PEBs blogg

Har smygit ett tag

Hej igen,
det var ett tag sedan jag skrev ett inlägg här. Det känns som om loggen tynar bort lite, känns tråkigt, men det kan inte jag ändra. Jag har i varje fall gett mig en belöning till. Jag har glasat in terrassen, just det stället där jag alltid brukade röka min pipa. Slut med det, nu skall här växa vinrankor. Har dessutom smygit över 600 dagar.

Halv gigant

Insåg att jag har klarat 500 dagar idag. Halv GIGANT alltså, inte så dåligt om jag får säga det själv. Här börjar vårblommorna att komma, andra våren utan nikotin för min del. Kanske man skulle fixa det där motorcykel körkortet ändå.

2016 Tåget är framme

Humör nu: Mycket bra.

Så mina vänner nu är det dags, det snus och rökfria tåget 2016 går i mål. Dammet från de sista kurvorna lämnar vi bakom oss och vi rullar in mot perrongen. Vilket år vi har haft, vi har upplevt mycket sol, regn, hetta, is, snö, vinter, vår, sommar, höga berg, djupa dalar, mentala stormar, avsked av medresenärer, återkomster, nya vänner, mat och dryck, nyfödda barn, hundvalpar, lycka men tyvärr också besvikelse och hårda landningar.

Detta mina vänner är slutstationen för det rökfria tåget 2016. Resenärer som fortfarande inte är mentalt säkra på låta bli att använda nikotin ombedes att borda det rökfria tåget 2017 på andra sidan perrongen. Det blåa loket(Norna ville ha det så) kommer att rangeras om till för det nya tåget.

Vi startade tåget 2016 med Lotta som lokförare, Roxy som eldare och mig som konduktör. Vi hade massa trevliga människor på tåget med individuella vagnar. Gesine, konduktör 2015, åkte med utan vagn tills hon av personliga skäl hoppade av i början på hösten. - Gesine min vän, vi saknar dig, hoppas allt går bra.
Det finns en massa andra namn som numera inte är aktiva längre som jag tänker på Trilla, Minimal, Britt, Norna, Cignot, Åsa, Jessica, Annie, KlaraElvira, Endagitaget. Jag har helt säkert glömt flera, förlåt får det.

Tåget är givetvis en fantasi, men en posistiv sådan som lever av att vi alla hjälper till. Det behövs positiva ting när man tar på sig uppgiften att sluta röka! Ni alla som loggar här är en del av detta.

Reglerna för det snus och rökfria tåget är enkla:
• Vi röker och snusar inte detta år. Vad som händer sedan vet vi inte, det är tillräckligt stressigt att verkligen ta beslutet och genomföra att sluta röka processen.
• Den som röker innan vi går i mål trillar av tåget, och får springa för att komma ifatt. Det gör jävligt ont att trilla av tåget.

Ljusare framöver

Den 21a december är årets mörkaste dag. Det vänder nu, från och med nu går vi mot ljusare tider. Jag gillar det, om bara någon månad kan vi börja att see fram emot våren.

Hela familjen är deckad av en otrevlig, envis förkylning inklusive rethosta. Det slog mig att som rökare var jag nästan aldrig förkyld även om jag hostade permanent.

Lycklig nu?

Det har varit en hel del inlägg här den sista tiden som har handlat om att ge upp och att glädjen har försvunnit. Som vi alla vet så är det inte lätt att sluta, även om det fysiska nikotinbehovet är borta så tar det tid för psyket att ställa om sig. Tyvärr ibland lång tid, jag är nu över 400 dagar men jag tänker fortfarande ibland (men bara ibland) på att röka. För mig har det sedan länge inte med nikotin att göra, det är bara hjärnan som spökar.

Är det så att man blir glad av att inte röka? Nej, det funkar inte så. När vi slutar så tar vi bort något (om än ett gift) som vi är vana vid. Det uppstår ett tomrum. Därför gäller det, tror jag, att hitta något annat att bli glad över men det kommer inte automatiskt av sig själv. Man behöver inte bestämma sig direkt, bara processen att tänka på hur man skall belöna sig kan hjälpa. Jag funderar fortfarande, vad jag vet är att min numera större hundvalp gör mig glad. Dags för kvällspromenad.

Flygplats igen

Sitter på en flygplats igen och väntar på flyget till Amsterdam. Jag passerade just en smoking lounge. Tittade på alla människorna därinne, jag måste inte stå med dem i röken längre.

Edit: Ser man på det är visst dag 400 idag, har helt glömt av att hålla räkningen.

Hej tolfte Oktober

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Hej på dig tolfte Oktober det var ett tag sedan vi sågs sist, närmare bestämt ett år sedan. Ett riktigt långt år har det varit med hela 366 dagar. Inget tjafs med 365 dagar utan ett ordentligt skottår.
Idag har min yngste son födelesedag han blir tonåring idag, jag själv blir ett år idag. Den tolfte oktober 2015 slutade jag att röka. Helt enkelt LYSANDE, ett helt år utan en endaste gnutta nikotin. Tänker fortfarande på att röka, men jag gör det inte.

Sitter och tittar på våran labrador valp Jack, som springer runt och luktar på allt. Valpar är speciella varelser, vem blir inte glad av att möta en valp. För ett år sedan kände jag inte lukten eller smaken av något.

Öland

Hej hopp,
Sitter i hammocken på Öland i kvällssolen och dricker ett glas rosévin. Idag är det dag 300 för mig, årsdagen närmar sig.

Att söka på loggen

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

När jag såg Gesines sista inlägg om att bli Gigant efter 1000 dagar. Så började jag fundera hur var det nu när blev man lysande, var det efter ett år eller?. -Hmm, synd att det inte finns en sök funktion på loggen.

...Inte? Jovisst kan man söka på loggen. Gör så här, gå till den sökmotor du brukar anända. Skriv i sökfältet vad du vill söka efter till exempel Lysande följt av site:logg.slutarokalinjen.org

Tel Aviv

Sitter just på Ben Gurion flygplatsen i Israel. Det är verkligen en otroligt tråkig flygplats vid en otroligt trevlig stad i ett märkligt land. Har just spenderat dagen med professionell guide i Jerusalem. Det krävs verkligen en resa hit för att försöka förstå läget i landet en aning. Om man får säga det så döljs stora delar av sanningen i våra medier. De far helt enkelt med ossanning ungefär som tobaksindustrin. Så nu fick jag det sagt.
Gästvänligheten här är verkligen legendarisk. Helt enorm med svenska mått

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se