aimees blogg

Två dagar senare

Igår rökte jag 6 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Okej, så det här med att sluta tvärt gick ju inte så himla bra.

Jag gick till jobbet, utan plånbok och utan cigaretter och under dagen så kändes det faktiskt helt OK. Sen när jag kom hem så var det första jag gjorde att ta en cigarett.

Tog en cigarett dagen efter på morgonen och sen så köpte jag cigg på dagen, så då rökte jag några till. Totalt sex cigaretter.
Idag har jag rökt 3 st, i normala fall brukar jag ha rökt 5 st vid det här laget. Jag märker att jag tummar på det här med cigaretter, tänker att: ja men jag kan ju ta en nu. Men samtidigt så känner jag inte att abstinensen är SÅ stor.

Det här med att bestämma sig gick sådär..
En morot har jag just nu, det är att jag verkligen inte har pengar för att röka fram till lön. Så egentligen borde jag verkligen bara sluta tvärt nu. En annan morot är att jag sätter snart in löshår, då MÅSTE det vara slut, för jag vill inte sätta in löshår för att det ska lukta massa rök.

Hmm, det här med att bestämma sig är svårt. Jag måste hela tiden titta tillbaka på varför jag vill sluta.

Så var man tillbaka på ruta ett..

Igår rökte jag 15 cigarretter.
Humör nu: Mycket dåligt . Nikotinsug nu: Mycket stort .

Jag ser nu att jag skrev mitt senaste inlägg 2015-09-11, då firade jag ett år som rökfri. Nu är det 2018-05-19 och jag har fram tills idag inte varit rökfri.

Så, vad hände? Jag hade ju 2,5 som jag inte rökte, inte ens smygrökte. Jag var så himla duktig och jag gick omkring stolt som en tupp över att jag inte rökte och att jag hade klarat mig ur träsket.
Sen kom den där sommarkvällen när jag och min sambo var på en rolig fest, jag blev glad i hågen och fick för mig att smaka en cigarett. En cigarett blev sen till fem cigaretter den kvällen och dagen efter svor jag att jag aldrig skulle röka igen.
Det gick väl någon vecka, jag smakade en cigarett av en kollega. Sen började jag unna mig ett paket på fredagar. Jag trodde verkligen att jag skulle kunna hålla upp på helgen och inte röka, jag vet egentligen inte vem jag försökte lura.

Och nu sitter jag här, snart 10 månader senare och undrar varför i helskotta jag tog det där blosset den kvällen och tog mig ner i skiten igen.

De senaste två veckorna har jag känt att min andning har blivit rosslig, min kondition har verkligen blivit ännu sämre och jag är rädd att jag har fått KOL eller någon annan sjukdom. Detta har skrämt mig så mycket och jag har legat sömnlös på kvällarna och varit orolig och sagt till mig själv att jag ska sluta röka. Och nu har jag äntligen bestämt mig, idag tog jag min sista cigarett.

Jag känner igen abstinensbesvären som jag hade senaste gången jag slutade röka. Det är som att det är två läger inom mig, den ena sidan är glad och sprallig över beslutet. Den andra sidan drar i mig så otroligt mycket, den säger "Gå och ta en cigarett nu!", "Bara en till, sen kan du sluta" men den värsta delen är sidan som är så rädd för att misslyckas med det här.
Jag vill ju så gärna vara rökfri, jag vill inte vara fast i träsket och nu är det bara att vänta ut tiden tills det blir lättare att avstå.

Nu firar vi!

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Hej alla kämpar!

Jag vill titta in här på denna speciella dag. Det är nämligen som så att jag firar 1 år som rökfri, just idag. Att det har gått ett helt år känns ganska så sjukt för mig. Jag trodde aldrig att jag skulle klara det! Men nu sitter jag här, 1 år senare, med blommor bredvid mig, 20 000kr rikare än vad jag var då och inte minst en mycket friskare kropp.

Jag vill bara säga till alla er som kämpar mot abstinensen: Det går över! Fortsätt att tro på er själva, för snart så sitter ni där, 1 år senare. Det går om ni bara vill! Tro på er själva, för jag tror på er! Fira varenda liten vinst! Om ni klarar att stå emot just den där cigaretten, om ni varit rökfria en vecka. Ni är så himla duktiga som bara hittat hit och funderar över att sluta röka.

Jag hoppas att allas resa går lika bra som min och att jag får se årsinlägg från er! :-)

Jag önskar er alla en otroligt fin helg nu!

6 månader senare...

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

.. sitter jag här rökfri :-)

Jag har dem senaste nätterna drömt om att jag röker 1 eller 1 paket cigaretter, vilket har gett mig otroligt mycket ångest. När jag sedan har vaknat upp har jag varit ledsen över att jag "slösat bort" 6 månader utav rökfrihet.

Nu när jag var ute och sprang häromdagen så kände jag skillnaden på mina lungor från då och nu, tidigare så kände jag inte allt för mycket. Men nu var jag mer uthållig och klarade mer.

6 månader har sprungit iväg.. Det känns som om det var igår jag skrev mitt första inlägg här om hur jobbigt det var att sluta röka. Det har hänt mycket på den tiden och jag är inte längre singel.. :-) Vilket gör att det ibland känns lättare att inte ta den där cigaretten som ibland lockar så mycket.

Hoppas det går bra för alla!

Röksugen?

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Nu är det hela 168 dagar sedan jag slutade att röka, det är helt sjukt vad fort tiden går!

Under dem här månaderna har jag:
- Sparat 9223kr.
- Fått mindre slem i halsen och munnen.
- Fått finare hy och hår, det märks otroligt mycket!

Men nu börjar röksuget smyga sig på när våren tittar runt hörnet, den där känslan av att stå utomhus i solen och röka en cigarett... Eller sitta på en uteservering och röka en cigarett.

Men jag vill inte, jag vill inte halka tillbaka till rökningen, för jag mår SÅ mycket bättre nu. Jag är stolt över att jag kommit såhär långt och jag tänker bara inte kasta det i sjön.

Hur har det gått för alla? Jag är nyfiken! Berätta!

Hoppas ni alla mår bra och att det går bra för er! Jag tror på er och håller alla mina tummar för er. Klarar jag det så kan ni göra det.

Första riktiga belöningen

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Efter 42 dagar fick jag min första riktiga belöning som jag lovat mig själv, jag fick en hårförlängning! Det kändes riktigt bra att göra den och att jag verkligen hade hållt mitt mål. Inte något fusk här inte :-)

Känner mig så fin och mitt hår är så fint nu efter att jag slutade röka! Det är verkligen en stor vinst eftersom mitt hår betyder så mycket för mig :-)

Hoppas ni alla hade en fin helg och att ni mår bra!
Ni klarar det här :-) Jag tänker på er!

Vad hände här?

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Och helt plötsligt stod det: Du har varit rökfri i 35 dagar!
35 dagar! Det är ju helt otroligt. Jag trodde faktiskt aldrig att det skulle gå, bara att det skulle vara något tillfälligt och att jag sedan skulle börja igen när jag fick pengar.

För jag får aldrig glömma varför jag slutade, det var för att jag faktiskt inte hade råd. Det var mitt main reason, men självklart är ju hälsan viktig också.

När jag ser nu hur mycket jag sparat så blir jag lycklig i själen! Även om jag har haft en tuff månad ekonomiskt nu så hade den varit ÄNNU jobbigare om jag hade rökt också.

Jag är sååå glad när jag tänker på hur länge jag varit rökfri! Jag identifierar inte mig själv längre som en rökare, utan snarare en icke rökare. När spökena kommer och jagar mig så motar jag ner dem enkelt.

Jag hoppas det går bra för alla här inne och jag önskar att jag kunde vara inne här lite oftare och ge tillbaka all den fina energin ni gav mig när jag slutade. Jag ska försöka komma hit lite mer och peppa och hjälpa så som jag kan hjälpa :-)

Hoppas alla får en superfin dag! <3

14 dagar idag!

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Nu har jag gått 14 dagar efter rökstoppet, TVÅ HELA VECKOR!
Det är skönt att ha tagit steget att slita sig fri från cigaretterna, men ibland så blir jag påmind. Dem senaste 2 dagarna har jag fått små röksug lite då och då. Men jag försöker som tidigare att bara avdramatisera dem och skilja det från min vilja. För det är ju inte JAG som vill röka, det är beroendet.

Imorgon får jag handla min första belöning, en tandblekning från Apoteket. Jag har velat göra det länge, men rökningen har ju gjort tänderna gula, så tidigare har det inte funnits anledning i och med tänderna ändå kommer bli gula igen. :-)

Hur går det för alla? Det känns som om det var evigheter sedan jag var här. Men jag tänker på er alla varje dag! <3

Omtumlande dag

Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Inget.

Idag är en dag när jag har både gjort ett minimalt bakslag och flera stora vinster.

Det hela började redan när jag vaknade, jag riktigt KÄNDE att jag var på dåligt humör. Ville bara gråta hela tiden och tyckte mest synd om mig själv (antagligen är det dags för röda veckan snart skulle jag gissa...). Till slut nådde jag min bristningsgräns och hamnade i ett bråk med någon jag älskar väldigt mycket. Jag var så ARG och LEDSEN, så jag snodde en cigarett utav personen och gick ut på balkongen.

När jag hade rökt ett bloss (SOM TUR VAR INTE HALSBLOSS!) så skrek personen på mig att jag skulle fimpa cigaretten och jag protesterade inte, jag fimpade den med en gång. Jag VISSTE att hen hade rätt, det skulle inte hjälpa med en cigarett och jag ville bara spy ut det där enda blosset jag hade tagit. Jag kände mig så äcklad och så misslyckad just då, men samtidigt så motiverad för att ALDRIG ALDRIG ALDRIG röka igen.

Jag bestämde mig då att för springa bort känslorna istället. Det var den största vinsten på länge. Jag sprang 4,5 KM (Jag har aldrig klarat att springa så långt utan att ta en gåpaus) på 32 minuter. Under tiden så märkte jag verkligen hur min lungkapacitet har blivit bättre, jag brukade kippa efter andan vid 1,5 km, men nu sprang jag utan problem. Efteråt så var mina dåliga känslor som bortblåsta. Nu har jag lärt mig en läxa, spring bort dem dåliga känslorna!

Jag är så OTROLIGT tacksam för att hen fanns där och hjälpte mig lite på traven när jag var som djupast nere och var på väg att fallera.
Jag är tacksam över att jag själv insåg att det inte var värt det.
Jag är tacksam över att jag har insett var rökningen gör med min kropp.

Jag tänker inte se det här som ett bakslag, att jag tog ett bloss. Snarare tvärt om. Jag tänker se det här som en vinst, för jag insåg hur mycket jag inte vill att cigaretterna ska vara en del utav mitt liv. Det kändes som om jag dödade mitt röksug för gott där.

Reflektioner

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Såhär 9 dagar efter rökstoppet så reflekterar jag lite vad som händer i mitt liv nu.
Röksuget: Känner knappt något röksug, visst kan jag tänka på en cigarett men jag slår enkelt bort tanken och så är det inte mer med det. Det är liksom ingen biggie längre vilket känns fantastiskt!

Andning/kondition: Jag har känt att det är enklare att andas och få in luft jämfört med vad det var tidigare. När jag sprang första gången efter rökstoppet (förvisso några dagar efter stoppet bara.) så sprang jag min snabbaste tid och jag kände mig inte helt död efter. Det ser jag som en vinst!

Hy & hår: Jag börjar få en annan färg på hyn? Den ser mer levande ut.. Det kan mycket väl vara inbillning men det går framåt i alla fall :-). Mitt hår börjar sakta må lite bättre också.

Men sedan är det saker jag inte riktigt vill kännas vid, som jag inte tycker så mycket om. Jag skrev ju ett inlägg igår om yr, illamående och feber igår, jag börjar funderar på om det inte är feber.
Jag blir nämligen varm, kallsvettig och illamående när jag går fort. Är det kanske för att min blodcirkulation börjar komma igång? Jag vet inte, men jag överanalyserar verkligen ALLT när det kommer till den delen, för den får mig att känna mig sjuk. Men jag har ju uppenbarligen inte feber? I don't get it!

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se