Epsilonomegas blogg

Snart en månad

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Nu har jag slutat röka i nästan en månad! Det är ju helt bisarrt. Det skönaste är att slippa den där förbannat äckliga känslan av att hela halsen rivs upp. Och att behöva "smyga" - jag gömde till och med paketen för mig själv hemma för att jag knappt ens räknade mig som rökare. Så om någon kom på mig kunde jag bara säga "ja ja men det är bara ibland, jag vet inte ens var mitt paket är"... Så skönt att slippa allt detta. Det känns helt ok till och med efter maten nu, har börjat spela några spel på iphonen istället. Lika kul det, fast förbannad blir jag när jag förlorar...

Dessutom försöker jag träna så mycket som möjligt. Det känns BRA att inte gå direkt från gymmet ut till en bänk och sätta sig och förstöra träningen. Fast det kommer nog ta ett tag att jobba upp konditionen, är som ett kylskåp ungefär.

Fast om jag ska ta upp lite dåligt som har hänt också, så tog jag en cigg förra veckan. Det finns nog egentligen ingen förklaring, allt var rörigt bara, min fd bästa vän ringde (inte pratat med henne på över ett år), hon rökte på telefon och äh allting var bara väldigt väldigt rörigt. Så nu på en månad har jag rökt FYRA cigg sammanlagt. Det kanske inte räknas som att jag har slutat förrän jag varit HELT rökfri ett tag, men efter de två gångerna jag rökt har jag inte känt något som helst sug eller någon vilja att röka öht. Det har snarare stärkt min vilja att inte fortsätta.

Tråkigt att vädret blivit lite sämre nu :( fast det gör inget, jag jobbar ändå, haha. HA DET BRA!

Snart tre veckor!

Igår rökte jag 3 cigarretter och snusade inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Ikväll är det tre veckor sedan jag slutade röka! Så förvånad och glad och stolt. Under veckan byggde jag upp määääängder av ångest, så när jag var hemma från resan i torsdags bestämde jag mig för att se om det blev bättre av att röka. (Gick bara att fylla i siffror... Men det var i torsdags och inte igår) Rökte tre cigg på rad och det blev inte bättre. Ångrar det inte, hade inte ångest efteråt och kommer inte att göra om det. Jag försöker att ha en lättsam inställning till livet och mig själv, jag vet att om jag blir för hård kommer det att slå över. Får jag ångest över det kommer jag att tänka på det, älta det och sedan i ren protest mot mig själv gå ut och röka igen. Så jag väljer att inte tänka på det öht. Nu ska jag dessutom hem till mamma, och där har jag varken cigg eller tändare (och inte heller något visakort efter USA-resan...), så där går det inte ens att röka. Min arbetsterapeut (hon är väldigt inne på KBT, så jag har också blivit det) sa förresten i samband med att vi pratade om något helt annat att även om man tar EN eller TVÅ eller TRE cigg en gång på en månad har man ändå gjort extrema framsteg jämfört med hur det var från början. Så man får helt enkelt bara se det positiva och försöka hitta varför det gick lite snett. För mig är det uppenbart, alkohol och ångest i kombination med vanan. Får lösa det genom att typ ringa till någon istället och bli lite bättre på att prata om det som tynger mig.

Jag har för övrigt läst någonting när jag jobbat (på apotek) att det är vetenskapligt bevisat att det finns olika sorters beroendehjärnor. Kommer inte ihåg exakt hur det var, men kontentan var att den ena typen är mer psykiskt beroende och den andra mer fysiskt. Ska se om papperna är slängda eller om jag kanske kan hitta den och läsa mer!

Hoppas ni alla haft en trevlig helg med fint väder. Heja heja!

Orimligt sug efter alkohol?!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Inget.

Det går bra utan rökningen! Har de senaste dagarna varit väldigt deppig, men det beror på andra saker såsom dålig sömn, dåliga besked och att jag inte kunnat vara ifred tillräckligt. Det kanske också är av dessa anledningar jag också har ett absurt alkoholsug just nu? Eller har någon annan också upplevt att man blir otroligt sugen på vin, drinkar, öl osv? fyllde nyss 20 och har inte hunnit handla på systemet än, kan kanske vara därför, eller att jag är på semester (brukar iofs inte dricka så mycket på semestrar)... ELLER så är det nikotinreceptorerna som lurar mig att tro att jag är sugen på vin för att jag ska kunna ta en cigg! Tur att man är i USA och att det är 21-årsgräns här...

Snart 11 DAGAR?!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Inte en enda cigg på 11 dagar. Är nästan lite besviken över hur enkelt det gått! Knappt någon utmaning alls, har man bara bestämt sig är det ju bara att låta bli att röka sen. Det enda som varit genuint jobbigt är efter maten-ciggen. Känner mig nästan lite nedstämd när jag tänker på det.

Men solen strålar i USA, 33-35 grader, och jag är nöjd över att inte vara en av dem, de äckliga och ofräscha som stinker och hellre röker än badar/gör roliga saker.

Har som sagt inte rökt överdrivet mycket tidigare, 1-2 paket i veckan under 5 år. Någon annan som legat kring den nivån och har upplevt att det blir jobbigare efter en tid? Vill veta om man ska förbereda sig inför något värre... I annat fall kan jag ärligt säga att jag aldrig mer behöver köpa ett paket cigg.
Kan inte ärligt säga att jag i så fall (om det alltså inte blir värre) aldrig mer kommer att röka. Kommer garanterat att feströka om något halvår eller så, om jag nu känner det behovet.

Nu säger syrran att vi ska åka till Universal Studios! Hej på er i kalla Sverige ;)

Dag 3.. Tips på något man kan göra efter maten?

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Tredje dagen! Vill säga tack för kommentarerna, man behöver verkligen läsa det från någon annan även om man egentligen vet det själv... Är så nöjd idag, känner mig stark och duktig. Åt lunch i solen och höll på att riva av mig håret när jag insåg att det aldrig mer blir någon eftermatencigg. Det var verkligen min bästa cigg, den som jag egentligen inte vill gå miste om. Bara gå ut och sätta sig och smälta maten och njuta och ta en cigg. Någon som har hittat något substitut?

Imorgon åker jag till USA! Wihooo. Det är faktiskt en av anledningarna till att jag ville sluta, vet inte om jag sagt det men min syster hatar när jag röker och nu ska vi umgås dygnet runt i två veckor... Vill inte tjafsa om det en gång till, även om hon är lugn med feströkning eller sporadisk rökning blir hon verkligen sur på "heltidsrökare". Har inte sagt något om att jag slutat utan hon får helt enkelt upptäcka det och bli stolt över mig! Har dessutom kommit överens med henne om att vi ska träna varje dag, så att jag får upp konditionen. Hon är redan vältränad som fan, det lilla aset (hehe), så det är en skön sporre.

Hörni, jag är så glad över det här just nu! Har hört att dag tre är värst men idag har faktiskt varit den enklaste dagen. Fick bara paniksug en gång men upptäckte att man kan andas genom ett sugrör tills det är över, haha.

Om jag inte skriver något på två veckor nu får ni ha det så bra och kämpa på alla helt sjukt starka människor!!

Hjälp... Är jag verkligen redo?

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Inne på timme 42. Jag vet att om jag skulle gå ut och ta en cigg skulle mina lungor protestera, det hade varit äckligt och jag hade bara blivit besviken. Ändå... ... Kan inte låta bli att tänka på hur nice det kanske skulle vara. Kanske.

23 timmar

Igår rökte jag 4 cigarretter.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

23 timmar. Har varit så rastlös, både i kroppen och hjärnan, hela dagen. Försökt dämpa genom att äta god sallad och mat, spela Xbox, prata med vänner, kolla på bilder osv osv... Ändå är det något i mig som vill gå ut och bara ta "en sista". Jag vet såklart att det inte kommer att bli den sista i så fall. En kommer att bli två, och imorgon kommer samma sak att ske. Imorgon måste jag ut och springa/cykla långt för att detta ska gå. Har tvättid, måste komma på något att göra när jag väntar på tvätten. Kanske städa?

Jag och min bästa vän bestämde oss samtidigt och oberoende av varandra för att sluta röka, när jag droppade det på telefon sa hon att hon också bestämt sig för det. Det känns skönt att ha någon som går igenom helvetet samtidigt, men vi har typ inte samma besvär. Hennes största problem är huvudvärk (/migrän?), medan mitt problem är rastlösheten.

Förstår inte hur tobak kan vara lagligt och inte cannabis!!!!! Nikotin är nog världens mest onödiga drog.

16 timmar

Igår rökte jag 4 cigarretter.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Måste försöka att inte tänka så mycket på det, inte låta hela min hjärna fyllas av allt det jobbiga. Måste ha något att göra. Lyssnar på P3 dokumentär och spelar Xbox!

Kanske ska försöka laga någon fet jävla middag och bjuda hit någon?

Aaah hjälp!

Igår rökte jag 4 cigarretter.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Var på semester förra veckan och bestämde innan jag reste att jag skulle sluta när jag kom hem. Nu är jag hemma. Sista ciggen blev vid midnatt. Det är så många känslor! Helt rastlös, magen "bränner" (inte halsbränna utan längre ner), kryper i hela kroppen... 15 timmar är inte ens mycket! Har aldrig sett mig som rökare, jag har rökt kanske ett paket i veckan. Nu inser jag att det faktiskt är ett beroende! Vet inte vad jag ska göra nu. Vågar inte gå ut. Vad gör man?! Hur överlever man?!

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se