Akkas blogg

103 dagar och inser vilken tur jag haft

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Då var jag äntligen över på andra sidan om det magiska 100 strecket! Och de senaste dagarna har gått förbi utan en enda smygattack av längtan - livet går vidare liksom. Det känns lite skönt att ha loggen här, då kan jag gå in och titta på tidigare tankar som kankse inte känns lika tydliga idag - helt enkelt för att beroendet numera är vilande.

Egentligen är det alldeles för tidigt att säga något om det, men jag har precis fått reda på att jag är gravid. Och lättnaden över att inte vara tvungen att handskas med nikotin och rökberoende just nu känns fantastisk. Istället kan jag i lugn och ro fokusera på att hantera alla andra känslor och rädslor som dyker upp i och med det här. Och glädjerus blandas med tårar, precis så där som omvälvande som det kan vara.

Hoppas ni alla har en fin dag!

11 dagar kvar till 100

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

89 dagar utan cigg, det trodde jag inte för 3 månader sedan....

Förra gången jag skrev något så hoppades jag på att kunna säga att jag släppt tanken på rökandet, så är det ju inte än, men det är helt klart bättre än det var för 2 veckor sedan. Livet har sin gilla gång och jag har ju löst både stress, press och tristess utan att för den sakens skull trycka in en giftpinne i munnen under tiden.

Jag har läst en hel del loggar från folk som varit här innan mig, och försökt hitta när de är i just samma tidsspann och det verkar som att precis samma tankar och upplevelser är väldigt vanliga, men även att det verkar släppa om 4-6 veckor till - så då har jag något att se fram emot. Känner mig allmänt nedstämd just nu, och det är nog en kombination av händelser som leder till det. Lyckoruset av att känna mig duktig är inte lika påtagligt. Men det är ju klart - allt blir ju en vardag när man genomlevt det tillräckligt många gånger.

Nä, om man skulle ta och rycka upp sig lite - det är ju bara 11 dagar kvar till tresiffrigt!! Det får firas med något riktigt gott :)

Ha en fin dag!
//Akka

*edit* Ett litet tillägg som jag tänkt mycket på det senaste - jag funderar på varför jag valde att sluta rökat. Jag upplever inte att jag haft något ögonblick där jag "tagit beslutet" eller ens att jag har någon egentlig motivation - så när andra säger "men när du känner ett sug, fundera på varför du slutade från börja" så tycker jag inte att det är applicerbart på mig... Så - jag har inte något belsutsögonblick, inget kraftfullt skäl - bara det faktum att jag valde att sluta, liksom kände att nu får det räcka. Och räcka får det göra - jag behöver inte mer gifter i livet.

Fösta gången - fortfarande

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Och idag är det 74 dagar sedan jag valde att var en person som inte röker, pengarna har jag lagt på massa annat roligt (smycken och kläder) och varje dag har jag ett par moment där jag säger - satan vad jag skulle vilja röka.

Idag köpte jag jordgubbar och bigarråer på torget... Och det smakar FANTASTISKT!!

Det är första gången på jättemånga år som jag kan sitta i solen utanför jobbet med en kaffe i hand utan att röka. När jag tänker efter lite så inser jag att det har jag ALDRIG gjort förut. Inte konstigt att det suger lite i minnet?! Det är fortfarande min första sommar sedan tonåren när jag inte röker, allt är som nytt. Inklusive möjligheten att ligga vid stranden/poolen utan att känna att man måste gå undan för att inte störa alla runtomkring. Frihet <3.

Det går upp och ner i hur jag känner mig gällande röksuget - men jag är stark och känner mig säker. Kanske är det ocskå därför tankarna kan stanna längre - jag jagar inte bort dem aktivt längre... Men snart får det vara nog, jag börjar bli sjukt irriterad på att hålla fast vid en idioti som iag inte ens gör. Tanken på rökning har blivit lite som en fix idé och sådant ska man inte hålla på med.

Vi får väl se - om ett par veckor hoppas jag kunna skriva om hur skönt det var att släppa den tvångsmässiga tanken.

Ha en fin dag alla där ute - och kom ihåg att varje gång vi inte röker bevisar vi ytterligare hur fantastiska vi är!

Ytterligare en vecka till handlingarna

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Så kan vi lägga ytterligare 140 cigg mellan mitt jag och mitt forna rökar-jag. Skönt, även om den här veckan varit aningens mer prövande än förra veckan. Men det är fasen inte med mycket marginal...

Har läst lite mer om det här med tomhetskänslorna som är så vanliga under en period efter rökstoppet, mest för att hitta en strategi att motarbeta det om/när det dyker upp. Det verkar som att precis när man slutar röka så är man så upptagen med att känna efter och försäkra sig om att inte förlora mot instinkterna, medan lite längre fram så har den första kamplustan lagt sig eftersom inte nikotinet vann de första slagen. Och när då vane-abstinensen kommer tillbaks - ja då har man inte så många reserver kvar att slåss med. Så här gäller planering! Förändringen kan inte längre handla om kortsiktiga lösningar, utan verkligen var riktad mot den egna identiteten. Att liksom innan tomheten kommer smygande, fylla på gapet som uppstår med positiva saker. En hobby, träning eller vad sjutton som helst. Och kanske även att fortsätta jobba med belöningar och klappa sig själv på axeln.

Nu är det snart dags för helg och vila - det är välbehövligt. Hoppas ni alla får en fin helg där ute och kom ihåg; Vi har slutat röka - så vi är helt fantastiska!

3 veckor

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Tjoho!!

Tre veckor gjorda, och jag tänker mindre och mindre på cigaretter. Igår var det bara vid något enstaka tillfälle, och färre skall de bli. Jag har haft världens jätteförkylning som fortfarande hänger kvar i bihålorna och jag tror att det är den som satt sig även på lungorna i viss mån. Men eftersom jag inte längre röker så behöver jag inte stå ut med väsande andning och sånt, utan kan bara konstatera att det är lite tungt. Och tillfriskningen kommer (hoppas jag) gå snabbare än vad det gjorde under min tid som rökare.

Idag är det fredag - fantastiskt - och livet känns bra! Så nu tänker jag mig att jag tar tag i det här med mina nikotinplåster. Nedskärning på G så att säga :), vore ju gott att vara av med det innan jag ska ut och åka med jobbet i två veckor. Ju mindre packning destu bättre i min bok!

Trevlig helg på er - och för allt i världen, ge er själva lite extra beröm idag. Ni har ju trots allt klarat ytterligare en minut/timme/dag/vecka utan att förgifta er!

Lättnad!!

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

ÄNTLIGEN!

Jag har just haft det absolut jobbigaste telemötet på evigheter. Jag har verkligen dragit mig för att ta itu med det här och fasat för hur det kommer bli emottaget. Min tro på mina medmänniskor är inte så stor, och jag kräver så oerhört mycket av mig själv. MEN DET HÄR GICK BRA! Istället för att få en massa skit, så fick jag stöd och backning och massor av kreativa förslag på förbättringar. Så himla skönt verkligen.

Och varför skriver jag det här på en sluta-röka-sida, vad har det här att göra med alla grejer vi går igenom i vår process? Jo massor. För 2 veckor sedan vågade jag inte ta tag i det här, även om jag rökte. För 2 veckor sedan hade jag (om jag ändå tvingats in i mötet) rökt massor av cigg innan för att ladda upp, och konstigt nog även efteråt för att fira att det gick bra. Jag behöver inte ciggen för att överleva jobbiga stunder. NU klickade den poletten ner på riktigt. Det här var mitt Hallelulja-ögonblick. Som jag har väntat på det - teoretiskt har jag fattat det hela tiden, men det är inte samma sak som att KÄNNA att det här är sant.

Massa härliga tillrop till er alla - jag är inte den enda som går igenom alla dessa upplevelser, och det är skönt att kunna dela med sig av det goda ibland. För två veckor sedan hade jag stått ute och rökt vid den här tiden. Istället sitter jag här och ler och fattar bit för bit hur bra det här kan bli!

Kan man prata för mycket om det här? Och en liten privat segerdans

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Hurra för mig!! Nu har jag klarat av 14 dagar utan att röka 289 cigg - jag som tvekade på om jag skulle kunna klara ens en dag :)
Men dessa 14 dagar känns som ett halvår, kan det vara så att om man hänger här för mycket, kombinerat med mycket prat om hur det funkar så lägger man så mycket tid och energi på sin rökfrihet? För jag känner i ärlighetens namn att jag borde kommit längre.

För samtidigt som jag säger det så inser jag ju att 2 veckor är en kort tid - kroppen har ju inte ens hunnit bli av med allt den ska göra sig av med och jag har inte skippat allt nikotin ännu. Plåstret fasas ut, vilket går framåt men jag vill inte pusha det allt för mycket utan vill faktiskt göra det så fysiskt bekvämt som möjligt.

En annan sak som slagit mig är hur vikitigt det är för mig att föraöka hålla en positiv ton när jag pratar om mig själv som ickerökare och mitt val att sluta. Jag har ofantligt lätt för att dras med i negativa spiraler, och det hjälper mig inte. Mitt största hinder är mina tendenser till att ge upp "för det kommer ändå bara gå år skogen". Villket det ju inte alls gör - i ärlighetens namn så är ju just rökningen MITT val. Det finns inget yttre som kan tvinga mig att röka, eller låta bli för den delen. Istället kanske det här kan vara ett bra sätt att visa mig själv hur kapabel och stark jag faktiskt är. Yttre omständigheter kan man inte alltid rå på, men man kan välja om man drar i sig gift (i alla fall den typen av gift som kräver att man går till en affär, väntar på sin tur, beställer förpackningen, betalar och tackar för sig, går ut, besvärar sig med att packa upp en cigg och sedan tända den).

En liten sak till - jag längtar tills någon ska fråga om jag vill ha en cigg så jag ÄNTLIGEN får svara "Nej tack, jag röker inte". Inga bortförklaringar, eller "nej jag har slutat"-varianter. Jag röker inte. Basta.

Så idag är det fredag peeps - hoppas ni ska göra något trevligt i helgen, det borde ni verkligen!
Fridens!

Snart belöningsdags

Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Snart är jag halvvägs till min första milstoplpe som jag lovat mig själv en ordentlig belöning om jag fixar. Då är det 1800 kr som skall gå till något fancy, onödigt och ljuvligt som jag inte skulle köpt annars. Ingen j*vla nödvändighet här inte.

Funderar på en riktigt fin klänning som jag kanske bara tänker mig att jag ska använda 1 gång. Eller ett litet smycke som jag kan ha på mig varje dag och pilla lite på för att påminna mig om hur bra jag varit (och skall fortsätta vara). Hm, ja funderingarna snurrar vidar liksom allt annat. Och det här är roligare att tänka på än jobbet just nu...

Hoppas ni får en fin dag där ute!

Värsta morgonen

Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Så var vardagen igång igen, och jag vaknade efter allt för få timmars sömn vilket naturligtvis inte hjälper kroppen eller huvudet att hantera avsaknaden av nikotin och ovana.

Men jag måste bara höra - jag har under några av de senaste dagarna fått sådana enorma svettningar, både under nätterna och ibland redan innan på dagtid. Är det ett resultat av avgiftningen som pågår?

Fö rövrigt är det många som klagat på att de blir förstoppade av rökstoppet - så var det även för mig, men eftersom jag ska resa var jag tvungen att se över mina vaccinationer. Så - vaccin mot kolera och tyfoid "löste" mitt problem. Kanske inte det smidigaste sättet, men en oväntad hjälp på vägen så att säga :)

Tack för att ni finns här! Det är ett ovärdeligt stöd

Första tuffare testet - tur att idag känns lite bättre

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Nu under påskhelgen är det precis som för många andra, dags för det första svårare testet för min del. Jag kommer ha en storrökare hemma under kvällen (typ den enda av mina vänner som röker i större utsträckning), och jag känner mig just nu lite nyfiken på hur jag kommer hantera det.

Jag har försökt jobba med målbildsträning för att föreställa mig hur jag sitter kvar inne medan han går ut på balkongen men det är svårt. Snarast så händer det titt som tätt att jag känner hur jag börjar salivera (hur sjukt nu det är!!) vid tanken på att det kommer vara cigg liggandes på bordet, och då får man ju bryta tankegången fortare än kvickt. Så nog återstår det en del jobb!

Nåja - idag är en så mycket bättre dag än vad igår var och jag laddar upp mn tävlingsinstinkt. Vi kommer klara det - vi är starka och superhjältar in the making!

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se