Saharas_s blogg

Guess who's back

Igår rökte jag 16 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Hej alla!

Är nu tillbaka efter 1,5 år denna gång. Kommer hålla mig ganska kortfattad men för den som vill så kan man läsa mina loggar från tidigare år. Där har jag förklarat och skrivit mycket mer om min "resa". Finns att läsa ända tillbaka i februari 2014.

Jag har rökt i 16 år, där antalet cigg stegvis ökat under åren och till slut hamnat på ca 16 st/dag. Jag avskyr att röka de flesta gånger. Den cigg som jag kan tycka ger njutning är på uteservering tillsammans med en god dryck och gott sällskap.

Denna gång är det inte viljan som styr mitt rökstopp, även om viljan finns men inte så stark som vid rökstoppen innan. Den här gången MÅSTE jag sluta. Dels för att min läkare påpekat att min astma försämrats ,att jag själv märker försämrad hälsa orsakad av rökning samt att jag ska RESA BORT om mindre än 2 veckor.

Under min semester har jag ingen möjlighet ALLS till rökning i 2 veckor. Det oroar mig mycket. Då jag kommer vara i sällskap med stor del av min släkt. Jag är rädd för att må dåligt av rökstoppet och att det ska påverka mitt humör gentemot andra. Är rädd för att magen ska bli orolig av att ställa om efter alla år med gifter och ny miljö och vatten.

Fast när jag slutat tvärt tidigare så har jag faktiskt mått bättre nästan genast. Rökning ger inget positivt det vet jag. Men oron finns ändå där och gnager.

Nu har jag bestömt mig för att sluta imorgon. Om jag klarar att sluta röka innan resan samt klarar hela semestern så bör jag även klara hela livet ut.

Önskar så gärna att jag bara insåg allvaret mer och slutade slösa bort min hälsa och ekonomi på giftpinnar!!

Har läst er andras inlägg och hejar på er! Hoppas vi kan pusha varandra <3

//Saharas_

Dag 44

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Inget.

Hej alla!!
Jag är inne och läser varje dag och skrev även ett långt inlägg som tyvärr försvann i spamfiltret för ett tag sedan. Skriver lite kort nu istället!!

Jag är 100% rökfri och har svårt att tänka mig att röka någonsin igen. Jag ser helt klart fördelarna i att andas lättare, behov av mindre sömn samt slippa att konstant vara oroligt för min hälsa. Rökstoppet har varit relativt lätt eftersom jag tillåtit mig äta av vad jag vill och hur mkt jag vill. Givetvis syns det i midjemåttet och kläderna får jag knappt på mig. Det är mitt nya bekymmer som jag började ta tag i idag. Har ett stort mål att gå ner 10kg på 4 månader, en rejäl utmaning.

Jag märker att jag inte är nöjd enbart med rökstoppet. Jag vill så mkt mer av mitt liv! Jag vill ut och LEVA!

Fördelarna har varit många men några biverkningar har även jag haft i form av bristande humör (ledsen och lättretlig vid nya situationer utan ciggen), dålig nattsömn, stora hungerkänslor, orolig mage och förkylning strax efter rökstopp.

Alla nackdelar ovan är nu förbi men något som sitter kvar dagligen är mina kliande hörselgångar och svalg. Det kliar så vansinnigt att jag behöver göra ett "Khhhsssch" ljud samt klia med bakre tungan mot gommen tills det smakar blod. Vet att allergi kan orsaka detta men hade inte dessa besvär i samma utsträckning innan. HJÄLP! =(

Till sist vill jag bara säga till alla i tråden att ni är helt fantastiska!! =)

Dag 35 :))

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra.

Det är dag 35 och jag har inte rökt en endaste cigarett!! Är så stolt och glad att till beslutet att jag bubblar!!!

För mig var rökningen på slutet bara en börda som jag nu äntligen är fri ifrån. Det har funnits situationer som jag tidigare löst med att först röka men nu blivit "tvungen" att ta tag i och lösa direkt. Det har varit en utmaning och frustrerande till en början, men jag börjar lära mig allt det nya nu.

Denna gång slutade jag tvärt utan några hjälpmedel och rekommenderar det till alla där ute! Alla sätt är bra om de funkar, men jag som prövat många olika metoder (minst. 15 olika) upplever att sluta tvärt som mest effektiv. Nikotinbehovet är som bortblåst och jag har definitivt fler stunder av frihet än av tankar låsta vid cigg.

Jag har inte varit restriktiv med matintaget som varit högre än vanligt. Vid en viktkoll så hade kroppen ökat med 2kg vilket har både känts av och synts men det är så värt det! Jag var inte nöjd med vikten innan heller och anser inte 2 kg göra så stor skillnad ändå. Har tänk att göra något åt kosten snart och få in mer motion i vardagen inom mkt snart framtid. Ingen press utan bara få in det som nytt inslag i livet. Förhoppningsvis ska det räcka för att nå min önskade målvikt.

Vad gäller tidsaspekten har jag räknat ut att jag vunnit minst 50 timmar till att göra annat än röka under ca 30 dagar (1 månad). Denna tid har i nuläget gått åt till att äta och laga god mat men även att göra sådant jag inte riktigt hade ork till innan.

De biverkningar jag har ännu är kliande näsa, gom och hörselgångar (vad beror det på tror ni?) och uppblåst mage. Samt att jag råkade ut för en rejäl förkylning, dock utan hosta utan bara rejäl snuva (som brukar inträffa efter rökstopp i mitt fall).

Fördelarna är enorma!! Bättre ork, lättare andning vid ansträngning, mindre kramp i benen vid långa promenader, förbättrat luktsinne, mindre känsla av oro i kroppen, förbättrad koncentration, bättre humör och mycket mer. :))

Rökfri :)

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra.

Hej gott folk!

Lite kort om mig:

Jag har varit medlem i loggen sedan många år tillbaka under aliaset Saharas, som jag av någon anledning inte får tilgång till längre. Numera heter jag Saharas_. Är ofta och läser vad ni andra skriver men ska bli bättre på att skriva själv oxå.

Jag har rökt ca 15 cigg per dag i 14,5 år. Har slutat ganska många gånger innan. Ibland i veckor, månader och ibland enstaka dagar som senast i september.

Nu så är jag rökfri igen och det känns fantastiskt! Andas lättare, inget pip i halsen, mindre trött, bättre luktsinne osv. Det går och känns mestadels bra! Ett fåtal gånger har jag tvekat till mitt beslut men inte givit vika till hjärnspöket.

De biverkningar jag haft denna gång är trög mage, kliande gom och inuti öron, snuva, plöttsligt uppvaknande under sömn och stor hunger.

Vill bara säga att jag hoppar på tåget för 2017 tillsammans med er alla andra starka!! :))

Saharas is back! =D

Igår rökte jag 5 cigarretter.
Humör nu: Mycket dåligt . Nikotinsug nu: Mycket lite .

Hej alla bekanta och obekanta!

Min resa började för tre år sedan 2013 under aliaset Saharas. Tyvärr kommer jag inte in på det mer och skapade därför för ca två år sedan mitt nya konto Saharas_. Så ni som är nyfikna kan kika in mina tidigare inlägg genom Saharas.

Jahapp vad gör jag nu här då? Jo jag börjar om på ny kula. Mina rökslut blev bara till stopp och start av olika anledningar men mest på grund av den bristande motivationen som gav vika till hjärnspöket.

Sedan igår går jag på plåster som fungerar utmärkt! Köpte de svagaste och äckligaste ciggen jag vet för de stunder som faller sig in. De är så illa att jag bara rökt upp några enstaka av gammal vana. Det fysiska behovet är okej av plåsterna men det psykiska lite jobbigt ibland. Mest är det vanan. Känns tomt och lite förvirrande utan ciggen, men det kommer gå över när nya vanor banar sina spår.

Jag ska inte vara allt för optimistisk denna gång men inte heller pessimistisk, Jag tror att det kan gå denna gång faktiskt.

Både igår och idag har gått bra men har en fruktansvärd huvudvärk som sviktar humöret och orken till botten. Knaprat i mig en alvedon ialafall.

Jag minns inte alla gamla veteraner men vill skicka en hälsning till gesine att jag är tillbaka och har läst dina inlägg. GRATTIS till din enorma seger! Om du kan så kan jag ;) Hoppas vi hörs i forumet, du var så otroligt bra på att ge feedback!

Kan tala om på nytt att jag rökt i 14 år ca 15 cigg per dag och provat i princip alla slags vägar och behandlingar för rökstopp.

Nu provar jag igen.. =)

Dag 6

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Drömde härom kvällen att jag rökte två ciggaretter. Var förfärad redan i drömmen och när jag vaknade upp, men det var som tur var bara en dröm. Har drömt drömmar varje natt som känts otroligt verkliga. Alla känslor sitter kvar under hela dagen på något vis.

Efter imorgon har jag varit rökfri i en vecka med hjälp av plåster! :)
Har kommit till insikt om att alla tidigare försök till rökstopp har varit just bara försök men denna gång har jag tagit beslutet att sluta. Jag längtar och triggas av mina egna små delmål på 1,2,3,5 och sedan 7 dagar! Därefter räknar jag till två, tre och fyra veckor. Då är jag inne på en hel månad! Efter tio veckor har jag slutat i två och en halv månad, alltså 70 dagar!

Därefter tuggummin i lägsta styrka 2 mg i fyra veckor + 2 dagar, och så plötsligt har jag nått den magiska siffran 100 dagar!

22 juni år 2015 börjar min frihet på en ny etapp utan hjälpmedel.

6 juli 2016 rökfri i 500 dagar!

10 december 2017 rökfri i 1000 dagar! Alltså över 2,5 år!!!

1 januari år 2018 behöver jag inte räkna mer. Då har jag nått mitt mål! Kommer bara ha ett svagt minne av att jag tidigare var rökare men slutade en fredag den 13:de år 2015.

Wooow så jag längtar till att fira min seger! :)

"The biggest adventure you can take is to live the life of your dreams"

Dag 5

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska dåligt.

Snart är även denna dag förbi. Har gått bra. Övervägde att sluta med plåster men insåg att jag inte ska bli glad över segern så fort. Satte på plåstret och ska hålla mig till min plan med substitut på 10 veckor. Därefter nikotintuggummin i lägsta styrka vid behov i en övergångsperiod på ca 2 veckor.

Under mitt rökstopp har jag varit väldigt torr i hals och munnen. Idag har jag även haft ont i tandköttet och som sår som svider i gommen. Har upplevt samma symptom vid tidigare stopp och läste då att det beror på att blodkärlen drar ihop sig vid rökning och att tandköttet ofta har en inflammation. När man slutar röka ökar blodflödet och tandköttet blöder lätt pga inflammationen som nu börjar läka. Tur det! Vill ju inte drabbas av tandlossning. Läste även att man ska använda sig av Zendium tandkräm så det ska jag använda med start ikväll.

Jag upplever även slemhosta, besvär med magen, hjärtklappning, svettningar, sömnsvårigheter, trötthet och hunger. Längtar till när kroppen är i god balans.

Jag kan inte påstå att jag mår sämre för jag hostade otroligt mkt mer som rökare och hade väldigt ofta andnöd. Så lite blödande tandkött och sånt där gör inte så mkt just nu :)

Dag 4

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Jag har börjat glömma tanken av cigg vid olika situationer. MEN idag var jag på ett mkt stressigt möte. På vägen dit och efter mötet ville jag bara trolla fram rykande cigaretter. Jag ryckte tag i mig själv och köpte pasta istället och det stillade mitt skrikande begär. Hoppas på att jag inte kommer lägga på mig allt för många kilon som tidigare (2-3 kg). Jag tar ändå viktökningen som ett friskhetstecken, att känna hunger och äta istället för att suga giftig rök! Hur många gånger har jag inte valt cigaretter istället för mat när slantarna inte räcker till sista dagarna innan lön. Hemskt att jag valt att knapra knäckebröd och rök istället för näringsrik mat. Inte märkligt alls egentligen att jag så ofta blir sjuk.. Allt sådant här vet jag ju inners inne men under min tid som rökare flydde jag och undvek verkligheten. Slut på tramset nu! :)

Dag 3

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Idag har jag suttit i en bil med min vän påväg till landet. Var smått orolig på morgonen då jag hade slut på plåster men stannade till vid en mack. Med plåstret väl på plats så kunde jag njuta av att rulla på vägarna och inte "längta" till ett vidrigt bloss. Sträckan kändes dessutom ovanligt kortare denna gång. Väl framme var allt så härligt med promenad i solen, sitta vid bryggan och fika med gott kaffe. MEN suget gjorde sig påmint många gånger under timmarna. Jag saknade att röka och "njuta" av allt fint. Fast egentligen var det psykologisk och alla vanor som gjorde sig påminda. Det som gjorde det lättare för mig var att även min vän slutat röka nyligen och jag slapp "frestas" i mina svaga ögonblick.

Jag la dock märke till en särskild högrisks situation. Har alltid rökt av rastlöshet medan jag VÄNTAR på något/någon. Nu skulle min vän handla och panta burkar och jag var med under allt fix utan att smita iväg en stund. Andra situationer där jag rökt medan jag väntat är när jag är i telefonkö, inväntar buss och tåg och tex. att maten på spisen ska bli färdig. Det känns väldigt nytt att vänta utan att dra bloss. Istället för rastlöshet känner jag obeskrivligt lugn som nästan är lite skrämmande. Jag har förstått nu att jag tidigare aldrig riktigt slappnat av som rökare. Ser fram emot att kunna vara mer närvarande i nuet framöver som icke rökare.

Dag 2

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Jag har varit en sån som så fort jag vaknar springer ut på altanen i pyjamas och röker. Dagarna jag jobbat har jag hunnit röka minst 3 cigg innan klockan 8. Jag gjorde så för att ladda på förrådet och orka med dagen. Man kan nu tro att jag inte rökte under min arbetstid, men det stämmer inte. Nästa cigg togs redan kl 9.30. Därefter 11.30. Sedan paus igen kl 13.30. Sedan rökte jag alltid 2 cigg på hemvägen kl 16 eftersom jag hållt upp så "länge". När jag sedan klivit innanför dörren efter 30 min så har jag tänt en cigg igen för de andra inte var "goda" då jag promenerat samtidigt. Ut på altanen igen alltså och en till cigg. Sedan börjar pratandet i telefon lr häng med vänner efter en timme. Rökte 2 cigg efter varandra och flera pauser till. Och kvällen avslutades alltid med en "god natt" cigg. Om jag inte somnade kunde jag kliva upp igen i pyjamas och ta ytterligare en till.

Vad är det för liv egentligen? Att alltid leta nödutgångar i gallerior, röka 2 cigg på raken innan tåget kommer för att "klara" en resa på 20 min, röka flera cigg innan man kliver in i biosalongen för att sedan kuta ut när filmen är slut och "äntligen" få röka, att avsky badhus för man inte kan plocka med sig cigg utan att de ska bli blöta.

Alla räddningsaktioner med tejp och Mc Gywer teknik för att rädda en avbruten cigg. Klippa filter när man råkat tända ciggen på fel ända. Att ligga hemma i förkylning och röka på som ingenting men ändå ivrigt shotta och skölja ner med citron för att bli frisk!

Allt detta låter ju bara sjukt.. Jag har klarat mig bra under dag 2 nu iallafall :)

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se