Saharas_s blogg

Vill klara det denna gång!

Igår rökte jag 18 cigarretter och snusade inte.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Idag slutar jag på nytt.

Rökt drygt 17 år. Senaste åren ca 18 cigg/dag.

Mått uselt då jag har ont i rygg, benen, finnar, svidande mage, ont i leder och muskler, slem i halsen, enorm trötthet, stressad, dålig koncentration och starkt beroende.

Vet inte om mitt mående beror enbart på rökningen men jag tvekar inte på att det är en av de största bidragande faktorerna.

Önskar så otroligt att jag ska kunna uppskatta livet som rökfri och denna gång kunna anamma mig nya rutiner. Vill börja leva ett hälsosamt liv där jag bryr mig om mig och min kropp.

Kommer jag börja röka igen?

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Rökte aldrig på julafton trots mitt mentala braildown haha. Jag hade nog rökt om det inte var för min underbara pojkvän som talade vett i mig. Jag följde med sällskapet ut en gång som rökte men gjorde inte mer än att sällskapa. Är glad för att jag aldrig rökte.

Har funderat på om jag verkligen är redo för ett rökstopp? Jag tönker mkt på att jag går miste om rökningen i sällskap med andra. Saknar mina pauser så enormt mkt. Mitt humör och hanteringen av det är svårt utan ciggaretterna. Samtodogt tycker jag synd om de som röker för att de är fast i en farlig ovana.

Detta händer varje häng jag slutar!! Efter en, två eller tre månader tvekar jag på mitt beslut att sluta röka. Jag glömmer helt bort hir dåligt jag mått innan. Kanske är det för att jag samtodigt som alla fördelar får smaka på nya nackdelar. Vikten och aptiten rasar upp i väldig fart. Jag är hemskt missnöjd över viktuppgången och att kläder sitter så otroligt obekvämt. Anser att jag redan var lite för rund innan så de extra kilona gör mig inte gladare.

Jag måste ta tag i motion och aktiviteten! Det är bara det att jag inte finner något nöje i det alls eller kanske är jag rädd för att röra på mig? Det är ju tungt, svettigt och kan vara smärtsamt om man aldrig tränat på riktigt innan.

Åh kan ni snälla ge mig tips!! Är så rädd att jag väljer den bekväma vägen och börja röka igen. Jag har även väldigt ont i magen efter rökstoppet och vill bara bli av med det!!

Hejja er andra där ute!! Ni är faktiskt min inspiration. Ni bevisar att det faktiskt går.

Hoppas ni alla har en härlig jul!! <3

Julafton, ljuvligt men ändå hemskt!

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket dåligt .

Godmorgon allesammans!! Idag är det julafton och av någon anledning så är jag alldeles orolig i kroppen. Varendaste cell fullkomligt skriker efter cigg. Jag får hjärtklappning bara av tanken!!

Mitt bland alla känslor av stolthet att jag är rökfri så saknar jag mer ofta att röka ibland. Bara en (som man vanligtvis tänker innan det går utför).

Har dessutom PMS och är känslig och på dåligt humör. Jag vill bara ha min cigg!!

Känner mig inte som mig själv utan ciggen. Det är tråkigt, jag sover apdåligt, jag har ont imagen konstant, är alltid hungrig och känner att jag inte har något som ger mig ”njutning” i vardagen.

Jag har fått många hälsofördelar av rökstoppet men fan jag blir ju galen om jag aldrig får ta en cigg ibland.

Fan att cigaretter är dåliga för hälsan. För jag älskar känslan av att röka. Inte det negativa kring det.

Jag vill röka en eller två cigg idag. Är det så hemskt om jag gör det??

Så fortsätter jag vara rökfri imorgon istället.

Idag kommer bli jätte trevligt led nära och kära men jag kan inte sluta tänka på detta i bakhuvudet. Jag vill njuta av ett glad vin och röka.

God jul!!

* Jul jul strålande jul *

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Det nalkas jul och jag är sååå röksugen!! Allt påminner mig om cigg. Att packa resväskan med ciggpauser, att vänta på tåget och ta en cigg, att prata i telefon när man är ledig med en cigg i mungipan, stt fira jul med glögg och vin och cigg, att röka på mellandagarna på fik, att röka in nyåret!!!

Det känns ganska patetiskt att det är det enda jag vet. Att röka i alla livets stunder.

Jag ska göra allt det jag rabblade upp. Utan att röka. Jag ska njuta av att vara fri och skåla in det nya året med hälsan i välbehåll!!

Lite siffror:
Dag: 36
Inte rökt: 642 st cigg
Pengar ej lagda på cigg: 2027 kr
Viktökning sedan rökstopp: 2kg (trots nikotinplåster)

Snön som faller

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket stort .

det är något särskilt med när snön faller och lägger sig som ett ljust täcke på marken. inga spår som gått på snön och kyla i luften men ändå vindstilla och härligt. vet ni vad jag tänker på då? CIGG!!!! det kryper innanför skinnet på mig, jag tycker mig känna både lukten och smaken, så mkt vill min kropp att jag ska röka. ändå är jag inne på dag 30 som rökfri (med plåster).

undrar om det kommer komma en dag då jag har glömt bort allt vad gäller rökning? just nu känns det så djupt inrotat fortfarande så jag har svårt att tänka mig det.

för er som kanske blev oroliga nu. nej jag kommer inte röka =) jag dricker glögg och knaprar pepparkakor!

Uppdatering!!

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Rökfria dagar: 26
Antal inte rökta cigg: 483
Pengar som inte lagts på cigg: 1525 kr

Jag börjar vänja mig vid att vara icke rökare. Refererar till mig själv som icke rökare och känner att jag menar det. Även om en liten svag demon ibland viskar i bakhuvet (du kan ta bara en cigg om du vill någon enstaka gång).

Idag så tyckte jag det var så fint ute med snön och direkt så triggade det mitt rökbegär. Att "fira" den vackra utsikten med cigg. Häromdagen jobbade jag med en trevlig tjej som luktade rök. Då kände jag att jag gärna hade velat ta en ciggpaus ihop.

Konstiga triggers men det är så hjärnan fungerar antar jag. Ibland begriper man det inte. För BOM så bara slår det gamla rökmonstret till!!!

Jag mår mkt bättre fysiskt och känner mig nog mer lugn än innan.

Är nöjd över mitt beslut och vill aldrig blir rökare på regular basis igen. Önskar jag kunde röka en då och då en vet att det inte fungerar så. Det skulle bli mitt förfall. Därför avstår jag. Och dessutom så förstår jag inte ens varför jag vill röka en ibland för cigg är ju verkligen bara äckligt egentligen. Tror hjärnan bara vill lura mig till att det är gott, så som jag minns det när jag fick mina nikotinkickar.

Shame on you if you fool me once, shame on me if you fool me twice =)

Happy smoke free thursday!!!

Dag 15, mindre stress

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Det går upp och ner likt en berg och dalbana! Jag är tacksam för att jag har mer ork för att fokusera och även är mindre stressad. Jag har så mycket tid plötsligt då jag inte behöver avbryta det gör jag för pauser. Dock sover jag oroligt och vaknar ofta upp till fruktansvärda mardrömmar, där inga är relaterade till rökning.

Dag 12

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Igår vaknade jag och satte på ett plåster. Känner fortfarande sug efter nikotin (inte nödvändigtvis en cigg) på morgonen. Jag kan vakna 15 min senare på morgonen (motsvarar de 3 cigg jag rökte innan jag kom hemifrån varje morgon). Jag hinner duscha i lugn och ro och gå till stationen utan att stressa för att hinna röka på vägen. Det är helt underbart att slippa stressen och dessutom luktar jag inte illa för mina medresenärer =)

Lite siffror:
Antal cigg jag inte rökt: 207 st
Sparade pengar: 600 kr
Tid jag inte rökt (5 min/cigg): 17 timmar och 15 min

Nu är jag inne på dag 12!! STOLT <3

Kväll

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Det är kväll och jag känner inget sug alls! Wohoo

Kan inte förstå hur det kan skifta så starkt på en och samma dag (läs mitt inlägg från imorse vettja!).

Är iallafall superglad över att jag är fri. Dricker te och njuter av att jag faktiskt är klar i hjärnan. Även otroligt stolt över att jag är klok som tackar nej till suget när det slår in.

Imorgon är en ny dag! Godnatt vänner <3

Dagarna går lååångsaaamt utan cigg...

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Har aldrig tänkt på cigaretter så mycket och ofta vid något tidigare rökstopp!!

Dagen jag slutade var jag inte fullt motiverad. Jag slutar enbart för hälsans skull. Inte för att jag är sjuk (vad jag vet om), men för att förebygga att jag kan bli riktigt illa sjuk pga. rökning.

Det har aldrig varit jobbigt egentligen att gå ut i alla väder och vind för att röka. När det varit kallt har jag ju tex. haft ordentlig jacka. Det har inte varit något märkvärdigt eftersom det är det enda som jag vet. Har aldrig gjort på något annat vis i mitt vuxna liv. Därför har det inte spelat så stor roll när andra säger att det är kallt ute. För mig har det bara varit ett faktum att "Ja, det är kallt", inget mer med det. Det enda som jag själv uppfattat som negativt är att jackan luktat rök när jag kommit in igen.

När jag tänker på rökning så minns jag bara att jag älskade att röka lika mycket som jag hatade det. Hatade att det förstörde hälsan men jag älskade allt som har med rökning att göra. Smaken, kicken, pausen, pratstunden med andra rökare.

Vill bara sluta tänka på rökning. Är fruktansvärt sugen på en cigg i skrivande stund. Eller inte ens en utan flera.

Jag ska inte börja dock, för de positiva överväger ändå det negativa. Men jag ska inte ljuga om att jag saknar att röka.

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se