Hyacinths blogg

3 veckor idag!

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Tre veckor har gått sen jag sa hejdå till cigaretterna och nikotinet, men ändå så är jag så rädd.
Sen jag slutade röka så har jag legat hemma sjukskriven efter min operation och därav inte haft några "frestelser", första dagarna var jag så borta på morfin så då slapp jag dom där "jobbiga 3 första dagarna" och sen har jag ju liksom varit sängbunden, och när jag väl kunnat ta mig ut så har det varit korta stunder med sambon (som varit mitt samvete i hela den här sluta röka processen).
Det känns som att jag "fuskat" mig igenom dom här första 3 veckorna och om 1 vecka ska jag börja jobba igen och jag är livrädd att jag ska falla tillbaka i gamla vanor igen och börja röka igen!
Dom säger ju att efter 3 veckor ska den värsta biten vara över men hur vet jag det?
Hur ska jag kunna lita på mig själv att jag inte kommer röka?

Cigg, vad är det?

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Opererades i onsdags.
Sambon frågade mig idag om det varit jobbigt att hålla mig borta från ciggen efter operationen och jag insåg att jag faktiskt totalt glömt bort dom..haha! Va?!
Jämfört med operationen och allt som kretsar kring den så är det här med cigaretter ganska sekundärt. Nu menar jag inte att förminska ciggen och allt vad det innebär jag har bara haft sån himla tur att jag inte känt av det alls, är inte ett dugg röksugen. Nu vill jag inte bli allt för kaxig här för jag vet hur lätt det är att dom där känslorna börjar komma tillbaka. Men just nu känns det inte så. Jag är redo att starta mitt nya liv efter operationen och cigaretterna ingår inte i det livet :) Wohoo heja mig!

Vad är det som gäller?

Vad är det man ska räkna som sitt rökstopp? Jag slutade röka den 13 september, sen har jag fått återfall ex antal gånger, ska man nollställa klockan för varje återfall då eller ska man räkna från när man slutade röka "regelbundet" så att säga? Svårt att veta, hur räknar man?

Vad är det som gäller?

Vad är det man ska räkna som sitt rökstopp? Jag slutade röka den 13 september, sen har jag fått återfall ex antal gånger, ska man nollställa klockan för varje återfall då eller ska man räkna från när man slutade röka "regelbundet" så att säga? Svårt att veta, hur räknar man?

VILL & MÅSTE - måste vilja?

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Alla slutar av olika anledningar. Jag tror att det är mycket lättare att sluta när det är självvalt än när det är påtvingat, när jag säger påtvingat menar jag att man blivit gravid eller ska göra en stor operation etc så att man MÅSTE sluta röka.
Alla rökare vill ju sluta röka egentligen även dom som blivit "påtvingade" att sluta röka.
Förrut så trodde jag att bli "påtvingad" ett rökstopp skulle vara det bästa alternativet för då får du den där ordentliga knuffen i början som gör att du fixar det och håller dig motiverad.
Men nu känner jag att vara "tvingad" till ett rökstopp tar bort alla de anledningarna jag haft tidigare till att sluta. Alltså dom försvinner såklart inte dom finns ju fortfarande där, det är bara att dom tappat sitt skimmer, sin tyngd. Nu kan jag istället bara fokusera på att jag MÅSTE sluta, jag får inte röka.
När dom riktiga anledningarna till att sluta hamnar i skymundan så börjar man undra om man egentligen VILL sluta, klart att du VILL sluta men VILL du verkligen sluta? Och att röka en cigg blir allt mer lockande. Man vill alltid ha det man inte kan få.

P.S. Bestämde mig för en liten joggingtur igår när röksuget blev starkt. Har fortfarande inte riktigt återhämtat mig. Förstår för mitt liv inte på mig folk som joggar för skojs skull.

Bakslag

Igår rökte jag 3 cigarretter.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Och så åkte jag dit ändå..skit också.
Från och med nu ska jag inte träffa några kompisar förrän efter operationen och sjukskrivningen och allt det där. Jag verkar ju fullkomligt okapabel till att behärska mig så fort jag kliver utanför dörren...suck...IDIOT...

Tredje dagen

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Igår var en riktigt jobbig dag, det var första dagen utan cigaretter på jobbet. Och jobbet är en av de svåraste ställena att inte röka på, också till och från jobbet. Det är som att min hjärna ställer in sig på någon annan inställning. Hela tiden kommer det tillfällen som är så svåra att hålla sig ifrån, det är 10 min innan tåget kommer och det står tre rökande tjejer i närheten som skulle vara så lätta att fråga ifall man fick en cigg. Eller så går man förbi en pressbyrån innan jobbet, ingen kö och det skulle vara så lätt att bara knalla in och köpa ett paket. Hela dagen igår var en enda stor frestelse och det är ett mirakel att jag klarade mig hela vägen dit och hem igen utan att röka. Idag känner jag mig inte så kaxig, jag sjukskrev mig faktiskt från jobbet idag så jag skulle slippa utmana mig själv som igår. Det skulle varit sista jobbdagen idag, nu kommer jag vara ledig fram till operationen. Och sen kommer jag vara sjukskriven i två veckor. Så då kommer alltså tre veckor ha gått innan jag ska ut och jobba igen, jag hoppas att det kommer hjälpa mig att komma över det här jobbiga. Efter 3 veckor så ska ju den värsta skiten vara över säger dom.

Hehe..

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

..Okej IDAG har jag slutat röka och kommer inte röka eller falla tillbaka igen.. LOVAR!
Tänk vad en liten bok kan göra susen, tacka gudarna för Allen Carr!

Gör om gör rätt.

Igår rökte jag 20 cigarretter.
Humör nu: Mycket dåligt . Nikotinsug nu: Inget.

Jag känner att jag fuskat så pass mycket nu att jag måste ställa om klockan och börja på nytt igen.
Känns rent ut sagt förjävligt. 11 dagar åt helvete.
Försöker att inte trycka ner mig själv för mycket.
Längtar till sambon kommer hem, mitt moraliska stöd, mitt samvete.
På jobbet är det värst, så lätt att falla tillbaka.
Fruktar måndagen som kommer.
Dag 1 nu, inget fusk mera, nu jävlar har jag fått nog.

I CAN
AND
I WILL

Nu är det på riktigt. Nu är det allvar.

Igår rökte jag 15 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Japp.. Köpte ett paket igår, rökte upp nästan hela skiten. Vågade inte berätta för T, skäms för mycket. Vill inte ens erkänna det för min rök-app. Känner att jag måste skriva här. Det här är min frizon, 100% ärlighet gäller här.
Idag är det exakt två veckor kvar till min operation. Så nu finns det INGEN plats kvar för cigaretter i mitt liv.
Jag intalar mig själv att det här handlar inte om att sluta röka. Det här handlar om att det är JAG som bestämmer över min kropp och mina vanor. Det är JAG som bestämmer och jag säger NEJ.

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se