börjat och jag älskar varje rad jag läser.

// Mike

Exakt en vecka idag klockan 13:00

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

OK, då har en vecka förflutet sedan senaste (sista) ciggen.
Kan inte påstå att det känns sådär mycket bättre. Fortfarande ser man med avundsjuka på de som får röka. De som ännu inte kommit till insikt och röker utan dåligt samvete. De som får stilla sin "hunger".

Men det är ju ändå så att det är vi icke rökare som är vinnarna. Får försöka tänka på det. Tror nämligen innerst inne att de som röker har en jädrans stor respekt till alla som försöker sluta ller har slutat.

Har idag gjort klart med att jag skall besöka våra leverantörer i Kina i början av december. Har varit på tjänsteresa några gånger där förut (Shanghai och Hong Kong) men det är alltid lika roligt och jag ser fram emot den veckolånga resan jättemycket. Och den här gången skall den vara rökfri. Inte alkoholfri men rökfri.

Ser annars fram emot helgen. Vet av erfarenhet att det är mycket svårare med abstinensen då. Men å andra sidan är man ju faktiskt ledig från jobbet och kan hitta på grejor med familjen.

// Mike

Dag 6 igen

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Jag tänkte att det kanske inte är abstinensen som långsamt försvinner, det kanske bara är så att man VÄNJER sig vid att ha abstinens. Man blir van av att hela tiden sukta efter något och att det är det man vänjer sig vid.

Jag tycker nämligen inte abstinensen har lagt sig nämnvärt efter snart 6 fulla dagar. Däremot börjar jag känna igen saknaden och kan jobba bort den känslan (den försvinner ju bort efter ett tag).

Kommer ihåg förra gången jag slutade (januari - april i år) att jag nog tyckte att det var rätt krångligt att komma över jag-känner-inget-nikotinsug-tröskeln.

har även idag suttit i möte och våndats. Riktigt, riktigt våndats. På bordet i konferansrummet hade någon (för att vi skulle hålla oss vakna) riktigt lassat i massor av Ahlgrens bilar. För att inte känna saknaden av nikotin så starkt i princip streckåt jag från den där skålen. När lunchen kom var skålen tom (jag hade nästan ensam tömt den) och jag var proppmätt. Orkade knappt äta upp min fria lunch.
Efter lunchen hade någon återigen fyllt upp den där skålen varpå jag fortsatte att sätta i mig de där bilarna.

Nu känner jag mig uppblåst. Förvisso inte längre sugen på nikotin men jag går omkring med en äckelkänsla inom mig (tror att jag stoppade i mig cirka 5 fulla påsar med bilar) och känner bara för ett spy.

Alltid ett sätt att få timmarna utan nikotin att gå. Måste bara ut och springa ikväll.

// Mike

Dag 5 igen

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Sitter på möte hela dagen. Försöker och verkligen anstränger mig på det som sägs. Vill verkligen hänga med i resonemangen som förs. Vill vara aktiv, ställa frågor och verka intresserad.

Dock, gång efter annan kommer jag på mig själv att tankarna har gått iväg åt helt annat håll. Är fysiskt på plats men tankemässigt är jag någon annanstans. Längtar så intensivt tills dess att abstinensen försvinner.
Är så kluven. Suktar efter njutningen och avkopplingen lite nikotin skulle gett. Men vill inte ha gjort dessa nikotinfria dagar i onödan. Vet också att det blir lättare framgent.

Nix, det är bara att kämpa på. Försöka skratta med om det sägs något roligt, nicka instämmande om frågan om alla förstått kommer, se allvarlig och bekymrad ut om dystra siffror redovisas. Detta utan att för den skull vara med över huvud taget i vad som sägs.

Uhh, det är grymt viktigt att jag kommer över detta snabbt. Kan ju förlora jobbet annars.

// Mike

Dag 4 igen

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Jag förstår varför man drar sig att sluta. Abstinensen och saknaden gör ju jätteont. En nästan konstant "feel bad" känsla med en disharmoni starkare än vad många icke nikotinister förstår.

Nästan hela tiden går man med en saknad i kroppen. Hela tiden kommer man på sig att tänka "Nä just det, jag kan ju inte ta en cigarett efter mötet" "Ja jäklar, ingen rökpaus, det är bara att sitta och kolla på reklamen osv med irritation och argsinthet som följd.

Men ibland, så där mitt ibland alla dessa tankar, känns det nästan obeskrivligt bra och man får en underbar känsla att fy fasen vad gott det skall bli att inte vara nikotinberoende. Fy fasen vad gott. Tyvärr försvinner den lite för snabbt men den ger ändå mod att fortsätta lidandet.

Längtar dock redan nu tillbaks till sängen och få sova bort några timmar av saknaden och alla göra ont känslor.

// Mike

Dag 3 igen

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Sedan förra blogginlägget i april har jag varit en rökare. Kunde inte motstå utan åkte dit igen. Varje cigarett därefter har jag haft dåligt samvete. Allt jag hade uppnått. Allt jag hade skrivit om och fått beröm för (genom denna sida) var raserat och jag har skämts som bara den.

Har väntat på dagen jag skulle återuppta det rökfria. I fredags kom den då. Allt känndes perfekt och jag bestämde mig för att köra (igen).

Vet sedan tidigare att de första dagarna är värst. Så har helgen också varit. Har haft mycket kort stubin och glädjeämnena har varit få. Såg på den nya Bondfilmen i går men satt bara och tänkte på hur illa jag mådde och vad jobbigt det är med abstinens.

Det är bara att bita ihop och försöka få vardagen att något så där gå ihop. Men just nu är det väldigt, väldigt segt.

Kul ändå att se så många nya namn. Vet att förra gången jag var med så fick man så otroligt mycket hjälp av att läsa om andras vedermödor och ibland få en positiv kommentar.

Mamma Jane, Lotta, Lena, Fialill och alla övriga. Hoppas att det gått bra för er.

// Mike

Ett rejält återfall

Igår rökte jag 20 cigarretter.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Skit, skit,skit.

Åkte dit rejält i helgen. Var på basketturnering i Skövde. Älskar att åka på basketturneringar. Kolla på matcher och prata med basketfolk från hela landet. Bo på hotell utan övriga familjen och riktigt, riktigt njuta.

Kunde inte motstå fredstelsen. Rökte 2 hela paket mellan fredag och söndag. Just då kändes det bra. Blev glad och uppspelt och var fyndig och roande i sällskapet med andra. Hade det helt enkelt görbra.

Nu däremot. Värre än baksmälla. Känner av abstinensen och skulden. Har ont i huvudet och är rastlös.

Dag 75 Långledigt

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Hej

Slutar jobbet klockan 13:00 idag. Går sedan på långhelg likt många andra. Därför en önskan till er alla om en god helg (mager och rökfri).

Kom också att tänka på följande historia om grodan och skorpionen om hur svårt det är att bryta gamla vanor och mönster.

Det var översvämning och de behövde båda komma över en flod för att överleva. Skorpionen gick fram till grodan och frågade om han inte kunde få sitta på hans rygg när han hoppade över floden. ”Annars kommer jag att dö drunkningsdöden” sade skorpionen.

Dag 73 Viktlogik

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Har gått med i viktväktarna. Kunde bara inte stillasittande se på när vågen närmade sig ett nytt "all time high". Något måste bara göras.
Har hållt antal points stenhårt under den halva vecka som hitintills har gått (trots Stockholmsbesök med hotellvistelse nu i helgen för att se sonen spela Final Four i basketens Ungdoms SM).

Dag 59. Livet som rök och snusfri

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Har nog kommit över det värsta nu.
Dock med undantaget vid 2 tillfällen:

* Den ena är den där stunden efter arbetets slut och efter middagen hemma. Som förut blev till ett andningshål och tack till sig själv för en dags bra arbete. Får alltid bita ihop vid den tiden på dagen. Det går, det funkar men är faktiskt rätt jobbigt.

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se